En Sıcak Konular

Ekonomi yönetimine güvenoyu

7 Temmuz 2011 09:51 tsi
Türkiye'nin küresel krizden en az hasarla çıkması, büyümede rekorların kırılması, bütçe açıklarının azalması, işsizlik oranlarındaki hızlı düşüş ve ihracattaki artış, ekonomi yönetiminin yerini korumasını sağladı.

Bakanlar Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Binali Yıldırım, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Nihat Ergün, Zafer Çağlayan ve Hayati Yazıcı yeni kabinede görev yapacaklar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabineden ekonomi yönetimine güvenoyu çıktı. Türkiye'nin küresel krizden en az hasarla çıkmasını sağlayan ekonomi bakanları büyük ölçüde yeni kabinede yerlerini korudu. Ekonominin patronluğu koltuğunda yine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan oturacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yerini koruyan ekonomi bakanları arasında yer aldı. Ekonomi yönetiminden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırılırken, yerine Devlet Bakanı Faruk Çelik getirildi. Çelik, Dinçer'den önceki Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanı idi. Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise yeni oluşturulan Çevre ve Şehircilik Bakanı oldu. Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı kabine listesinde yer aldıklarını bakanların çoğu televizyondan öğrendi. Edinilen bilgilere göre Başbakan Yardımcısı Babacan, Hazine'deki makamında, Maliye Bakanı Şimşek de bakanlıktaki odasında danışmanları ile birlikte görevlerine devam ettiklerini televizyondan öğrendi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün de görevine devam ettiğini İstanbul'da katıldığı bir program sonrasında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de bakanlığın bahçesinde televizyondan öğrendi. Bakan Ergün'ü ilk kutlayan ise beraber televizyon izledikleri kızları oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bakan olduğunu öğrendiğinde şehit cenazesindeydi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yeni kabine açıklandıktan sonra Zaman'a yaptığı açıklamada 2023 hedeflerine ulaşmak için çalışacaklarını söyledi. Kendisinin ilk 'ekonomi bakanı' olacağını aktaran Çağlayan, ihracat başta olmak üzere yeni dönemde yabancı sermaye ve teşviklere daha çok önem verileceğini kaydetti. Çağlayan, Türkiye ekonomisinin daha çok büyümesi ve gelişmesi için üzerlerinde büyük sorumluluk olduğunu söyledi. Mehdi Eker de Zaman'a yaptığı açıklamada, "Tarımda başlattığımız önemli altyapı ile ilgili projeleri hızlıca hayata geçireceğiz. Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi önceliklerimiz arasında yer alacak. Hayvansal ve tarımsal ürünlerin piyasa düzenlemesine ilişkin kurumlar oluşturulacak. Gıda denetimleri çok daha etkili hale getirilecek." şeklinde konuştu.
Ekonomi yönetiminin ajandasında neler var?

Cari açık sorununa çözüm bulunması

İthalattaki artışı önleyecek tedbirler alınması

2023 hedeflerine uyumlu projeler hayata geçirilmesi

Yerli oto üretimine başlanılması

Gelir Vergisi Kanunu'nun tamamlanması

2-B düzenlemesinin yıl sonuna kadar yetiştirilmesi

Orta Vadeli Program'ın (OVP) hazırlanması

Kırmızı ette yerli üretimin teşvik edilmesi

Enerjide dışa bağımlılığın azaltılması

İstihdam reformunun hayata geçirilmesi

İstanbul'un finans merkezi olması

Kayıt dışı reformunun tamamlanması

Yenilenebilir enerjiye ağırlık verilmesi

Ustalarla yola devam önemli

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabine ustalarla yola devam kararının bir göstergesi. Başbakan'ın Cumhuriyet tarihinin en önemli reformlarına imza atan ekiple yola devam etmeyi tercih etmesinin, iş dünyası olarak doğru karar olduğunu düşünüyoruz. İş dünyası olarak bizim düşüncemiz yeni kabinenin Türkiye'de istikrar sürecinin devam etmesinin yanı sıra reformlara ve büyümeye de katkı sağlayacağı yönünde.

Ekonomi ayrı yönetilecek

MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan: Yeni kabinede görev alan isimlerin önceki yıllarda başlatılan başarılı politikaları devam ettireceğine inanıyorum. Birçoğu tecrübeleri ile ilgili bakanlıklarının konularına vâkıf. Yeni kabinenin ülkemizi geldiği noktadan daha da ileriye taşıyacağına inanıyoruz. Bu dönemde ihdas edilen yeni bakanlıklar oldukça önemli ve stratejik hamleler. Ekonomi yönetiminin ayrı bakanlık tarafından yürütülecek olması da memnuniyet verici.

Üretim odaklı program bekliyoruz

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Türkiye siyasette ve ekonomide istikrarı sağlayarak, hem bölgesel hem de küresel ölçekte merkezi bir güç olma noktasında büyük adımlar attı. Yeni hükümetimizin, düşlediğimiz büyük Türkiye'nin inşası için, bir önceki ekonomik programın başarısı üzerine, şimdi üretim ve ihracat odaklı bir ekonomik programı hayata geçireceğine inanıyoruz.

Türkiye'ye ivme kazandıracak

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak: Bakanlar alanlarında kendilerini ispatlamış isimler. Çok güzel, ustalık dönemine yakışır bir kabine olmuş. Bu ekibin, 2023 vizyonuna ulaşmada çok önemli görevler yapacaklarına inanıyorum. Bu kabine Türkiye'ye yeni bir ivme kazandıracak. Bizim duracak zamanımız yok. Çok çalışacağız. Bu süreçte CHP'ye büyük görev düşüyor. Biz iş dünyası olarak artık bu süreçte CHP'nin aklıselim ile hareket ederek Türkiye'nin önünü açmasını bekliyoruz.

zaman



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs