En Sıcak Konular

İran ve İsrail, Suriye halkına karşı

4 Temmuz 2011 17:00 tsi
Suriye Müslüman Kardeşleri'nin önde gelen isimlerinden Ali Sadrettin el-Beyanuni, İran ve Hizbullah'ın Suriye'deki halk devrimine karşı olduğunu ve baskıcı Esed yönetimini desteklediğini söyledi.

Suriye'deki ayaklanmaları "halk devrimi" olarak tanımlayan İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) hareketinin liderlerinden Ali Sadrettin el-Beyanuni, "İran ve İsrail, Suriye halkının özgürlük mücadelesine karşı aynı safta yer alıyor." dedi. Halkın demokrasi ve özgürlük talepleri önünde hiçbir yönetimin direnemeyeceğinin altını çizen Beyanuni, Türkiye'nin, Suriye halkına sınırlarını açarak tüm dünyaya insanlık dersi verdiğini söyledi.

Suriye'nin bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana ülkede demokratik sürecin içinde yer alan; ancak Baas Partisi'nin iktidara gelmesiyle dışlanan İhvan-ı Müslimin, yıllarca Esed yönetimine karşı en büyük muhalif güç olarak dikkat çekti. Hareket, 1982 yılındaki Hama katliamı sonrasında Suriye içinde örgütsel gücünü kaybetti. Harekete mensup binlerce kişi idam edilirken, birçok yönetici de yurtdışına çıktı. 11 yıldır Londra'da ikamet eden Ali Sadrettin el-Beyanuni de İhvan'ın sürgün liderlerinden biri. 41 yıldır yurtdışında yaşamak zorunda kalan Beyanuni, Suriye'de son dönemde patlak veren olaylar ve ülke geleceğiyle ilgili olarak Cihan'a konuştu. Suriye'deki son halk ayaklanmalarının yıllardır süren baskı ve zulümler sebebiyle patlak verdiğini kaydeden 73 yaşındaki Suriyeli muhalif lider, "Halk, kapsamlı reformlar ve özgürlüklerin iade edilmesi ümidiyle bu sisteme çok sabretti. Önce Hafız Esed'e, sonrasında ise Beşşar Esed'e çok sabretti. Fakat umutları boşa çıktı." dedi. Beyanuni, Tunus ve Mısır'daki devrimlerin bir benzerinin Suriye'de de gerçekleşme aşamasında olduğunu ve bu ülkelerde "devrimi doğuran" tüm sebeplerin ülkesinde de mevcut bulunduğunu kaydetti.

BAAS GİDERSE İSRAİL İLE SAVAŞ OLMAZ

Sadece İsrail'in değil, İran ve Hizbullah'ın da Suriye'deki halk devrimine karşı olduğunu ve baskıcı Esed yönetimini desteklediklerine dikkat çeken Beyanuni, "Devrimcilerin ajan olduğunu, Suriye ve halkına karşı oyun oynadıklarını, dış güçlerin piyonu olduklarını söylüyorlar. İran, halk güçlerini bastırmak için Suriye ordusuna maddi ve teknolojik destek veriyor. Hizbullah, Suriye emniyet güçleri yanında yer alıyor. İran ve Hizbullah, Suriye halk devrimine karşı açık şekilde Suriye yönetimini destekliyor." dedi. İsrail'in de, Suriye'deki yönetiminin yıkılmasından çok endişe ettiğini ve bu yönetimin devamını istediğini ifade eden Beyanuni, "İsrail de, Hizbullah ve İran ile birlikte, Suriye halkının mücadelesine karşı aynı safta yer alıyor." diye konuştu.

Baas rejiminin yıkılması halinde yeni kurulacak yönetim ile İsrail'in ilişkilerinin nasıl olabileceğine de değinen Beyanuni, Baas rejiminin yıkılışıyla birlikte İsrail'le bir savaş yaşanmayacağını, ancak işgal altındaki toprakların özgürleşmesi için bütün meşru yolların denenmesi gerektiğini söyledi. Suriye'deki halk devriminin ardında Müslüman Kardeşler'in olduğuna ilişkin söylentiler hakkında ise Beyanuni, bu devrimin "kendiliğinden" harekete geçtiğini ve arkasında hiçbir parti, cemaat, klik veya ideolojinin olmadığını savundu.

Tanklar yine Hama önünde

Suriye ordusu tanklarının, cuma günü Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhine yapılan büyük gösterinin ardından Hama kentinin girişlerine konuşlandığı bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Hama'nın kenar mahallelerinde onlarca kişinin tutuklandığını belirterek, yetkililerin kentin kontrolünü ele geçirmek için askerî çözümü yeğleyeceklerinin göründüğünü söyledi. Suriye'nin başkenti Şam'ın 210 kilometre kuzeyindeki Hama kenti, 1982 yılında Suriye tarihinin en kanlı olaylarından birine sahne olmuş, askerler, dönemin Devlet Başkanı Hafız Esed'e yönelik İslamcı ayaklanmayı bastırmak için 30 bin kişiyi öldürmüştü. Bu arada Suriye ordusunun şehirdeki vatandaşları tutukladığı belirtiliyor. Ayrıca Suriyeli istihbarat yetkilileri, gösterilere katılan çok sayıda gence sorgulanmaları için yerel güvenlik merkezlerini ziyaret etmelerini talep eden ihbarnameler gönderiyor.

Cihan

Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,764 µs