En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta çözüm için son tarih

4 Temmuz 2011 17:07 tsi
Kıbrıs'ta çözüm için son tarih Emiliu ile Çelebis, New Yok’ta BM uzmanlarıyla, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleriyle ve BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe’yla Kıbrıs’ta mülkiyet konusunu görüştü. Pascoe: 2012’nin ikinci yarısından önce çözüm iyi olacak

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Nikos Emiliu ile Hristofyas’ın müzakere grubundaki mülkiyetle ilgili üyesi Tumazos Çelebis, mülkiyet faslında Kıbrıs Türk ve Rum taraflarına yardımcı olacak BM uzmanlarıyla görüştükleri New York’taki temaslarını, BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe’yla gerçekleştirdikleri çalışma yemeği ile tamamladı.

Fileleftheros Gazetesi; “Cenevre Sonrası Yeni Yol Haritasına Doğru… Pascoe’dan Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığından Önce Çözüm Baskısı” başlıklı haberinde, Emiliu ve Çelebis’in BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile de yürütülmekte olan müzakere prosedürü ve beklenen Cenevre görüşmesi hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu yazdı.

PASCOE: DÖNEM BAŞKANLIĞINDAN ÖNCE ÇÖZÜM:

Habere göre, Pascoe’yla çalışma yemeğinde müzakereler gözden geçirildi ve Cenevre görüşmesiyle ilgili konuların üzerinden geçildi. Pascoe’nun, Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığını devralacağı 2012’nin ikinci yarısından önce çözüme ulaşılmasının iyi olacağının altını çizdiği kaydedildi.
Müzakerelerde geçek bir ilerleme kaydedilememesinden hayal kırıklığı belirten Lynn Pascoe’nun, “açık bulunan fırsat penceresini hepimizin kullanması gerek” vurgusunu yaptığı kaydedilen haberde özetle şunlara yer verildi:

DETAYLAR DOWNER’IN İŞBİRLİĞİNDE KESİNLEŞECEK:

“New York’tan diplomatik bir kaynak KİPE (Rum Haber Ajansı) muhabirine, Cenevre görüşmesinin detaylarının Downer’ın grubunun işbirliğinde kesinleştirileceğini söyledi. Olgular temelinde, liderlerin BM Genel Sekreteri’yle daha önce gerçekleştirdikleri görüşmelerden farklı bir şey beklenmiyor. Görüşmenin 4 - 5 saat sürmesi beklenirken, üçlü görüşmenin tamamlanmasının ardından Ban ilgili açıklamayı okuyacak, Eroğlu ve Hristofyas yanında duracak.


Ban müzakerelerin yoğunlaştırılmasını istiyor

Lynn Pascoe, Cenevre’de eylem planı açıklanıp açıklanmayacağı konusunda kartlarını kapalı tuttu. Diplomatik kaynak, Türk tarafının tavrı ortada olduğundan, farklı bir şey beklemediği kanaatini ortaya koydu. Kaynağa göre Genel Sekreter, müzakerelerin Cenevre sonrasında yoğunlaştırılmasını istiyor görünüyor, ancak haftalık görüşmelerin artırılması tek başına yardımcı değil.

EROĞLU HAZIR BİR METNİ OKUMAKLA KALDI:

Kaynak, Eroğlu’nun genellikle hazır bir metni okumakla kaldığını, ardından özlü müzakereye girmediğini söyleyerek, ‘Gerçek görüşme olması yolu bulunmalıdır’ dedi. Bizim taraf, Genel Sekreter’den de kabul gören mülkiyet ile toprağın birleştirilmesi önerisini tekrarlayacak. Downer, Ankara’dan Türk tarafının müzakereleri destekleyeceği teyidini getirdiğinden, Eroğlu’nun Cenevre’de bu öneriyi kabul etmesi ihtimal dışı değildir.

KABUL EDİLEMEZ İFADELER TEKRARLANMASIN:

Lynn Pascoe’yla görüşmede Rum heyet tarafından; ‘geçen Aralık ayındaki kabul edilemez ifadelerin tekrarlanmayacağını’ bekleyen bizim tarafın hassasiyetleri anlatıldı. BM’de çoğu kişi tarafından müzakerelerin zaman çizgisi olarak görülen Temmuz 2012 konusunda ise Başkan Hristofyas tarafından Cenevre’de; Kıbrıs dönem başkanlığının hiçbir alakası olmadığını, çözümün ancak Türk tarafı ciddi müzakere etmesi halinde çözüleceğini vurgulayacak.

BM UZMANLARIYLA UZUN GÖRÜŞME:

Diplomatik kaynak, Perşembe günü BM uzmanlarıyla gerçekleştirilen uzun görüşme konusunda ise, özellikle çözümden sonra oluşturulacak ve iade - takas - tazminatı kararlaştıracak düzenlemeleri hayata geçirecek mülkiyet komisyonu üzerinde durulduğunu söyledi. Görüşme yararlı olarak nitelendiriliyor ve uzmanların; Bosna, Hırvatistan ve Doğu Almanya’daki benzer durumlarda büyük deneyimleri var.

StarKıbrıs

Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs