En Sıcak Konular

İsrail'e Türkiye tavsiyesi

7 Temmuz 2011 10:21 tsi
Birleşmiş Milletleri'nin Mavi Marmara raporu, İsrail’e yakınları ölenlerden özür dilemesi ve tazminat ödemeyi tavsiye ediyor...

Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında oluşturulan ve Mavi Marmara baskınını araştıran panelin hazırladığı raporun içeriği öğrenildi. İsrail tarafında sıkıntıya neden olacak rapora göre, Mavi Marmara’da ölenlerin yakınlarına İsrail devletinin tazminat ödemesi ve özür dilemesi tavsiye ediliyor.

Mavi Marmara olayını soruşturan panelin pazarlıkları New York’ta Türkiye ile İsrail arasında devam ederken, içeriğine dair önemli bilgi elde edildi. BM çevresinden sağlam bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, Panel İsrail’e özür dilemesi ve tazminat ödemesi tavsiyesinde bulunuyor.

İsrail’in geçen yıl 9 Türk vatandaşını katlettiği Mavi Marmara baskınıyla ilgili Panel’in hazırladığı rapor İspanya gezisinde bulunan BM Genel Sekreter Ban Ki Moon’un New York’a dönmesinden sonra kendisine sunulacak. Sadece Mavi Marmara Komisyonu’nun Başkanı ve Yardımcısının imzasını taşıyacak raporda, Gazze’ye karşı yapılan ambargonun yasal olduğu ileri sürülüyor.

Raporda dikkat çeken ayrıntılardan birisi de, Mavi Marmara gemisine yapılan baskında İsrail askerinin şiddet içermeyen yöntemlere başvurmadan şiddeti kullanmayı tercih ettiğine işaret ediliyor. Rapor, 9 kişinin öldürülmesine mantıklı bir neden olmadığını dile getirirken, İsrail’de bir süre tutulan yardım gönüllülerine karşı da kötü muamele edildiğinin altını çiziyor.

BM Genel Sekreteri sözcüsünün ofisinde verilen bilgiye göre ise önümüzdeki birkaç gün içinde rapor Ban Ki-moon’a iletilecek. Sözcü ofisinden elde edilen bilgiye göre rapora son şekli verildiği ve Ban’ın New York’a dönmesinden sonra kendisine sunulacağını ifade etti. İspanya, İsviçre ve Sudan ziyaretleri dolayısıyla New York’ta bulunmayan Ban’ın raporu ne zaman açıklayacağına dair soruya sözcü ofisi kesin bir gün vermekten kaçındı.

İsrail’in BM Daimi Temsilciliği basın ofisi ise, herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı. Temsilciliğin basın ofisi yalnızca İsrail gazetelerinde son günlerde rapor ile ilgili çıkan haberlerin kendileri tarafından teyit edilmediğini açıklamakla yetindi. (CİHAN)



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs