En Sıcak Konular

Partilerin kapatılma dosyaları hazır

0 0 0000 00:00 tsi
Partilerin kapatılma dosyaları hazır Kanadoğlu'nun uyarısı üzerine hukukçuların, bazı partileri kapatmayı hedefleyen dosyalar hazırladıkları ileri sürüldü. Ak Parti topun ağzındaki ilk parti. CHP ve DYP de sıkıntılı

Halen toplam 55 siyasi parti bulunan Türkiye'de, parti kapatmaları 1980 yılı ve sonrasında gelenek haline geldi. Bu tarihten itibaren Halkın Emek Partisi (HEP) 1993 yılında, Demokrasi Partisi (DEP) 1994 yılında, Demokrasi ve Değişim Partisi 1995 yılında, Demokratik Kitle Partisi (DKP) 1997 yılında, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) 2003 yılında Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kapatıldı.

Türkiye'de yine parti kapatmalarından en çok nasibini alan bir başka siyasi parti de Refah Partisi oldu. 28 Şubat sürecinden sonra kapatılan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi de 2001 yılında yine Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

CHP VE DYP'DE DE SIKINTI VAR
Kulislerde, CHP'den Kanaltürk'e aktarılan paranın önemli sıkıntı yaratacağı konuşuluyor. Maliye Bakanlığı, incelemesinde olan CHP'nin Kanaltürk'le gizli ortaklığı kanıtlanırsa, kapatma gerçekleşebilir. DYP'de ise, 'Kongrenin reddi' davası sonucunda, partinin kayyuma devri gündeme gelebilecek.

Kapatma dosyaları sırada

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle yaşanan gerginlik, erken seçim kararının alınması ve 22 Temmuz'da seçim sandığının kurulacak olması nedeniyle yerini, seçimden çıkacak beklentilere bıraktı. Siyasette ise bütün hesaplar, seçime ve seçim sandığından çıkacak sonuçların ortaya koyacağı tabloya göre yapılıyor. Siyasetteki genel beklentiyi ise 'seçimle birlikte dört partinin Meclis'e gireceği ve Türkiye'nin 4.5 yıllık AKP iktidarının ardından yeniden koalisyon dönemi yaşayacağı' oluşturuyor.

KAPATMALAR SIRADA MI?

Seçim sandığından çıkacak sonuçlara göre şekillenebilecek bir başka senaryo ise AKP'nin kapatılabileceğine yönelik. Kulislerde ise hukukçuların AKP hakkında delil topladığı ve toplanan delillerin ise seçim sonrası oluşacak tabloya göre ortaya çıkartılabileceği öne sürülüyor. AKP'nin kapatılmasına yönelik senaryolara dayanak olarak ise 367 tartışmalarının mimarı eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun da "AKP hakkında pekçok dosya bulunduğu ve bunların partinin kapatılmasına yol açabileceğine yönelik sözleri gösteriliyor.

CHP'NİN SIKINTISI KANALTÜRK

AKP'nin kapatılabileceğine yönelik senaryolar, seçim sandığından çıkacak sonuçlara göre şekillendirilirken, AKP'nin yanı sıra CHP'yi de zor günlerin beklediği kaydediliyor. Kulislerde CHP'nin kasasından Kanaltürk Tele-vizyonu'na aktarılan paranın partiyi sıkıntıya soktuğu belirtilirken, Maliye Bakanlığı da Kanaltürk'e ödenen parayla ilgili inceleme başlatmıştı.

Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Maliye Bakanlığı, CHP'nin verdiği paraların mahiyetinin araştırılması ve bu paraların CHP'nin kayıtlarında yer alıp almadığının tespit edilmesini istemişti. Halen devam eden inceleme çerçevesinde yapılan denetimlerde ise "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun"un 29. maddesi uyarınca CHP'nin gizli ortağı olup olmadığı araştırıldığı, eğer gizli ortaklık kanıtlanırsa CHP'nin kapatılmasına kadar varan süreç yaşanabileceğine dikkat çekiliyor. Yapılan incelemelerde, CHP'nin sözkonusu yardımları Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı olarak yıllık hesaplarında göstermediği kanıtlanırsa, bu işlem suç kapsamına gireceğinden Anayasa Mahkemesi tarafından partinin defterlerinin incelenmesi gündeme gelebilecek. Bu ise CHP'nin kapatılması talebiyle dava açılmasına yol açabilecek.

DYP'NİN KAYYUM KORKUSU

AKP ve CHP'nin yanı sıra önümüzdeki günlerde, Anavatan Partisi ile 2 Hazi-ran'da birleşme planları yapan DYP'nin de sıkıntılı günler yaşayabileceği kaydediliyor. 2005 yılında yapılan
DYP kongresinde Mehmet Ağar'a karşı genel başkan adayı olan Hikmet Tekbudak'ın açtığı davanın 25 Ma-yıs'ta sonuçlanması beklenirken, davadan "DYP kongresinin reddi" yönünde karar çıkması halinde hem Ağar hem de DYP'nin zora gireceği belirtiliyor. Ağar'ın liderliğinin düşmesine yol açabilecek kararla birlikte DYP yönetimine mahkeme tarafından kay-yum atanmasının bile gündeme gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye'de parti kapatma adeta bir gelenek

Türkiye'de halen 55 siyasi parti bulunurken, parti kapatmaları 1980 ve sonrasında yaşanan siyasi gelişmeler içerisinde sık sık gündeme geldi. Halkın Emek Partisi (HEP) 1993 yılında, Demokrasi Partisi (DEP) 1994 yılında, Demokrasi ve Değişim Partisi 1995 yılında, Demokratik Kitle Partisi (DKP) 1997 yılında, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) 2003 yılında Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kapatıldı. Yine parti kapatmalarından en çok nasibini alan bir başka siyasi parti de Refah Partisi oldu. 28 Şubat sürecinden sonra kapatılan Refah Partisi'nin yerine kurulan Fazilet Partisi de 2001 yılında yine Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı.

Birgün



Bu haber 178 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,872 µs