En Sıcak Konular

Libyalı isyancıların lideri: Kaddafi, burada emekli olabilir

3 Temmuz 2011 16:38 tsi
Libya'da Muammer Kaddafi'ye karşı ayaklanan isyancıların lideri ve Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil, Kaddafi'nin ülkesinde emekli olmayı kabul edebileceğini söyledi

. Abdulcelil, Kaddafi'nin hareketlerinin uluslararası gözlem altında olmasını kabul ettiği ve resmen istifa ettiği müddetçe Libya topraklarında emekli olmayı kabul edebileceğini belirtti. Abdulcelil, kendisinin de bir ay önce Birleşmiş Milletler aracılığıyla Kaddafi'ye bir teklif yaptığını; ancak henüz bir cevap alamadığını dile getirdi.

Libya'da Kaddafi, bütün baskılara rağmen görevini terk etmiyor. Ayrıca bunun için ölene kadar da mücadele edeceğini savunuyor. Bu yüzden Libya'da durum, Batılı güçlerin desteğine rağmen hem siyasi hem askeri açıdan çıkmaza girmiş gözüküyor.

Bingazi'de telefonla Reuters'a açıklamalarda bulunan Kaddafi'nin eski Adalet bakanı Abdulcelil, "Barışçıl bir çözüm olarak kendisine istifa etmeyi ve askerlerini kışlalarına geri çekmeyi önerdik. O zaman Libya'da ya da yurtdışında nerede yaşayacağına kendisinin karar verebileceğini belirttik" dedi. Bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de bir görüşme yapacak olan Abdulcelil, "Eğer Libya'da kalmayı isterse bunun neresi olacağına karar veririz ve uluslararası gözetim altında olur. Bütün hareketleri uluslararası gözetim altında olur" diye ekledi.

Bu teklifi Kaddafi'ye bir BM elçisi aracılığıyla da yaptıklarını kaydeden Abdulcelil, ancak henüz bir cevap alamadıklarını aktardı. Tripoli, bugüne kadar hem isyancıların hem de uluslararası kamuoyunun çekilme talebine karşı olumlu bir cevap vermedi. Kaddafi'nin gitmesi durumunda kendisini Libya'nın gelecekteki lideri olarak görüp görmediği sorulan Abdulcelil, "Hayır. Bu pozisyonda olmayı ummuyorum. Ben geçiş süreci için buradayım. Lider seçimle belirlenecek ve benim aday olmaya niyetim yok" diye cevap verdi.

Abdülcelil, "Akan kanı durdurmak, daha fazla yıkımın ve ülkeye zarar vermenin önüne geçmek için siyasi çözümleri memnuniyetle karşılıyoruz. Ama hiçbir çözüm bulamazsak askeri harekata yoğunlaşacağız" dedi. Libyalı isyancılar da Kaddafi'nin veya çevresindekilerin Libya'ya kaldığı bir anlaşmaya sıcak bakmıyor. Abdulcelil de Libya konusundaki hedeflerini "İslami geleneklere saygılı demokratik bir devletin inşa edildiği yeni bir Libya" olarak açıkladı. Abdulcelil, Libya'yı kendi liderini adil ve özgür seçimler yoluyla belirleyebildiği geçiş süreci sonrası döneme kadar yönetmeye kararlı olduğunu dile getirdi.

Abdulcelil, "Libya özgür ve demokratik bir İslam ülkesi olacak. İslam'ın ılımlı standartlarıyla uyumlu bir şekilde yönetilecek. Sivillerin öldürülmesini yasaklayacak ve halkın parasını çalmayacak" ifadelerini kullandı.

Ilımlı bir kişiliğe sahip olan Mustafa Abdulcelil, Kaddafi'nin sert politikalarına karşı takındığı tavırla da Libyalıların beğenisini kazanmıştı. İsyanın başlamasının ardından da göstericilere karşı uygulanan şiddeti protesto ederek Adalet Bakanlığı görevinden ayrılmıştı. Abdulcelil'in bugün Davutoğlu ile Bingazi'de görüşmesi de bekleniyor.

Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,012 µs