En Sıcak Konular

Türkiye, basketbolda Avrupa ikincisi...

4 Temmuz 2011 09:11 tsi
Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde Türkiye, tarihinde ilk kez ikinciliği elde etti.

33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde Türkiye, Rusya'ya 59-42 yenilerek ikinciliği elde etti. Rusya ise birinciliği kazanarak, 24. şampiyonluğuna ulaştı.


Polonya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda (A) Milli Kadın Takımı, oyuna savunmada iyi başlarken, ilk hücumda da Nevriye Yılmaz ile pota altından basket buldu. Maria Stepanova'nın serbest atışlarıyla maçtaki ilk sayılarını bulan Rusya, Ilona Korstin ve Elena Danilochkina'nın da basketleriyle 7-0'lık seri yakaladı. Birsel Vardarlı ile rakibinin serisine son veren milli takım, hücumda istediği skoru üretemeyince, 5. dakika 9-5 Rusya'nın üstünlüğünde geçildi. Arteshina ve Stepanova ile hücumdaki etkinliğini sürdüren Rusya, yakaladığı 9-0'lık seriyle farkı 11 sayıya çıkarttı: (16-5). İlk periyotu Rusya, 19-8 önde tamamladı.

İkinci periyotun ilk hücumunda Irina Osipova ile basket bulan Rusya, Marina Kuzina'nın da üç sayılık basketiyle skoru 24-8'e taşıdı. Birsel Vardarlı ve Şaziye İvegin ikilisiyle hücumları değerlendiren milliler, durumu da 24-12 yaptı. Alan savunmasına karşın Liudmila Sapova'nın pasında Maria Stepanova ile skor bulan Rusya'ya, Ay-Yıldızlılar, Bahar Çağlar ve Şaziye İvegin'in üçer sayılık basketleriyle karşılık verdi. Farkı 8 sayıya indiren (28-20) (A) Milli Takım, hücumda ve savunmada iyi oyununu sürdürdü. Bu bölümde Şaziye İvegin oyuna ağırlığını koyarken, Rusya ise Olga Arteshina'nın üç sayılık basketi ve Maria Stepanova'nın basketiyle soyunma odasına 33-23 önde gitti.

Elena Danilochkina ve Maria Stepanova'nın sayılarıyla ikinci yarıya başlayan Rusya, skoru 39-23'e getirdi. Şaziye İvegin ve Nevriye Yılmaz ile hücumları değerlendiremeyen milliler, savunma ribaundlarında da zorlandı. Nevriye ve Vidmer'in karşılıklı sayıları sonrasında tempo düşerken, Rusya da skor üstünlüğünü korumayı başardı. Birsel Vardarlı'nın penetreleriyle hücumlarda organize olan Ay-yıldızlı ekip, 28. dakikada da durumu 46-30'a getirdi. Son dakika içerisinde Işıl Alben ile basket bulan milli takım, üçüncü periyotu 46-34 geride tamamladı.

Mücadelenin son 10 dakikalık bölümüne Rusya, Elena Danilochkina'nın 3 sayılık basketiyle başladı. Birsel ve Nevin'in isabetsiz atışları sonrasında Maria Stepanova ile Elena Danilochkina ikilisiyle hücumdaki üstünlüğünü sürdüren Rusya, farkı da 19 sayıya çıkarttı (53-34). Mola alan ve alan savunmasına dönen (A) Milli Kadın Takımı, rakibini de dış atışlara yöneltti. Hücumda skor üretmekte zorlanan Türkiye, son periyottaki ilk sayılarını da Nevriye Yılmaz ile pota altından bulurken, Işıl Alben'in de 3 sayı basketiyle skoru 55-39'a getirdi. Rusya'nın molasının ardından Işıl ile topu çalan ve bir basket daha bulan milliler, ribaundlarda ise başarılı olamadı. Son bölümde oyunun kontrolünü elinden bırakmayan Rusya, mücadeleden de 59-42 galibiyetle ayrılarak şampiyon oldu. Türkiye ise rakibi önünde sahadan yenik ayrılarak, Avrupa ikinciliğini kazandı.

MAÇTAN NOTLAR

Bu arada, ikinci olarak gümüş madalya kazanan milli takım, 2012 Olimpiyat Oyunları'na katılabilmek için elemelerde mücadele etme hakkını elde etti.

Öte yandan, (A) Milli Kadın Takımı'nın tecrübeli pivotu Nevriye Yılmaz, 33. FIBA Kadınlar Avrupa Şampiyonası'nın en iyi beşine seçildi.Milli oyuncu Nevriye Yılmaz ile birlikte Rusya'dan Maria Stepanova ile Elena Danilochkina, Çek Cumhuriyeti'nden Eva Viteckova ve Hırvatistan'dan da Sandra Mandir en iyi beşte yer alan isimler oldular.

Diğer yandan karşılaşmayı, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Turgay Demirel, TBF Yönetim Kurulu Üyeleri ve yetkilileri, kulüp temsilcileri, eski milli basketbolcular ve Ümit Milli Kız Takımı izledi. Avrupa;nın çeşitli ülkelerinden ve Türkiye'den gelen 1 bine yakın Türk taraftar da milli takıma destek verdi.

DEVLET BAKANI ÖZAK: "KIZLARIMIZ İKİNCİLİĞİ ELDE ETMEKLE BÜYÜK BİR MUTLULUK YAŞATTILAR"

Devlet Bakını Faruk Nafız Özak, 33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde ikinci olan bayan basketbol takımı oyuncularını ve ekibini kutladı.

(A) Milli Basketbol Takımının, 33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonasında Rusya ile yaptığı karşılaşmayı tribünde izleyen Bakan Özak, karşılaşmadan sonra sahaya inerek basketbolcuları kutladı ve AA muhabirine "Kızlarımız ikinciliği elde etmekle büyük bir mutluluk yaşattılar" dedi.

İkinciliğin çok büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Özak, "İlk defa böyle bir şey oluyor. Kızlarımız çok iyi mücadele ettiler. Bu akşamki rakipleri de müthişti. Bütün bunlara rağmen Avrupa ikinciliği son derece önemli, basketbolun gelişmesine katkı sağlayacak. Bütün herkese teşekkür ediyorum. Kızlarımız burada ikinciliğe ulaşmakla bize büyük bir mutluluk yaşattılar. Hayırlı uğurlu olsun. Neden birinci olamadık? Tabi ki karşımızda daha iyi bir ekip vardı. Daha konsantre olmuş fizik olarak boy olarak daha üstün kondisyon olarak daha iyi ekip vardı. Bütün bunlara rağmen iyi oldu" dedi.

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel de Avrupa ikincisi olmanın büyük bir başarı olduğunu belirterek, "Bugüne kadar elde ettiğimiz en iyi derece. Biz ilk defa kürsüye çıkıyoruz. Finale kadar gelmek Türk kadın basketbolu için Türk kadın sporları için çok çok büyük bir başarı. Bütün herkesi kutluyorum" dedi.

A MİLLİ TAKIM ANTRENÖRÜ YILDIZOĞLU, "OYUNCULARIM İLE GURUR DUYUYORUM"

33. FIBA Kadınlar Avrupa Basketbol Şampiyonası finalinde  Rusya'ya 59-42 yenilerek ikinciliği elde eden A Milli Takım antrenörü Ceyhun Yıldızoğlu,"Oyuncularım ile gurur duyuyorum" dedi.

Yıldızoğlu karşılaşmadan sonra AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyuncularının isterlerse, inanırlarsa, karar verirlerse her şeyi başarabileceklerini gösterdiklerini söyledi.

Yıldızoğlu, bir yandan da niçin bunları daha erken yapmadılar diye kızdığını belirterek, "Bu burada çok güzel bir şekilde tescillendi. Türk kadın sporcusu inandığı zaman, çalıştığı zaman karar aldığı zaman her şeyi yapabilir, ülkesine daha büyük mutluluklar yaşatabilir. Çocuklar bugün bunu gösterdiler.Bu işin gerçek sahipleri onlar. Kötü başladığımız bir turnuvada uyanmaları tekrar aktif hale gelmeleri tamamen kendi çabaları, gururları ve ülkesine olan sevgileri ile ilgili bir olgudur" dedi.

Yıldızoğlu karşılaşma ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Bu final maçını daha iyi oynayabilirdik. Aslında bence çok başabaş hatta kazanabileceğimiz bir maçtı. Bu tip organizasyonlarda ekollerle savaşıyorsun ve her ekol her geçen gün farklı ekoller olduğu için buna çabuk uyum sağlayabilmek çabuk adapte olmak gerekiyor. Biz bugün Avrupa'nın en iyi üç uzunlarına sahip takım ile oynadık. Dolayısıyla dışardan bizim de uzunlarımız skor yapmalıydı ki, yapabilecek kapasiteye sahip. Kristen de Nevriye de çok iyi şuterler. Biraz daha şutları uzak mesafeden atabilselerdi biz skora gidebilirdik. Bunun işaretleri vardı maçın içinde. Kaybetmemizin nedeni kesin olarak yorgunluk filan değil buna kesinlikle katılmıyorum. Olimpiyatlara katılmak için eskiden elde edemediğimiz şansı elde ettik".

AA



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,248 µs