En Sıcak Konular

Hâkime kafa tutan Mladiç mahkeme salonunu karıştırdı

4 Temmuz 2011 17:43 tsi
Savaş suçundan yargılanan Bosnalı Sırpların eski komutanı 'Bosna Kasabı' lakaplı Ratko Mladiç, Hollanda'ya getirildikten sonra ikinci kez hâkim karşısına bir saat gecikme ile çıktı.

 Hollanda saati ile saat 09. 00'da başlaması beklenen duruşma bir saat gecikme ile saat 10. 00'da başladı. Geç başlama sebebi olarak ise Mladiç'in mahkemeyi boykot ettiği ileri sürüldü. Bosnalı bir grup anne de mahkemeyi salonda izlediler. Mahkemeyi dışarıda ve içeride yüzlerce basın mensubu takip etti.

MLADİÇ KULAKLIĞI ATARAK MAHKEMEYİ BOYKOT ETTİ

Lahey mahkemesinde duruşması bir saat gecikme ile devam eden Bosnalı Sırpların eski komutanı "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladiç'in kulaklığı atması ortalığı karıştırdı. Mladic kulaklıklarını çıkarıp istediğim avukat olmadan seni dinlemeyeceğim deyince hâkim dışarı çıkardı. Mladic, "Sen kimsin? Nefes almama izin vermiyorsun." deyince ortalık karıştı.

Bu arada Bosnalı Srebrenitza annelerinden bağıranlar oldu. Mladiç mahkemeyi boykot ederken, hâkim de duruşmaya ara verdi. Ara sonrası mahkemenin basın sözcüsü duruşmanın Mladiç'in talepleri sonucu mahkemenin ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

LAHEY'DE SREBRENİTZALI MÜSLÜMAN ANNELERE SIRP ANNE DE DESTEK VERDİ

Duruşma sırasında en heyecanlı olanlar ise belki de Srebrenitsa'da yakınlarını kaybeden ve kendilerine "Srebrenitsa anneleri" adını veren Bosnalı kadınlardı. Onlardan biri olan Munira Subasic "Srebrenitza'da iki oğlum yirmi yakınım kayboldu. Ona (Ratko Mladiç) uygun bu dünyada bir ceza yok. Biz Müslüman'ız. Allah onun cezasını ahrette verecek." dedi.

Duruşmaya katılmak için Sırbistan'dan gelen Staşha Zayoviç ise "Sırp asıllıyım. Davayı başından beri destekliyorum. Aynı acıların Srebrenitza'da bir daha yaşanmaması için davayı desteklemek için Srebrenitza annelerine yardıma geldim. Müslümanlar bizim komşularımızdı. Davanın uzatılmadan mutlaka mahkûm edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı

Kada Hotic de "Hepimizin Türkiye'de birer akrabası var. Türklerden ricamız bizi unutmamaları. Daima adaletten yana olsunlar." dedi.

Mladiç yaklaşık 16 yıl sonra, Sırbistan'da Mayıs ayında tutuklandı. Ve Hollanda'nın Lahey yakınındaki Radovan Karadziç'in kaldığı Scheveningen hapishanesine konuldu. Sonra 3 Haziran 2011 tarihinde ilk duruşmaya ve 4 Temmuz 2011 tarihinde de ikinci duruşma çıkartıldı. Ratko Mladiç, Lahey'deki mahkemede 1992-1995 yılları arasındaki Bosna-Hersek savaşı sırasında sivillere karşı suç işlemek, Srebrenitsa'da 8 binin üzerinde Boşnak Müslüman'ı öldürmek suçlarından yargılanıyor. Mahkemenin bir buçuk yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.

Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,027 µs