En Sıcak Konular

Meclis Şike Komisyonu'na verilen ilginç ifadeler ortaya çıktı

5 Temmuz 2011 14:35 tsi
Futbolda yaşanan şike operasyonlarının temelinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan araştırma komisyonunda atıldığı ortaya çıktı.

 2005 yılında AK Parti Ankara Milletvekili Haluk İpek'in başkanlığını yaptığı komisyon, kamu kuruluşları, kulüpler, yazar ve antrenörler dahil toplam 107 kişi ve kuruluşa mektup gönderdi. "Şike ve şiddet konusunda ne biliyorsunuz?" diye soran komisyona verilen cevaplarda şikeyle ilgili ilginç detaylar yer aldı. Hakemlerin verdiği ifadelerde "Şike sigara dumanı gibidir. Görürsünüz, kokusunu alırsınız; ama hiç bir zaman yakalayamazsınız." deniliyor.

Meclis araştırma komisyonuna çağrılan isimler arasında yer alan ve son operasyonda gözaltına alınan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, giriş ve çıkışlarda sorulara cevap vermedi. Cevap verenler ise 'Bu konuda bir şey bilmiyoruz.' demekle yetindi. Futbol camiasının önde gelen isimleri, Türkiye'de şikenin yapıldığı ve teşvik priminin bazı kulüpler tarafından verildiği fikri üzerinde uzlaştı. Meclis araştırma komisyonuna verilen ifadelerde şikeyi kim, nerede, ne zaman yaptı, teşvik primini kimin verdiğine ilişkin net bilgiler vermekten kaçındı. Komisyon, tartışmalı maçlarda görev yapan eski hakemleri dinlerken, şike ve teşvik priminin ilginç bir tanımıyla karşılaştı. Farklı saatlerde Meclis'e gelen hakemlerin hepsinin "Şike sigara dumanı gibidir. Görürsünüz, kokusunu alırsınız; ama hiçbir zaman yakalayamazsınız!" tarifini yapması vekillerin dikkatini çekti.

HAKEME PAKET İÇİNDE ALTIN

Bir hakem, maç öncesi kendine paket içinde altın gönderildiğini söyledi. Altını kimin gönderdiğini hatırlayamadığını belirten hakeme ısrarlı sorular yönelten Komisyona söz konusu hakem "Beni buraya sorgulamaya mı çağırdınız" tepkisini gösterdi. Komisyon, çalışmalarının sonunda rapora yansıyacak önemli bilgi ve belgelere ulaştı.

KOMİSYONDA VE SONRASINDA KİM, NE DEDİ?

(01 Mart) Erman Toroğlu: Musluklarla uğraşmak yerine vanaları kesmek gerek. Toplantıda, devletin futboldaki sorunları çözmeyi istediğini gördüm. Ancak maalesef bir noktaya gelince tıkanıyoruz. Mesela, Ahmet Çakar'ı vuran şahsı henüz bulamadık. Şike ve teşvik, sigara dumanına benzer. Bilirsiniz ama yakalayamazsınız. Bu işleri yapanlar, sonuçta kendilerini nasıl kurtaracaklarını da düşünmüşlerdir. Kendilerini akıllı, karşıdakileri aptal görürler. Buna adı karışanları asmak lazım.

(1 Mart) Ahmet Çakar: Görev yaptığım dönemde teşvik primine şahit olmadım. Zaten hakemler bu tür primlere uzak olur. Futbolda şike ve teşvik primi, hukuki olarak kanıtlaması zor bir durum. Örneğin son olarak Cafer Aydın'ın açıklamaları sonrası yaşanan tartışmalar, bu futbolcunun geri adım atması nedeniyle kapandı. Fakat Cafer neden yalan söylesin, sonra neden geri adım atsın bunu bilemiyoruz.

(03 Mart) Bülent Yavuz: Meclis'in teşvik ve şike ile ilgili girişimi memnuniyet verici. Yalnız, somut şeylere dayanmayan durumlarda yapılacak bir şey olmaz.

(10 Mart) Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın: Cafer Aydın'ın iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Ankaragücü çatısı altında böyle şeylerin yaşanması mümkün değil. Türk futbolunda şike ve teşvik priminin var olduğu söyleniyor ama bir türlü ispat edilemiyor. Teşvik iddiaları ancak verenle alan bulunarak ispatlanabilir.

(10 Mart) Ersun Yanal: Sorulan soruları içtenlikle cevaplandırdık. Ben teşvik primi dağıtmadım.

(11 Mart) Cafer Aydın: Yanlış anlaşıldım. Can güvenliğim yok.

(22 Mart) FB Başkanı Aziz Yıldırım: (Yıldırım, girişte ve çıkışta herhangi bir açıklama yapmadı.)

(23 Mart) Konyaspor Başkanı Ahmet Şan: Yaşadığımız olaylar ve kanılarım doğrultusunda komisyona bilgi verdim.

(23 Mart) Malatyaspor Başkanı Hikmet Tanrıverdi: 1991'de Malatyaspor, bir şike sonucunda düşmüştü. Belgelenen ilk şike olayından sonra Malatyaspor'un mahkemeden vazgeçmesi için o zamanın parasıyla Malatyaspor'a 4 milyar verilmişti. Şike yapan takım da düşürülmemişti. Komisyon bu kayıtları incelemeli. Umarım Türk futbolunda beyaz bir sayfa açılır ve bir daha şike ve teşvik iddialarını konuşmayız.

(23 Mart) Denizlispor Başkanı Zafer Katrancı: Başkanlığım döneminde şikeyle ilgili bir olay kesinlikle söz konusu olmadı.

(23 Mart) Gaziantepspor Başkanı Celal Doğan: Futbol sektörü çok kötü bir noktaya geldi. Futbol sahaları şiddetin icra edildiği noktalar haline geldi. Statlar, şiddeti üreten yerler değil, tetikleyen yerlerdir. Çok geç kalmadan müdahale etmek gerekir. Komisyon, sadece spesifik olaylara takılıp kalır ve sadece görev yapma anlayışıyla bir rapor hazırlarsa bir fayda gelmez. 14 yıldır bu işin içindeyim. İnanarak söylüyorum, bizim kapımıza bir tek talep gelmemiştir.

(24 Mart) GS Başkanı Özhan Canaydın: Gereken tüm sorulara cevap verdim.

(24 Mart) Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav: Komisyonun tüm kulüpleri ve sıkıntılarını dinlemesi futbol açısından çok yararlı olacaktır.

(24 Mart) Sakaryaspor Başkanı Selahattin Aydın: Bildiğim her şeyi üyelere aktardım.

(24 Mart) A.Sebat Başkanı Veli Sezgin: Ligin en saf ve en temiz takımıyız. Her kulüp başkanı gibi komisyona bildiklerimi anlattım. Komisyonun Türk futboluna büyük katkısı olacaktır.

(29 Mart) BJK Başkanı Yıldırım Demirören: Türk futbolundaki yanlışları ve ileriye dönük yapılması gerekenleri görüştük. Komisyona en son çağrılması gereken kulübün Beşiktaş olması gerekiyor. Beşiktaş'ın şampiyonluğu geçen yıl nasıl kaçırdığının araştırılması gerekir ve bunu rica ediyorum.

(30 Mart) Yılmaz Vural: Daha somut adımların atılması lazım. Bu olayların ortaya çıkış sebebi de kulüpler arasındaki ekonomik dengesizliktir. Şayet ekonomik dengeyi sağlayamazsak bu tür söylemlerin sonunu getiremeyiz. Devleti bu işlerle meşgul etmemek lazım. Bizler buraya gelmeden birçok kurum olmalıydı. Bizler bu şikayet ve ifadelerimizi onlara anlatmalıydık.

(30 Mart) Ç.Rize Başkanı Ekrem Cengiz: Bildiğim her şeyi açık yüreklilikle anlattım. Dikkate alınırsa bazı olaylar açığa çıkarılıp çözülebilir.

(31 Mart) Haluk Ulusoy: Bildiklerimi anlattım. Ayrıca bir de isteğim oldu. Futbolda şike de teşvik de var deniliyor. Bununla ilgili olarak yönetmeliklerde zaman aşımı var. Şikede 1 yıl, teşvikte ise 2 yıl süreyle araştırma yapılabiliyor. Ben bu zaman aşımının kaldırılması gerektiğini anlattım.

(31 Mart) Ali Şen: İnsanlar birtakım iddialarda bulunuyor. İddiada bulunanların isim vermesi lazım. İsim vermiyorsa yalan söylüyorlardır. Buraya gelirken herkese sordum. Havaalanında görevlilere sordum, polislere sordum. Herkes şike yapıldığı inancında. Ancak şu unutulmamalı, hayatta ne varsa futbolda da var. Ben hiç şike yapmadım. Maç satmak insanın karısını satmasıyla eşdeğerdedir.

(05 Nisan) Şenes Erzik: Teşvik priminin şikeden farkı yoktur. Türk futbolunun çağdaş seviyeye ulaşabilmesi için UEFA kriterlerine kulüpler uymalı.

(05 Nisan) Levent Bıçakcı: Futbol Federasyonu'nun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdim.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs