En Sıcak Konular

Demokrasi adına 12 bin kişiyi idam ettiler

7 Temmuz 2011 13:26 tsi
ABD'nin 'demokratikleştirdiği' Irak'ta hükümet, 291 idam kararını birden onayladı. Son iki senede idam edilenlerin sayısı 12 binden fazla.

Irak hükümeti, "terörizm suçları" işledikleri gerekçesiyle yargılanan 291 Iraklı için verilen idam kararını onayladı. İdam kararlarını onaylayan kararın altında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hudayir el Huzayi'nin imzası var.

Irak'ta tek seferde 300'e yakın kişinin idam edilmesi yönünde karar verilmesi, sıradışı bir durum değil. ABD'nin "demokratikleştirmek" adına işgal ettiği ülkede, işgalden bu yana binlerce kişi idam edildi. Eski İnsan Hakları Bakanı Vajdan Michael, son iki senede idam edilen 12 bin Iraklı'nın idam edildiğini hesaplıyor.

Ülkenin yargı sistemi, halk tarafından hiç güvenilir bulunmuyor. Siyasi, etnik çekişmeler ve mezhep farklılıklarının, birçok mahkeme kararını etkilediği düşünülüyor.

İşkence de Irak'ta çok yaygın. Irak basınında işkence altında alınan sorgu ifadelerine dair haberler sık sık yer buluyor.

İran'da uygulanan idam cezaları sık sık batı basınında ve Türkiye'de haber olurken, Irak'takilerin hemen hiç haber olmaması da dikkat çekici.

ABD'nin "özgürlüğü" ülkeden kaçırıyor

ABD'nin "özgürlük ve demokrasi" taşıma misyonunu en fazla dile getirdiği ülke olan Irak'ta durum, işgalin üzerinden 8 sene geçmiş olmasına rağmen bu durumda. ABD'nin müdahale ettiği ülkelere dair bir başka ilginç veri ise, Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Komisyonu çalışmasından geldi.

Komisyonun raporuna göre dünyadaki tüm mültecilerin neredeyse yarısını, ABD'nin işgal ettiği Irak ve Afganistan'dan kaçan mülteciler oluşturuyor. Dünyada toplam 10.55 milyon mülteci bulunuyor. Bunların 3.05 milyonunun Afganistan'dan, 1.68 milyonunun Irak'tan kaçan mülteciler olduğu hesaplanıyor.

En fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkeler ise Pakistan, İran ve Suriye.

Kaynak: Sol.org



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs