En Sıcak Konular

Cemil Çiçek'in zor sınavı

3 Temmuz 2011 10:25 tsi
Cemil Çiçek'in zor sınavı

Meclis yarın 25. TBMM başkanını seçecek.

AK Parti adayı Cemil Çiçek’in salt çoğunluğun yettiği üçüncü turda seçilmesi bekleniyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, CHP’ye “Yemin ederek bu seçime katılın” çağrısı yaptı. Kriz çözülmezse Çiçek için ilk sınav başlayacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yarın 25. Meclis başkanını seçmek için toplanacak. Aynı gün 3. turda Meclis Başkanı seçilmesi beklenen AK Parti’nin adayı Cemil Çiçek, CHP ve BDP’nin boykot krizini adeta kucağında bulacak. İki partiye tavırlarını gözden geçirmeleri tavsiyesinde bulunan Çiçek’in, yemin kriziyle ilgili nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor. Meclis 25. TBMM başkanını seçmek için toplanacak. Saat 14.00’te açılacak oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla geçici başkan CHP’li Oktay Ekşi yönetecek. Meclis Başkanlığı için şimdilik iki aday var. AK Parti’nin adayı Cemil Çiçek ve MHP’nin adayı Tunca Toskay. CHP ve BDP ise milletvekili yemini etmedikleri için, Meclis başkanı adayı gösteremeyecek. Meclis Başkanlığı seçilmek için ilk iki turda nitelikli çoğunluk olan 367 oy gerekiyor. Çiçek ve Toskay’ın bu rakama ulaşmasıMeclis aritmetiği açısından imkânsız. 3. turda ise 276 olan salt çoğunluğun oyunu almak yeterli olacak. Bu nedenle Çiçek’in 3. turda AK Partili vekillerin oylarıyla Meclis Başkanı seçilmesi bekleniyor.

CHP VE BDP BAŞKANLIK DİVANI’NA GİREBİLİR

Meclis başkanının seçilmesinin ardından başkanla birlikte 4 başkan yardımcısı, 7 kâtip üye ve 3 idare amirinin katılımıyla oluşacak Meclis Başkanlık Divanı seçimi için çalışma başlayacak. İç tüzükte yemin etmeyen milletvekillerinin Başkanlık Divanı’na katılamayacağına ilişkin net bir ibare olmadığı için CHP ve BDP’nin Başkanlık Divanı’nda temsiline müstakbel Başkan Cemil Çiçek karar verecek. Çiçek’in, yemin nedeniyle uzak duran iki grubu bu sayede Meclis’e çekebileceği ifade ediliyor. Cemil Çiçek’in Salı günü gruplara yazı yazarak Başkanlık Divanı için üye istemesi bekleniyor. Partilerden gelen isimlere göre oluşacak liste, çarşamba günü Genel Kurul’un oyuna sunulacak. CHP ve BDP davete icabet edip üye vermese bile Başkanlık Divanı oluşabilecek ve karar alabilecek.

Pazartesi gelin konuşalım

Meclis başkanı olmasına kesin gözüyle bakılan Cemil Çiçek, önceki gün yaptığı konuşmada “Bize düşen sorunları vuruşarak değil, konuşarak çözmektir. Bu meselelerin konuşulacağı en meşru zemin, en doğru adres TBMM’dir” diyerek CHP ve BDP’den kararlarını gözden geçirmelerini istemişti. AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ da bu çağrıyı tekrarladı. Meclis’in bu güne kadar hiçbir şekilde tehditle karar almadığını ve bundan sonra da almayacağını söyleyen Bozdağ, “Meclis hep açık kaldı, yine kalır ve çalışmaya devam eder” dedi. Yemin etmeyenleri Pazartesi günü Meclis’e beklediklerini söyleyen Bozdağ, “Gelmeliler, yemin etmeliler. Sorunlarını Meclis’te dile getirmeliler. Umarım sağduyu hâkim olur ve yemini yaparlar. Çözüm önerisi getirirler. Sorunu yaratan, derinleştiren onlar ama çözümü bizden bekliyorlar. Bunun yolu tehdit, baskı değil” şeklinde konuştu.

bugün


 



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs