En Sıcak Konular

On derste yeni kabine

7 Temmuz 2011 09:03 tsi
On derste yeni kabine Türkiye, ciddi bir sistem değişikliğine doğru gidiyor ve AK Parti’nin üçüncü iktidar dönemi bir deneme sürüşü olacak...

Nasuhi Güngör / Star

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün öğle saatlerinde Çankaya Köşkü’ne çıktıktan sonra, kabinesini yeni başbakanlık binasında açıkladı. Sözü uzatmadan, yeni kabine üzerinde konuşmaya başlayalım.

Bir:  Bu kabine kelimenin tam anlamıyla bir Tayyip Erdoğan kabinesidir. Beklenen, aranan, sorulan tüm pazarlıkların ötesinde, Erdoğan’ın damgasını vurduğu, kendi deyimiyle ‘ustalık’ eseridir. Başbakan’ın listesini hazırlarken, kamuoyunda devam eden ya da estirilen tartışma ve rüzgarlardan etkilenmediği çok açık. Galiba bakan yardımcıları tartışması, bakanlar kuruluyla ilgili gündemden çok daha heyecan verici olacak.

İki: Başbakan, önündeki zorlu siyasi takvimi dikkate alarak, uzun yıllardır birlikte çalıştığı ekibiyle, safları daha da sıklaştırdı. İstanbul Büyükşehir’den bu yana birlikte çalıştığı çok sayıda ismin kabinede yer alması buna işaret ediyor.

Üç:  Bu liste, Türkiye siyasetindeki bazı yerleşik alışkanlıkları kırma yönünde önemli mesajlar veriyor.  Erdoğan, liderlerin, milletvekilleri arasında bir rekabet aracı olarak kullandığı, sıkça değiştirdiği bakanlık koltuklarını, uzun yıllar aynı isimlere emanet ederek, farkını ortaya koydu.

Dört:  AK Parti seçim sürecinde çok sayıda önemli proje açıkladı. Yeni kabine, bu projelerin hayata geçmesi anlamında önemli ipuçları veriyor. Uzun yıllardır üst düzey bürokrat olarak ve tam anlamıyla ‘sessiz güç’ konumuyla hizmet üreten İsmet Yılmaz’ın Milli Savunma Bakanı olmasından tutun, Erdoğan Bayraktar’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı olmasına, Binali Yıldırım’ın yerini korumasına kadar tüm işaretler bu yönde. Yeni dönemde Türkiye’nin dev bir inşa ve inşaat sürecine gireceğini şimdiden söyleyebiliriz.

Beş: Dış politikanın Ahmet Davutoğlu ile devam etmesi elbette sürpriz değil. Ama Türkiye’nin bölgesel güç olarak sahneye çıkışının, yeni dinamiklerle istikrar kazanması yönünde bu tercih anlamlı. Davutoğlu’nun son Libya ziyareti de bu yönüyle dikkat çekiciydi.

Altı: Başbakan’ın seçim öncesinde İzmir üzerinden yaptığı hamlenin başarısı, Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ertuğrul Günay’ın da kabinede yerini korumasını sağladı. 2011 seçimlerinde hizmet vurgusu üzerinden kazanılan başarıyı, bir üst çıtaya taşımak Erdoğan için önemli bir hedef.

Yedi: Başbakan parti yönetiminden, Genel Sekreter İdris Naim Şahin dışında herhangi bir ismi kabineye taşımayarak, genel merkezde de uzun soluklu bir istikrar istediğini ifade etmiş oldu.

Sekiz: Kabinenin tek kadın bakanı ve yeni yüzü Fatma Şahin. AK Parti’de kadın kollarında gösterdiği performansın yanı sıra, Gaziantep’te ortaya çıkan başarının da Şahin’in bakanlığında önemli rol oynadığı söylenebilir.

Dokuz:  Faruk Çelik’in, daha önce ciddi bir performans gösterdiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na dönmesi, Erdoğan’ın bu alandaki sorunları giderme konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. Kuşkusuz Çelik’in bir başka koltukta yoluna devam etmesinde, Şanlıurfa’da son derece başarılı bir kampanya yürütmesinin katkısı da büyük.

On: AK Parti hükümetlerinde bakanlar kurulundaki isimlerin çok fazla ön plana çıkmadığını söylemek mümkün. Yeni dönemde de bu tablonun aynı şekilde devam edeceğini, büyük projeler etrafında sessiz ve hızlı bir çalışmanın yürütüleceğini öngörebiliriz.

Bu on maddeden daha önemlisi şu: Türkiye, ciddi bir sistem değişikliğine doğru gidiyor ve AK Parti’nin üçüncü iktidar dönemi bir deneme sürüşü olacak. Bir an önce yemin krizlerinin aşılıp herkesin bu yönde katkı sağlaması en doğrusu.

Siyasetin son 24 saatinde ortaya çıkan açıklamalar da böyle bir yumuşamaya işaret ediyor.


 



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs