En Sıcak Konular

Yeni kabinenin şifreleri

7 Temmuz 2011 08:25 tsi
Yeni kabinenin şifreleri 

Başbakan, 'ustalık dönemi' olarak tanımladığı 61. Hükümet'in Bakanlar Kurulu'nu açıkladı.

Kabinenin şekillenmesinin ardından bürokratlar için heyecanlı bir süreç başladı. Geçtiğimiz günlerde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile 21 icracı bakanlığın her biri için bakan yardımcılığı kadrosu ihdas edilmişti. ABD ve Fransa gibi ülkelerde işleyen sistem Türkiye’de ilk kez bu kadar geniş kapsamlı uygulanacak. Liste dışı kalan eski milletvekillerinden, Başbakan’ın danışmanlarına ve bürokratlara kadar onlarca isim, bu görev için bekleyişte.

BAKANIN TÜM YETKİLERİNİ KULLANACAKLAR

Bakan yardımcıları bakanların, bakanlık bürokrasisiyle ilgili tüm yetkilerine sahip olacak. AncakBakanlar Kurulukararlarına imza atamayacaklar ve bakanların yurtdışına gitmeleri durumunda yerlerine vekâlet edemeyecekler. Vekâlet yine başka bir bakana verilecek. Bakanlık müsteşarı ile bakanın arasında olacak, siyasi müsteşar gibi görev yapacaklar. Hükümetin kurulmasının hemen ardından üçlü kararname ile atanacaklar. Bakan yardımcıları için dil veya üniversite şartı aranmıyor. İlkokul mezunu birisi bile atanabilecek. Özel sektörden tecrübeli isimler transfer edilebilecek. Bakan yardımcılarının görev süresi çalıştıkları hükümet ile sınırlı olacak. Hükümet değiştiği zaman bu isimler de görevden ayrılacak.

MİLLETVEKİLİ KADAR MAAŞ

Bakan yardımcıları, Başbakanlık müsteşarının çıplak maaşının bir buçuk katı yani en az 9 bin 750 TL maaş alacak. Bu maaş, 10 bin 900 TL olan milletvekili maaşına yakın bir maaş olacak. Bakan yardımcılarının, dokunulmazlıkları yok. Müsteşarlar gibi beyaz zemin üzerine kırmızı yazılı hizmet plakası kullanacaklar.

KABİNEDE TEK KADIN

Geçen kabinede iki kadın bakan bulunurken, yeni kabinede tek kadın görev yapacak. Nimet Çubukçu ile Selma Aliye Kavaf kabine dışında kalırken Fatma Şahin görev aldı.

KABİNEYE YENİ GİRENLER

Erdoğan kabinede 6 yeni isme görev verdi. Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Sivas İsmet Yılmaz, Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar, Ordu Milletvekili İdris Naim Şahin ve Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin ilk kez atandı.

SAVUNMA VE İÇİŞLERİ SÜPRİZİ

Kabinenin sürprizi milli savunma ile içişleri bakanlıklarında gerçekleşti. Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana yanında bulunan isimlerden İdris Naim Şahin'i İçişleri Bakanı olarak atadı. Bir dönem kaymakamlık yapan Şahin, Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde Genel sekreter Yardımcılığı görevinde bulundu. AK Parti'nin kuruluşundan bugüne kadar Genel Sekreterlik makamında oturuyordu. Milli Savunma Bakanlığı'na yapılan atama ise kabinenin en büyük süprizi oldu. Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanı olarak atandı. Yılmaz, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak Denizcilik müsteşarlığı görevinde bulunmuştu. 2007 seçimlerinde ise seçim döneminde Ulaştırma Bakanı oldu. Yılmaz, son olarak Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde bulunuyordu. Yılmaz, 12 Haziran seçimlerinde Sivas'tan milletvekili olarak seçildi.

KABİNEDE YERLERİNİ KORUYANLAR

Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ile Ali Babacan kabinede yerlerini koruyan isimler oldu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da eski görevlerinde.

YERLERİ DEĞİŞENLER

Kabinede birçok bakanı görev alanı değişti. İçişleri Bakanı olan Beşir Atalay Başbakan Yardımcısı oldu. Devlet bakanı Faruk Çelik Çalışma Bakanlığı'na kaydırıldı. Çelik Devlet Bakanlığı'ndan önce Çalışma Bakanlığı da yapmıştı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni kurulan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na atandı. Baş müzakereci Eğemen Bağış Avrupa Birliği Bakanlığı'na atandı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanı oldu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise yeni kurulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na getirildi. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ile Kalkınma Bakanlığı'na atandı. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer Milli Eğitim Bakanlığı'na kaydırılırken, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Su ve Orman bakanı oldu.

BAKANLIKLAR ANADOLU'YA DAĞILDI

Erdoğan'ın seçimler öncesinde partinin önemli isimlerini Anadolu illerine kaydırması nedeniyle kabinede birçok ilin bakanı oldu.AK Partihükümetleri döneminde Kırıkkale, Yozgat, Şanlıurfa, Ordu, Rize, Batman ve Sivas bakana kavuştu.

İZMİR'İ ÖDÜLLENDİRDİ

İstanbul'dan kabinede Başbakan Erdoğan'la birlikte üç isim görev yapacak. Erdoğan, kabinedeAnkaramilletvekillerinden sadece Ali Babacan'a görev verdi. Geçen hükümette Ankara'dan 4 milletvekili bakan olarak görev yapıyordu. Erdoğan, 12 Haziran seçimlerinde oylarını arttıran İzmir'i ödüllendirdi. İki icracı bakanlık olan Ulaştırma ile Kültür Bakanlığı İzmir'in.

MGK'DA SİVİL ÜYE SAYISI ARTTI

Başbakan yardımcısının dörde çıkmasıyla Milli Güvenlik Kurulu'ndaki sivil üye sayısı da arttı. MGK'ya Erdoğan ile birlikte Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Bekir Bozdağ ve Beşir Atalay da girecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da kurulun üyesi.

bugün



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs