En Sıcak Konular

'Rum tarafını zorlayacak şekilde Cenevre'ye gidiyoruz'

4 Temmuz 2011 15:49 tsi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 7 Temmuz'daki Cenevre görüşmesine, ''Rum tarafını anlaşmaya zorlayacak bir şekilde gideceklerini'' belirterek, Cenevre'den önlerini görecekleri bir sonuçla ayrılmak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Cenevre'de yapacağı üçlü Kıbrıs görüşmesiyle ilgili olarak Bayrak Televizyonu'nda (BRT) yaptığı açıklamada, ''Benim, anlaşma için daha çok acelem var. Biz, süratle bir anlaşma bulma arzusundayız. Benim halkım da çözüme daha istekli'' dedi.

Ekibiyle zirveye iyi hazırlandıklarını ifade eden Eroğlu, ''Esneyebileceğimiz hususlar varsa, nereye kadar adım atabiliriz, her şeyin çalışmasını yaptık'' diye konuştu.

Anlaşma için tek tarafın adım atmasının yeterli olmadığına işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:

''Adımlar karşılıklı atılınca anlam ifade eder. Sadece sizin iyi niyetle atacağınız adım karşılık görmezse ikinci adım atılmaz, o zaman da anlaşma olmaz. Biz, Rum tarafını anlaşmaya zorlayacak bir düşünceyle Cenevre'ye gidiyoruz. Çünkü geçen zaman Rumlar için sıkıntı yaratmıyor.''

Cenevre'den önlerini görecekleri bir sonuçla ayrılmak istediklerini söyleyen Eroğlu, ''Türk tarafı olarak, önümüzü görmemiz lazım. Müzakereler ucu açık ne kadar daha gidecek. Bir zaman limiti olmalı. Bu zaman limiti konusunda, Genel Sekreter'den hem kararlılık hem anlayış bekliyoruz'' dedi.

Rum tarafının, 2012'nin ikinci yarısında AB dönem başkanı olacağını hatırlatan Eroğlu, Rumların tutumlarında değişiklik bekledikleri bu dönemde, 2011 sonunda müzakereleri tamamlayıp, anlaşma olup olmayacağı yönünde görüş sahibi olmayı düşündüklerini söyledi.

-''GENEL SEKRETER'DEN YOĞUNLAŞMA KARARI BEKLİYORUZ''-

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Genel Sekreter'den, müzakerelerin yoğunlaşması yönünde bir karar beklediklerini de belirterek, şöyle devam etti:

''Sayın Genel Sekreter'in, sonuç alıcı çalışmalar yapmamız için, yönlendirici bazı tavırlar ortaya koyacağına inanıyorum. Zaten Genel Sekreter, görüşmelerin sonsuza kadar devam etmeyeceğini raporunda belirtmiştir. Bu söz yerine getirilerek, 'yoğun müzakere yapınız, gerekirse Eylül'de gelin New York'ta bu konuyu sonuçlandırmaya çalışırız' demesini bekliyorum.''

''İki halkın anlaşmaya olan inancının azaldığı bu dönemde, pozitif mesajlar vermenin'' önemine işaret eden Eroğlu, ''Ancak Hristofyas, sürekli Türkiye'yi hedef göstermeye çalışıyor. Kıbrıslı çözümden bahseden Hristofyas, Türkiye'yi muhatap almaya çalışmakla tezatlık yaşatıyor'' dedi.

Eroğlu, Cenevre sonrası haftada en az 3 görüşme yapılmasını beklediğini belirtti. Eroğlu, ele alınan başlıklarda, görüşülmesi gereken önemli konular bulunduğunu hatırlattı.

-''SEÇİMLER, HRİSTOFYAS'IN PSİKOLOJİSİNE OLUMSUZ ETKİ YAPTI''-

Eroğlu, Kıbrıs Rum kesiminde 22 Mayıs'ta yapılan genel seçim sonuçlarının Hristofyas'ın psikolojisine olumsuz etki yaptığını, rahat hareket etmesini engellediğini söyleyerek, ''Hristofyas'a tavsiyem, artık müzakerelere konsantre olsun. Şu gerçeği bilsin; Adada iki ayrı halk vardır ve bu iki halk, eşit haklarla huzur ve güven içinde yaşama hakkına sahiptir. 1974'ten öncesini hayal etmekten de vazgeçsin'' dedi.

Hristofyas'ın, ''federasyonu kabul etmekle fedakarlık yaptık'' sözlerinin anımsatılması üzerine Eroğlu, ''Onun kadar biz de fedakarlık yaptık. Bunu bırakıp, nasıl al-ver yapacağımızı düşünelim. Vermeden almak mümkün değil. Hristofyas aradan geçen 37 yılı dikkate almalı'' diye konuştu.

Karşılıklı haklara saygı gösterilerek, ortak noktada buluşmanın önemine değinen Eroğlu, Rum liderin ''fedakarlık yaptık'' diyerek, kendi halkına çözüm yönünde negatif mesaj verdiğini ifade etti.

A.A.



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,091 µs