En Sıcak Konular

Boykotçu vekillere maaş ödenmeyebilir

5 Temmuz 2011 16:08 tsi
Boykotçu vekillere maaş ödenmeyebilir "Boykotçu vekillere maaş ödenmesi 5018 sayılı yasaya aykırı. Yapılan ödemeler Sayıştay tarafından geri alınabilir"

Sabah gazetesinden Süleyman Yaşar'ın köşe yazısından ilgili kısım:

CHP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmamaları, kamu mali mevzuatında yeni bir tartışmaya yol açtı. Niye mi? Çünkü milletvekili seçilen kişinin, mazbatasını aldığı andan itibaren, maaş, yolluk, sosyal güvenlik haklarına sahip olduğu düşünülüyor. Zira parlamenter demokratik sistemde milletvekili seçilen kişinin, parlamentoda yasama hizmeti vereceğinden hareket edilerek, mali ve sosyal hakları kendisine hemen sunuluyor.

Oysa seçilen kişiye, bir mücbir sebebe, yani hastalık, doğal afet türünden bir nedene dayanmadan Meclis çalışmalarına katılmadığı takdirde "5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu" gereği maaş ödemesinin yapılmaması gerekiyor.

Yasa, niye yasama çalışmasına katılmayan milletvekiline ödeme yapılmasına izin vermiyor derseniz… Vermiyor çünkü 5018 sayılı yasada kamu giderinin nasıl yapılacağı tanımlanmış. Yani vatandaşın ödediği vergilerin hangi işlerde kullanılacağı sayılmış. Yasa, kamu giderini "Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer giderler" olarak tanımlanıyor. TBMM, 5018 sayılı yasaya göre, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idaresi olarak bir sayılı cetvelde birinci sırada sayılıyor.

İşte bu nedenle milletvekili, Anayasa'nın 86'ncı maddesine göre, ancak yasama hizmetlerinin karşılığında merkezi devlet bütçesinden ödenek alabileceğine göre, hizmet etmediği takdirde ödeneklerin verilmemesi gerekiyor.



Bu haber 1,155 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs