En Sıcak Konular

Türkiye Anayasası, Mısır'a örnek olacak

5 Temmuz 2011 14:41 tsi
Türkiye Anayasası, Mısır anayasa çalışmalarında faydalanılmak üzere Mısır Kültür Bakanlığı bünyesinde oluşturulan bir kurul tarafından Arapçaya çevrildi.



Hukukçular, dil uzmanları, bilimadamları ve uzmanlardan oluşan kurul, 1982 Anayasasını 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk olaması sonucunda gerçekleşen değişiklikler ile tam metin halinde Arapçaya çevirdi.

Mısır Kültür Bakanlığı Kamu Vakfı ise Arapçaya çevrilen Türkiye Anayasası'nın geniş kitleler tarafından tanınmasını sağlamak amacı ile hukukçular, bilimadamları, kanaat önderleri ve basın mensuplarının katılımı ile bir sempozyum düzenledi.

Mısır Dış İlişkiler Konseyi Üyesi Büyükelçi Muhammed El Tahtavi'nin başkanlığında düzenlenen sempozyuma, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ve Mısır'ın ilk kadın yargıcı Tahani El Gebali'nin yanı sıra bir çok siyaset uzmanı ve Türkiye'deki gelişmeleri takip eden Mısırlı gazeteciler konuşmacı olarak katıldı.

1982 Anayasası'nın bugüne kadar geçirdiği evrim ve son yapılan halk oylaması ile sağlanan gelişmelerin tartışıldığı sempozyumda, Mısırlı konuşmacılar, Türk Anayasası'nın temelinin İkinci Meşrutiyet'e dayandığını, 20. yüzyıl içinde Türk ve Mısır anayasa oluşumlarının, karşılıklı olarak etkileşim içinde bulunduğunu anlattılar.

Mısırlı konuşmacıların tamamı, Türkiye'nin laiklik tecrübesine vurgu yaparak, Mısır'da toplumun tüm katmanlarında, Türkiye'nin laiklik tecrübesinin her zamankinden daha fazla ilgi çektiğine işaret ettiler.

Türkiye ile Mısır'ın rakip olmadığını belirten Mısırlı hukukçular, Türk hukuk adamlarının Mısır anayasa çalışmalarına katkı sağlamayı istemeleri durumunda kendilerinin buna açık olduğunu bildirdiler.

Bazı konuşmacılar ise Türk demokrasi deneyiminin, İslam ile moderniteyi bir arada yaşatan canlı bir örnek olduğunu ifade ettiler.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Botsalı, Türkiye'nin Mısır için bir model olmadığını fakat bazı sorunların çözüm arayışında ilham kaynağı olabileceğini ve mukayeseli bazı problemlerin çözülmesinde Mısır'a çözüm anahtarı sunabileceğini kaydetti.

Türkiye ile Mısır'ın birbirlerine ihtiyaçları bulunduğunu belirten Botsalı, bilgi ve tecrübe paylaşımı konusunda Türkiye'nin Mısır için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu anlattı.

Botsalı, Mısır'ın bu kritik dönemde başarısız olma gibi bir lüksü olmadığını sözlerine ekledi.

A.A.



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,718 µs