En Sıcak Konular

Havada faciayı 'ikaz sinyali' önledi

3 Temmuz 2011 13:15 tsi
İstanbul hava sahasında birbirine dikey yönlü yaklaşan iki uçağı, tehlikeden "çarpışma sinyali" kurtardı. Pilotların kaçınma manevrasıyla facianın eşiğinden dönüldü.

İstanbul'da iki uçağın çarpışmasına ramak kaldığı ortaya çıktı... Trafik İkaz ve Çarpışma Kaçınma Sistemi (TCAS) sayesinde risk yaşamadan atlatılan olay, 18 Haziran'da gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, İstanbul'dan Madrid'e giden MGN Kargo şirketine ait Airbus-300 tipi kargo uçağı, Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yaptıktan sonra, yaklaşık 34 bin feet (10 bin 360 metre) yüksekliğe ulaştı. Uçak rotasında ilerlerken o sırada 35 bin feet (10 bin 660 metre) yükseklikte bulunan THY yolcu uçağından trafik ikazı aldı. TCAS sistemi kapsamında önce trafik ikazı alan MNG pilotu, sistemin "alçal" uyarısı üzerine hemen irtifa düşürdü. THY uçağı da 35 bin feet'te düz uçuşa geçti. Yaşanan olayın ardından Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'yle bağlantıya geçen pilotlar, TCAS sisteminden aldıkları ikaz doğrultusunda kaçınma manevrasını yaptıklarını belirtti. Her iki uçak daha sonra hava trafik kontrolörlerinden aldıkları yeni talimatlar doğrultusunda yollarına devam etti.

LASTİĞİ İNDİ, GERİ DÖNDÜ

Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği Başkanı Kaptan Pilot Muzaffer Özacar, uçakların herhangi bir nedenden dolayı tehlikeli bir şekilde yakınlaşması durumunda çarpışmayı önleyici TCAS sistemleri ile donatıldığını belirterek "Bu sistem bütün yolcu ve kargo uçaklarında mevcut. Pilotları sesli bir şekilde uyarıyor. Pilotlar 80 mil içinde 2 bin 700 feet altındaki ve üstündeki trafikleri ekranda görür. Bu sistem sayesinde uçakların tehlikeli bir şekilde yakınlaşması önleniyor ve çarpışma riskisi ortadan kalkıyor" dedi. Öte yandan Atlasjet'in İstanbul-Bodrum seferini yapacak uçağı kalkış için pist başına ilerlediği sırada lastiğinin hava kaçırması üzerine geri döndü. Lastikleri değiştirilen uçak yaklaşık 2 saat gecikmeyle Bodruma'a uçtu.

Biri yükselirken diğeri dalışa geçer

TCAS cihazı sayesinde pilotlar trafiği ekranlarında takip edebiliyor ve muhtemel çarpışma riskleri önleniyor. Kokpitte bulunan radar benzeri bir ekran üzerinde, istenilen mesafe içindeki uçaklar, yönleri ve göreceli olarak yükseklikleri ile çeşitli renklerde gösteriliyor. Pilot, böylece tehdit oluşturabilecek unsurlardan kaçınıyor. TCAS 1 sistemi pilota hangi yöne döneceği veya yükseklik durumuyla ilgili öneriler sunarken, TCAS2 ise otomatik olarak uçağa kaçınma manevrası yaptırabiliyor. Çarpışma riski olan uçakların TCAS'ları birbirleriyle irtibat kurarak farklı manevralar yapıyor. Yani biri yükselirken, diğer uçak dalışa geçerek çarpışma riski ortadan kaldırılıyor.

sabah



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,004 µs