En Sıcak Konular

Fenerbahçe küme düşürülür mü?

5 Temmuz 2011 08:47 tsi
Fenerbahçe küme düşürülür mü? 
Türk futboluna bomba gibi düşen şike soruşturması nedeniyle spor kamuoyu iyice karıştı.

Şimdi gündemdeki en önemli soru şu: “Bu işin sonu ne olur? Fenerbahçe küme düşürülür mü?”

Futbol Federasyonu, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen “şike ve teşvik” operasyonunun seyrine göre tavır belirleyecek. Türkiye’de gündemine bomba gibi düşen gözaltıların ardından konunun sportif boyutunu değerlendirmek üzere Etik Kurulunu oluşturan federasyon, halen gözaltında bulunan şahıslarla ilgili savcılığın talebi ve mahkemenin olası tutuklama kararlarını bekleyecek.

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu, Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz, Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, sarı-lacivertli takımın yeni transferleri Sezer Öztürk ve Emenike gibi tanınmış isimlerin bulunduğu gözaltındaki zanlılar hakkında tutuklama kararı verildiği takdirde federasyon harekete geçecek.

Delillerle ilgili “gizlilik kararının” kalkmasından sonra mahkemeden soruşturmaya konu olan bilgi ve belgeleri talep edecek Futbol Federasyonu, bu aşamadan sonra disiplin talimatı hükümlerini işletecek.

ETİK KURUL İNCELEYECEK

- Etik Kurulu’nun yapacağı incelemeden çıkacak sonuçlar bir rapor halinde federasyon yönetim kuruluna gönderilecek. Futbol ailesi unsurları arasında bulunan ve haklarında tutuklama kararı çıkanlarla ilgili öncelikle “tedbir” işlemi uygulanacak.

HANGİ YASAKLAR GELEBİLİR?

- Disiplin Talimatı’nın “İdari tedbirler” başlıklı 81. maddesi “Disiplin ihlallerinin gerçekleştiği konusunda kuvvetli şüphelerin bulunduğu ve disiplin cezasının derhal uygulanmaması durumunda istenilen sonuçlara ulaşılamayacağının anlaşıldığı hallerde, kesin bir ceza hükmü tahsis edilinceye kadar kişilere stadyumlara, soyunma odalarına ve yedek kulübesine giriş yasağı, hak mahrumiyeti veya her türlü müsabakaya katılmaktan men yönünde geçici yaptırımlar uygulanmasıdır” ifadelerini içeriyor.

EMENİKE FORMA GİYEMEYEBİLİR

- Böyle bir durumda yöneticilerin yanı sıra Fenerbahçe’nin yeni transferleri Eminike ve Sezer Öztürk’ün dava sonuçlanıncaya kadar sarı-lacivertli formayı giymesi yasaklanmış olacak. Bu yaptırım, gözaltına alınan diğer faal futbolcular için de geçerli olacak. Yargılama süreci devam ederken söz konusu şahısların futbolla ilgili tüm faaliyetlerinin askıya alınması anlamına gelen kararın dışında, şike ve teşvik olaylarına karıştığı iddia edilen kulüplerin durumu gündeme gelecek.

AYDINLAR’IN ZOR KARARI

- Futbol genel kurulunda seçildikten başkan seçildikten 5 gün sonra kucağında adeta bir bomba bulan Mehmet Ali Aydınlar Federasyonu’nu en çok zorlayacak konu ise küme düşürme ile ilgili karar olacak. Disiplin Talimatı’nın 55. maddesine göre belge ve bilgilerin yanı sıra kanaate dayanarak da küme düşürme yetkisi bulunan federasyon, bu noktada yargıdan farklı bir karar çıkma olasılığı da göz önüne almak zorunda kalacak.

BERAAT EDERLERSE NE OLUR?

- “Müsabakanın sonucunu etkileme” başlıklı 55. madde “Müsabakanın sonucunu hukuka ve spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır” ifadelerini taşırken, aynı maddenin 2. fıkrası ise “Bu hükmü ihlal eden kişiler bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla, kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırır” hükmünü getiriyor. Ancak, küme düşürmenin ardından yargının ilgili kulüplerle ilgili “suçsuzdur” kararı vermesi halinde, telafisi mümkün olmayacak sonuçları da değerlendirmesi gereken federasyon, liglerin başlamasına az bir süre kala çok zorlu bir tercih noktasına gelecek

Cemal Ersen - Milliyet

 



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs