En Sıcak Konular

Yunanistan Cumhurbaşkanı, İsrail yolcusu

5 Temmuz 2011 16:35 tsi
Yunanistan, Özgürlük Filosu-2’nin Gazze’ye insani yardım götürmesini engellerken, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, İsrail’e üç günlük ziyaret yacak.

Yunanistan, Özgürlük Filosu-2’nin Gazze’ye insani yardım götürmesini engellerken, Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, İsrail’e üç gün sürecek resmi bir ziyaret gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Özgürlük Filosu-2, Atina’da bugün öğlen saatlerinde yapacakları bir basın toplantısı ile planlarını duyuracak.

Türkiye-İsrail ilişkilerinin bozulmasını fırsata çevirmek için son dönemde Tel Aviv ile askeri, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda geliştirmek için ataklarını sürdüren Atina, kritik bir dönemde İsrail’i ziyaret edecek. Yunan Cumhurbaşkanı Papulyas, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in daveti üzerine pazar günü bu ülkeye üç günlük bir gezi yapacak. Ziyaret kapsamında Papulyas, Başbakan Binyamin Netanyahu ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

ATİNA-TEL AVİV İŞBİRLİĞİ HIZ KESMİYOR

Öte yandan Atina ve Tel Aviv arasında geçen yıldan bu yana artarak devam eden askeri işbirliği ve ortak tatbikatlar hız kesmiyor. İki ülkenin 15 günden bu yana Larissa’da yürüttükleri ortak askeri tatbikatı tamamlandıkları duyuruldu. Tatbikata Yunanistan’dan Apache helikopterleri katılırken, İsrail ise Black Hawk helikopterlerle iştirak etti. İki ülke askeri personeli, kara ve denizde helikopterleri imha edilen pilotları arama-kurtarma tatbikat planlarını gerçekleştirdi.

Türkiye ile ilişkileri gerilen İsrail, bölgede yalnız kaldıktan sonra Atina’nın içerisinde bulunduğu ekonomik krizi açılımlar için kendi lehine çevirmeye çaba gösteriyor. Son bir yılda art arda yapılan üst düzey ve bakanlar arası ziyaretler ile Atina ve Tel Aviv, özellikle savunma ve askeri işbirliği konularında önemli ilerlemeler sağladı.

Atina, Tel Aviv’in bölgede yaşadığı askeri tatbikatlar konusundaki sıkıntılarına Ege ve Akdeniz’de işbirliğine giderek yardımcı oluyor. Bunun karşılığında İsrail’den yatırımcıların ülkeye gelmesi için çalışmalarını yoğunlaştırıyor. Öte yandan 300 binden fazla İsrail vatandaşının tatillerini Yunanistan’da geçirmeleri için de tanıtımlar yapılıyor.

Yunanistan ve İsrail, geçen yıl Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin kurulmasını kararlaştırmış, ilk toplantının temmuz ayında İsrail’de yapılması planlanmıştı. Enerji, turizm, çevrecilik ve savunma gibi alanlarda anlaşma imzalanması için uygun zemin bulunduğu kaydedilmiş, daha sonraki süreçte bazı konularda anlaşma da sağlanmıştı. Özgürlük Filosu-2 nedeniyle Atina ve Tel Aviv ilişkilerinde bozulma emareleri görülse de Başbakan Yorgo Papandreu, İsrail’in talebini karşılayarak gemilerin hareketini yasakladı. Papulyas’ın ziyaretinden sonra Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bu ay toplanıp toplanmayacağı merak ediliyor.

AKTİVİSTLER BASIN TOPLANTISI DÜZENLİYOR

Bu arada İsrail hükümeti, BM ve Yorgo Papandreu hükümetinin, Gazze’ye insani yardımın “yasal” yollardan gönderilmesine dair girişimini memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Yunan limanlarından hareket etmeleri yasaklanan aktivistler ise duruma tepki göstermeyi sürdürüyor. Özgürlük Filosu-2 organizatörleri, bundan sonra nasıl hareket edeceklerine ilişkin bir basın toplantısı düzenleyecek. Basın toplantısı, bugün öğlen saatlerinde Atina’da yapılacak.

BARGUTİ: TEL AVİV, ATİNA’YA BASKI UYGULUYOR

Filistin Ulusal Girişimi Genel Sekreteri Baruan Barguti, Özgürlük Filosu-2’ye destek için bulunduğu Yunanistan’da Eleftherotipia gazetesine konuştu. Barguti, İsrail’in, Gazze’ye giden insani yardım konusunda Yunanistan’a uyguladığı baskıdan ötürü bizi amacımızdan caydırmayacak” diyerek Özgürlük Filosu-2 ile yola devam etme arzusundan vazgeçmeyeceklerini söyledi. Barguti, İsrail’in ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’a son dönemde tehditkar politika ve pis baskılar uyguladığını söyledi. Barguti, Yunanistan’ın Gazze’ye hareket edecek gemilere izin vermemesinin Arap dünyasında aleyhine olacağını savundu.

Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,558 µs