En Sıcak Konular

İkinci Balyoz davasında tutuklu sanık sayısı 21 oldu

4 Temmuz 2011 17:57 tsi
İkinci Balyoz davasında haklarında yakalama kararı çıkarılan 8 kişiden aralarında Korgeneral Turgut Atman'ın da olduğu 6'sı tutuklandı.

Sanıkların yakalama kararına yaptıkları itiraz ise üst mahkeme tarafından reddedildi. Dava kapsamındaki tutuklu sayısı 21'e yükseldi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ikinci Balyoz iddianamenin kabulü ile birlikte Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Güngör Nedim Kurubaş, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğul, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Yakalama kararı çıkarılan askerlerden Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk ve Albay Mehmet Örgen, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıkların kimlik tespiti yapıldı.

Sanık Tümgeneral Bülent Kocababuç, yakalama kararı üzerine hiçbir yere kaçmadan mahkemeye geldiğini belirterek, "Devletin memuru olarak yüce mahkemeye geldim." dedi. Hiçbir suçlamayı kabul etmeyen Kocababuç, "Eskişehir'de ele geçirildiği iddia edilen bir dijital veride ismim geçiyor. Bunun dışında hiçbir yerde adım geçmiyor. Bu bana enteresan geliyor. Savcılıktan sonra serbest bırakılıp sonra hakkımda yakalama çıkarılması çok manidardır." dedi.

Albay Mehmet Örgen, adının geçtiği iddia edilen belgenin hazırlandığı tarihte Amerika'da NATO görevinde olduğunu söyledi. İddianamede bu belgenin Türkiye'de hazırlandığına dair bilgiler yer aldığını ifade eden Örgen, "Ben 2001-2005 yıllarında Amerika'daydım. Fiziken bu belgeyi hazırlamam imkansız. İddiaları reddediyorum. Serbest bırakılmayı talep ediyorum" diye konuştu.

Belgelerde isminin yer almasını iftira olarak niteleyen Tuğgeneral Mehmet Eldem, "Belgeleri gönderdiğim iddia edilen tarihte İngiltere'deydim. Hiçbir zaman mahkemenin, savcının çağırdığı yere gemlemezlik yapmadım. 27 Mayıs'ta geldik. Savcının her sorusuna cevap verdik. Tatmin oldu ki, serbest bıraktı. O zamandan bu zamana ne değişti anlayamıyorum. Serbest bırakılmamı istiyorum" şeklinde konuştu.

Tuğgeneral Mustafa Erhan Pamuk da ifadesinde, "Devletin bana gösterdiği hizmetin karşılığında hiçbir şekilde devlete karşı hukuksuz bir faaliyette bulunmadım. Adıma imzaya açılmış dijital verilerle suçlanıyorum. Kaçmaya niyetli olsam, savcılık ifademin alındığı tarihten bu zamana kadar kaçardım. Buna imkanım vardı. Yapmadığım bir şey yüzünden kaçak durumuna düşürülmem çok rahatsız edici, hukuken uygun değil" dedi.

Tümgeneral Güngör Nedim Kurubaş ise, kendisini sanık veya şüpheli olarak görmediğini belirtti. Mahkemede "mağdur olarak bulunmak isterdim" diyen Kurubaş, "Çünkü bu savaşla ailem mağdur oldu. Dijital verinin altına adım yazılmış. Bu suçlamayla tamamen mağdur edildim. 32 yıldır bu devlete hizmet ediyorum. Hukuka aykırı bir şey yapmadım. Bu ülkenin ne insanına ne de malzemesine zarar vermedim" diye konuştu.

27 Mayıs'ta savcılıkta ifade verdiğini ve serbest bırakıldığını hatırlatan Korgeneral Turgut Atman da, "Tamamen kaynağı bilinmeyen muhbirler tarafından bir takım dijital verilerle ve altına adım yazılmış sayfalarla suçlanıyorum. 40 yıldır Hava Kuvvetleri'nde görev yapıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum. Amiral, general ve subay olmayı aşağılamaya çalışan odaklar tarafından suçlandığımı düşünüyorum. Kaçak duruma düşürülmem acı bir durumdur. Beni kaçak durumuna düşüren adalet sisteminden, amiral, general subayın masumiyetini göstermek için de aynı hassasiyeti bekliyorum. Masumiyetimiz konusunda mahkemenizin hassasiyeti göstermesini bekliyorum." şeklinde konuştu.

İfadelerin ardından görüşü sorulan savcı Savaş Kırbaş, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu ve CMK'nın 100. maddesi kapsamında tutuklanmalarını istedi.

Yakalama emirleri yüzlerine okunan 6 şüpheli tutuklanarak Hasdal Cezaevi'ne gönderildi.

İkinci Balyoz davasında tutuklu sanık sayısı 21 olurken haklarında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Beyazıt Karataş ve Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğul henüz adliyeye gelmedi. Karataş'ın rahatsızlandığı, Ertuğrul'un ise yurt dışında görevde olduğu belirtildi.

Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,967 µs