En Sıcak Konular

Körfez, Mısır-İran ilişkilerinden tedirgin

4 Temmuz 2011 14:32 tsi
Mısır ile İran arasında İran devrimiyle başlayan gerginlik Enver Sedat'ı 1981'de öldüren Halid El İslambuli'nin adının Tahran'da bir caddeye verilmesiyle yeni bir boyut kazanmıştı. Yeni dönemde Mısır yönetimi ile İran arasındaki buzların erimesi Körfe

Mısır'da geçtiğimiz haftalarda göreve başlayan yeni Dışişleri Bakanı Muhammed El Orabi Kuveyt merkezli Al Rai gazetesine verdiği demeçte Mısır ve İran arasındaki ilişkilerin 'Körfez'e rağmen' gelişmeyeceğini söyledi.

Mısır ile İran arasındaki diplomatik ilişkiler, İran devrimi, Mısır'ın İsrail'le imzaladığı barış anlaşması ve devrik şahı ülkesine kabul etmesinin ardından kopma noktasına gelmişti. İran da başkenti Tahran'daki bir caddeye Enver Sedat'ı 1981'de öldüren Halid El İslambuli'nin adını vererek gerginliği artırmıştı. O zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler diplomatik misyon seviyesinde sürdürülmeye devam etmişti.
Mısır'daki devrimden sonra ise iki ülke arasındaki ilişkiler iyileşmeye başladı. Mart ayında Dışişleri Bakanlığı'na atanan Nabil El Arabî, Mısır ve İran ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağını açıklamıştı. İran da Mısır'ın bu açılımına karşılık vermiş ve ilişkileri geliştirmek arzusunda olduklarını belirtmişti.
Mısır'la İran arasındaki bu yakınlaşma Körfez'deki Arap ülkelerini endişelendirmiş, bunun üzerine Mısır başbakanı Körfez güvenliğinin kendileri için esas olduğunu ifade etmişti. Mısır'ın bu açılımından İsrail de rahatsızlık duymuş, hatta ünlü bir İsrailli siyaset bilimci 'Mısır yeni İran'dır' demişti.
İRAN’DAN MISIR’A ZEYTİN DALI
Tüm bu endişelere rağmen Mısır ile İran ilişkilerini geliştirmekte kararlı gözüküyor. Haziran ayında entelektüeller, aktivistler ve din adamlarından oluşan 50 kişilik bir Mısır delegesi İran'ı ziyaret etmişti. Delegeye hitap eden Ahmedinecad İran'ın Mısır'la olan ilişkilerini koşulsuz iyileştirmeye hazır olduğunu belirtti. İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi de, 2001 yılında ‘intifada’ olarak değiştirilen Tahran'daki eski Halid İslambuli caddesinin adını '25 Ocak Şehitleri' olarak değiştirme sözü verdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl bir yol izleyeceğini ve bölgedeki dengeleri nasıl etkileyeceğini ise zaman gösterecek.
Ancak devrim sonrası Mısır'ın ekonomik anlamda tam olarak ayağa kalkabilmesi için Körfez'den gelecek sermayeye ihtiyaç duyması İran'la ilişkilerin istenilen düzeyde gelişmesi önünde bir engel olabilir. Nitekim Mısır bütçe açığını Körfez'den alacağı borç ve hibelerle kapatmayı düşünüyor.
El Orabi yakında bir Körfez turuna çıkacak. Başbakan Essam Sharaf da bu hafta Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret edecek.



Bu haber 977 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,144 µs