En Sıcak Konular

İsrail gazetesinden yeni iddia

3 Temmuz 2011 15:36 tsi
İsrail gazetesinden yeni iddia İsrail'de yayın yapan Yedioth Ahronoth adlı gazete yayınlanan bir habere göre, Başbakan Erdoğan 'İsrail’le ilişkileri geliştirmek adına' bir konuyla 'şahsen ilgileneceğini' belirtmiş...

Yedioth Ahronoth gazetesinde Itamar Eichner imzasıyla yer alan habere göre, beş yıl önce Hamas tarafından kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in babası, İsrailli Türk bir işadamının aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup iletti.

Esir tutulan askerin babası Noam Şalit, Erdoğan’dan “Almanya’nın arabuluculuğunda teklif edilen takas önerisini kabul etmesi için Hamas’ı ikna etmesini” istedi. Erdoğan, “İsrail’le ilişkileri geliştirmek adına bu konuyla şahsen ilgileneceğini” belirtti.

Gazetenin haberine göre, Türkiye Şalit’in serbest kalması için arabuluculuk çabalarını artırıyor. Kısa süre önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “uluslararası unsurların esir olan askerlerinin lehine işlediğini” ifade etti. Netanyahu’nun ifadesinde, Hamas üzerinde Mısır’dan bile daha fazla nüfuzu olduğuna inanılan Türkiye’ye işaret ettiği düşünülüyor.

Yedioth Ahronoth’un elde ettiği bilgiye göre, geçen yıl Şalit’in serbest kalması için bir anlaşma peşinden koşan Türkiye, yakın döneme İsrail’le ilişkilerini geliştirmek için çabalarını artırdı.

ERDOĞAN’A MEKTUP

İsrailli Türk işadamı Eliko Dönmez’in, geçen yıl İsrail ile Türkiye arasında politik krize neden olan Gazze filosunun ardından, esir askerin babası Noam Şalit eliyle yazılmış bir mektubu Başbakan Erdoğan’a ilettiği öğrenildi. Şalit, Erdoğan’ın Hamas üzerindeki nüfuzunu kullanmasını ve Almanya’nın “bin esire karşılık Gilad Şalit’in takas edilmesini” öngören teklifini kabul ettirmesini istedi.

Noam Şalit ayrıca Gazze filosu baskınında dokuz Türk’ün öldürülmesine yönelik üzüntülerini ifade etti. Hamas’ın, “Kızılhaç’ın oğlunu ziyaret etmesine” izin vermediğine dikkat çeken baba Şalit, Erdoğan’la görüşme talep etti.
 
KIZILAY’IN MÜDAHALESİ

Türkiye, Dönmez’in ilettiği mektubun ardından Şalit’in serbest kalması hakkında arabuluculuk başlattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bu konuyu Hamas’ın siyasi şefi Halid Meşal ile birçok defa görüştü.

Ayrıca, arabuluculuk çabalarında yer alan Türk Kızılay’ı Gazze’de Hamas temsilcileriyle görüşmek istedi ancak bu istek reddedildi. Aynı zamanda, Şalit’e ailesi tarafından yazılmış bir mektubun iletilebileceği de değerlendirilen konular arasında.

Konuya yakın kaynaklar, “Erdoğan’ın bu konuyla şahsen ilgilendiğini” belirtti. Erdoğan’a, “Şalit’in serbst kalması konusunda başarıya ulaşması halinde hem İsrail, hem de Arap ve Müslüman dünyasındaki konumunu yükselteceği” belirtildi.

Bazıları, Erdoğan’ı İsrail’le yaşanan kriz nedeniyle suçlamış ve “Türkiye’nin Ortadoğu’daki konumunu kaybetmesine neden olduğunu” öne sürmüştü.

Eliko Dönmez, Yedioth Ahronoth’a yorum yapmak istemedi.

Hürriyet



Bu haber 1,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs