En Sıcak Konular

Rum basını: BM müzakerelerden umutlu değil

7 Temmuz 2011 14:00 tsi
Rum basını: BM müzakerelerden umutlu değil KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas; Kıbrıs saatiyle 11,00'de BM Genel Sekreteri Ban ile Cenevre'de görüşüyor.

Üçlü zirve hakkında bir değerlendirme yapan Rum basını, BM Genel Sekreteri'nin Özel Danışmanı Downer'in son 3 ayda durumdan şikayetçi olduğunu ve BM'nin müzakerelerden umutlu olmadığı analizinde bulundu.

Rum gazetelerinden Fileleftheros "Müzakerelere Hayat Öpücüğü... Ban Hristofyas ve Eroğlu'dan Hızlandırma İsteyecek" başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, BM'nin hazırlamış olduğu yol haritasının uygulanması için müzakereler sürecine hayat öpücüğü vermeye çalışacağını yazdı.

Genel Sekreter Ban Ki-moon'un bugün Cenevre'de gerçekleştirilecek görüşmede liderlerden süreci ve görüşmeleri hızlandırmalarını isteyeceğini yazan gazete, Ki-moon'un iki müzakereciden, süreçte bundan sonra ne olacağına ilişkin kendi eylem planlarını sunmalarını isteyeceğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri'nin kendi planına sahip olduğunu ve bu planı liderlere sunacağını kaydeden gazete, bu planın sürecin; önümüzdeki aylarda tamamlanması gerektiğini teyit edeceğini belirtti. Bunun "Lefkoşa'daki görüşmelerin artacağı ve tüm başlıkların derinlemesine ele alınacağı anlamına geldiğini" haber veren gazete, Aralık ayında uluslararası konferans toplanmasının ve Güney Kıbrıs'ın AB Dönem başkanlığını üstlenmesinden önce; 2012 yılının başlarında referandumlar yapılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Eylül ayında yapılacağından söz edilen yeni üçlü zirvenin, bugünkü görüşmeden sonra ilan edilip edilemeyeceğinin henüz netlik kazanmadığı belirtildi.

DOWNER SON 3 AYDAKİ DURGUNLUKTAN ŞİKAYETÇİ

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in dün Cenevre'de liderlerle ayrı ayrı bir araya geldiğini yazan gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Downer'in dün dikkatli olduğunu ve yalnızca süreçteki temponun artırılmasına ilişkin yöntemler bulunması gereğine işaret ettiğini ifade etti.

Downer'in Rum lider Hristofyas'la gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yaptığı açıklamaların "belirleyici" olduğu yorumunu yapan gazete, Downer'in "geçtiğimiz son üç ayın, müzakerelerin ne kadar yavaş ilerlediğine dair hayal kırıklığı yarattığını ifade ettiğini" kaydetti. Müzakerelerin yeniden canlandırılması gerektiğini dile getiren Downer, BM olarak (sürece) daha fazla başarı olanağı ve daha fazla yaşam katmak, aynı zamanda süreci yeniden canlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

BM'NİN MÜZAKERELERDEN UMUTLU OLMADIĞI İDDİA EDİLDİ

Politis gazetesi ise yukarıdaki başlıklarla manşete çektiği haberinde, BM'nin; müzakerelerin çıkmaza girdiğini resmi olmayan bir şekilde ilan etmeye yönünde ilerlediğini iddia etti. Özel Danışman Downer'in Cenevre'de yaptığı dünkü açıklamaların, BM Genel Sekreterliğinde hüküm süren ortamı gösterdiğini ileri süren gazete, Genel Sekreterin ise "sona yaklaşan bir oyuna uzatma düdüğü çalmaya niyetli göründüğü" yorumunda bulundu.

BARROSO: MÜZAKERELERİ HIZLANDIRIN

Bu arada Fileleftheros gazetesi, Avrupa Komisyonu'nun BM'yle anlaşarak dün Kıbrıs sorununa müdahalede bulunduğunu yazdı. Gazeteye göre Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso dün yaptığı yazılı açıklamada liderlerden "çözüme yönelik adımları ileriye doğru hızlı şekilde atmalarını ve müzakereleri hızlandırmalarını istediğini" ekledi.

Cenevre zirvesiyle ilgili haberlerde, Kıbrıs Türk ve Rum tarafındaki bazı sendikaların müzakereler sürecine destek belirttikleri de haber verildi.

Cihan



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs