En Sıcak Konular

Küresel 'dini nüfus' değişiyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Küresel 'dini nüfus' değişiyor! Büyük dinlerin arasındaki nüfus çekişmesi sürüyor. Genel Hıristiyanlık önde ama ana kol olan Katoliklik eriyor. Son çalışmalar İslam’ın 1.4 milyara yaklaşarak, Katolik nüfusu geride bıraktığını gösteriyor. Vatikan’ın sert itirazlarına rağmen.

Dünya dinlerinin nüfus hareketleri son 10 yıl içinde sıralamaları değişirecek denli yoğun değişimlere sahne oldu. Dünya genelinde Hıristiyanlığın üstünlüğü devam ediyor. Ancak Hıristiyanlık homojen olmadığı, hatta pek çok dinden daha fazla parçalı olduğu için, dahası üst çatının ismi aynı ama ibadet ve inançlar bağlamında, politik ve coğrafik dağınıklık özelinde neredeyse ayrı dinlerden oluşuyor gibi.

Dünyada Hıristiyanlığı tercih eden insan sayısı 2.1 ile 2.2 milyar arasında. Ancak bunun 1.05 ile 1.1 milyar arası Katolik. Yani Vatikan ve Papa’ya bağlı. Hıristiyanlığın “ana mezhepleri” içinde gelenekselci çizgiye en yakın grup da bu.

Bir Amerikan kuruluşu olan “World Christian Database-(WCD)”nin yeni verilerine göre Katolik nüfus ile İslam arasında yüzyıllardır süren fark bozuldu. WCD’ye göre dünyadaki Katolik nüfus 1.1 milyar. İslam nüfusu ise 1.3 Milyar’ın üzerine çıktı.

Konu “din” nüfusu olunca, meseleyi sadece demografi açısından değerlendirme şansı sadece istaistikçilere kalıyor. Çünkü dini nüfus oynamaları, politik hatte ekonomik ve nihayet imaja yönelik tartışmaları beraberinde getiriyor.

İslam nüfusunun Katolik nüfusunu geçmiş olması örneğin Vatikan tarafından kolaylıkla sindirilebilir bir şey değil. Özellikle imaj açısından. Zira dünya Katolikleri’nin ana merkezi olan Papalık için bu değişim çok hoş bir durum değil.

Katolik Kilise’sinin buna ilişkin itirazları bulunuyor. Birincisi istatistiklerin çok sağlıklı olmadığı. Daha doğrusu bu rakamları kabul etmiyorlar. Onlara göre bu rakamlar, kilisede vaftiz olanların toplama eklenmesinden başka bir şey ifade etmiyor.

Oysa onlara göre dünyanın çeşitli bölgelerinde, Afrika ve Çin gibi, bir çok insan Katolik oluyor ve bunlar eklenmiyor. Yani Roma, misyonerlikten gelen artıların bu rakamlara yansımadığını söylüyor.

Buna ilişkin kesin veriler şu an için kimsenin elinde bulunmuyor. Fakat Vatikan’ın bu gerilemeyi kendisinin de hissettiğini söylemek lazım. Çünkü, henüz hafızalarda taze olan Papa’nın İstanbul ziyareti sırasında Ortodokslara yeniden kapıları açan yaklaşımı, aslında bu kaygıların sonucu.

Yaklaşık çeyrek milyarlık Ortodoks nüfusun Katolik kilisesine yapacağı katkı elbette önemli ama aynı zamanda bu nüfus Avrupa Katoliklerine göre daha doğurgan. Katolik popülasyonun azalmasında önemli bir gerekçe olarak gösterilen, Avrupa nüfusundaki azalmanın bu yolla telafi edilmesi akıllara gelmiş olmalı.

Ancak bu yaklaşım da çok doğru değil. Zira Ortodoks nüfusun geniş kesimini barındıran Rusya’da da nüfus ciddi oranlarda azalma gösteriyor. Hatta Rusların bu konudaki endişeleri dinden çok stratejik söylemelere da yansıyor.

Sonuç olarak Hıristiyanlığın ana mezhepleri içinde Katoliklerin nüfusu azalıyor. Bunda özellikle ABD’de hakim olan Protestan yapının ve sıkışmış-muhafazakar Ortodoks dünyanın iteklemeleri de var.

İslam açısından ise sahip olduğu nüfusa uygun bir artış yaşanıyor ve doğum oranı da nisepeten yüksek. Burada önemli bir istatistik olarak şunun da araştırılması beklenmeli. Örneğin dinler arası geçirgenlik. Yani bir dinden öbür dine geçişin sağlıklı rakamları da pek bulunmuyor.

1. Hıristiyanlık: 2.1 milyar
2. İslam: 1.3 milyar
3. Dinsizler/Agnostikler: 1.1 milyar
4. Hinduism: 900 milyon
5. Çin geleneksel dinleri: 394 milyon
6. Budizm 376 milyon
7. Afrika Geleneksel dinleri: 100 milyon
8. İbranilik: 14-17 milyon
9. Bahailer: 7 milyon
10. Shinto: 4 milyon
11. Yeni pagancılık: 1 milyon
12. Scientoloji tarikatı: 500 bin


Hıristiyanlığın ana mezheplerinin nüfusları

Katolik    1,050,000,000
Ortodoks 240,000,000
Africa      110,000,000
Pentecostal 105,000,000
Reformed/Presbyterian 75,000,000
Anglican   73,000,000
Baptist     70,000,000
Metodist  70,000,000
Lutheran  64,000,000
Jehovah Şahitleri 14,800,000
Adventist  12,000,000
Apostolic/New Apostolic 10,000,000
   
   
   
   
   



Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs