En Sıcak Konular

Suriye'de tuhaf gelişmeler...

5 Temmuz 2011 11:21 tsi
Suriye'de tuhaf gelişmeler... Son haftalarda Suriye'de tuhaf gelişmeler yaşanıyor. ABD'nin Suriye ile diplomatik diyalog kararı almasının ardından birçok komşu ülkede aynı uygulamaya geçti. Peki, Neden?

Suriye’de son üç hafta içinde tuhaf gelişmeler yaşanıyor. Mesela Esad idaresi Türkiye’ye karşı yürütmekte olduğu gerginlik siyasetini en azından medya üzerinde hafifletmiş görünürken, başkent Şam, muhtelif cephelerde yer alan entellektüllerin toplantılarına ev sahiplik yapıyor. Lakin ilginç olan bu gelişmelerin Suriye ile ABD ekseninde başlayan diplomatik trafikle aynı zamana rastlamış olması. Bütün bu gelişmelerle ilgili yorumu ise okuyuculara bırakıyoruz.

- 20 Haziran -  Esad’ın danışmanları ile ABD Şam büyükelçisi Robert Ford arasında olaylarla ilgili sürekli görüşmeler başladı.

- 21 Haziran - Basında, ABD’nin Suriye Muhalefeti ile daha yakın temas kuracağı haberleri yer aldı.

- 23 Haziran – Muhalif entellektüellerden Luey Hüseyin Suriye içindeki muhalefetin Şam’da bir istişare toplantısı yapacağını duyurdu.

- 26 Haziran – Vatan gazetesinde Türkiye’ye karşı tepkisel bir siyaset takip etmek yerine rasyonel olunması gerektiği yazıldı.

- 27 Haziran – Amerikalı senatör Dennis Kuchinich ve İngiliz Milletvekili Brooks Newmark Esad’la görüşmek üzere Şam’a geldiler. Esad bu politikacılarla tek başına görüştü ve bu görüşmelerde ne Dışişleri Bakanı Velid Muallim ne de Cumhurbaşkanı Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban bulundu.

- 27 Haziran – Muhalefet Şam Semiramis otelinde istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya emniyet veya güvenlik güçleri tarafından müdahale edilmedi.

- 28 Haziran – Şam rejimi Uusal Diyaloga hazırlık mahiyeti taşıyan istişare toplantılarının 10 Temmuz’da Faruk Şara’nın başkanlığında başlatılacağını duyurdu.

- 28 Haziran- Cumhurbaşkanı Esad’ın Siyasi ve Basın Enformasyon İşleri’nden Sorumlu Danışmanı Buseyna Şaban, CNN ve SKY News kanallarına yaptığı açıklamada, “aşırı dinci silahlı gruplara karşı uluslararası toplum bizimle birlikte mücadele etmelidir” dedi.

- 28 Haziran – Türk basınında Ahmed Davutoğlu’nun bölge ülkelerini kapsayan bir ziyaret programı çerçevesinde Suriye’ye de gideceği haberi yer aldı.

- 30 Haziran – Ahmet Davutoğlu söz konusu bölge ziyaretinde Suriye’ye gitmek istediğini söyledi.

- 30 Haziran – Uluslarası mahkeme Hariri suikastı ile alakalı oldukları gerekçesiyle 4 Hizbullah mensubunu suçlayan iddianameyi kabul etti.

- 30 Haziran – “Şarkul Evsat” gazetesinde yayınlanan bir makakede Batılı diplomatik kanallara dayanılarak Esad’ın ABD ve İngiliz politikacılarla tek başına yaptığı görüşmelerde kendisi için bazı güvenceler istediği ve bazı tavizler verdiği yazıldı.

- 30 Haziran – Askeri kaynaklara dayanılarak verilen bir haberde Suriye ordu kuvvetlerinin yarısının 4 Temmuz’dan itibaren şehirlerden çekileceği, diğer yarısının ise halkla temas etmeyecek şekilde şehir dışında tutulacağı yer aldı.

- 1 Temmuz – Suriye’nin Beyrut Büyükelçisi Ali Abdulkerim’in basında yer alan ve ‘Esad’ın Amerikalı ve İngiliz politikacılarla yaptığı görüşmelerde Hariri Suikasti iddianamesine yeşil ışık yaktı’nı iddia eden haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

- 1 Temmuz – Guardian gazetesinde yer alan bir haberde  ‘ABD’nin Suriye ile ilgili yol haritasının belli olduğu, Washington’un buna göre bir yandan Şam’a güvenlik güçlerinin geri çekilmesi, gösterilere müdahale edilmemesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması yönünde baskı yaparken, diğer taraftan muhaliflere de diyalog toplantılarına katılmaları yönünde baskı yaptığı, ayrıca 27 Haziran Semiramis toplantısını gerçekleştiren Luey Hüseyin ve Maan Abduselam ile ABD Büyükelçisi arasında gerçekleştirilen görüşmelerde, 30’u Baas mensubu 70’i ise Esad’ın seçeceği muhalif şahsiyetlerden oluşan 100 kişilik bir Geçici Meclis tesis edilmesi ve bu meclisle birlikte Esad’ın liderliğinde çok partili sisteme geçilmesi üzerine anlaşmaya varıldığı ve bu anlaşmanın bir metne dökülerek Luey Hüseyin ve Maan Abdusselam tarafından imzalandığı’ iddiaları yer aldı. Bu haber taraflarca şimdiye kadar tekzip edilmedi.

- 3 Temmuz – Şam rejiminin sadık sözcülerinden Talib İbrahim El Arabiya kanalında kendisine ABD’nin Suriye ile ilgili tutumundaki değişikliğin sebebinin sorulması üzerine şunları söyledi: “ABD, Suriye’deki istikrarsızlığın kendi faydasına olmadığını gördü ve durumun daha da gerginleşmemesi gerektiği hususunda Rusya ile bir mutabakata vardı.  ABD esasen Esad’ın reformlar hususunda samimi olduğunu anladı.”

Bu haber 1,171 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs