En Sıcak Konular

Dağa zorla kaçırıldığı için tahliye oldu

3 Temmuz 2011 10:00 tsi
Mahkeme 15 yaşındaki S.G.'yi, PKK'nın yayladaki çadırlarını basıp zorla dağa götürdüğü için tahliye etti.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi emsal bir karar vererek 15 yaşında PKK'nın yayladaki çadırlarını basıp zorla dağa götürdüğü S.G.'yi “örgüte hür iradesi ile katılmamış olduğu” gerekçesiyle tahliye etti.

Özel Yetkili Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, PKK terör örgütüne zorla katılanlarla ilgili emsal niteliğinde bir karar verdi. Avrupa Birliği kritelerinin uygulandığı kararda 11 yıl dağda kaldıktan sonra teslim olan S.G. hakkında, “örgüte hür iradesi ile katılmamış olması” gerekçe gösterilerek cezaya yer olmadığı kararı verildi. Böylece “Terör örgütü üyesi olmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 20 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanan S.G, TCK'nin 221-2 maddesi kapsamında etkin pişmanlıktan faydalanarak serbest kaldı.

Benzer bir kararı görmemiştik

Teslim olan PKK'lılarla ilgili genellikle etkin pişmanlığı düzenleyen yasanın uygulanması için kendi rızası ile kaçmış olması gerekçe gösteriliyor. İlk kez bir mahkeme kişinin “örgüte zorla katılmış olmasını da” hükmün gerekçesi olarak uyguladı. Kararın bir ilk olduğunu söyleyen Avukat Eren Keskin daha önce benzer bir uygulamayla karşılaşmadığını belirtti.

Kararı daha da güçlendirmişler

Diyarbakır Baro Başkanı Emin Aktar mahkemenin verdiği kararı güçlendirmek için böyle bir gerekçe göstermiş olabileceğini söyledi. Aktar, “Suçun oluşması için maddi şart, manevi şart, kanunda olmayan fiilin işlenmesi, hukuka uygunluk şartlarının tamamının olması lazım. Bunlardan biri eksikse ceza verilmesine yer olmadığı kararı çıkar. Burada da manevi şartın eksik olduğu sonucu çıkıyor” dedi.

Etkili bir gerekçe yazılmış

Mahkeme kararını değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi “Etkin pişmanlığı düzenleyenTCK221-2'den yararlanması için kişinin kendi rızası ile gelip teslim olmuş olması yeterli aslında. Burada yasa açık; nasıl dağa çıktığı değil, nasıl geldiği önemli. Rızası ile gelmişse etkin pişmanlık için yeterli aslında. Neden kararın bu gerekçeye dayandırıldığını bilmiyorum ama belki kamuoyunda gündeme geldiği zaman daha etkili bir gerekçe olsun düşüncesi olabilir” dedi.

Beraat kararı dahi verilebilir

Kararı değerlendiren ceza avukatı Yaşar Altürk ise “Buna ‘suçun manevi öğesi' denir. Her suçta aranır aslında. Bir şeyin suç olabilmesi için belli bir kasıt gerekiyor. Her suç fiilinde değil ama mesela örgüte katılma açısından bu husus aranır. Örgütsel suçlarda bu durum çoktur. Yeterki savcı bunu araştırsın. Burada cezaya yer olmadığını dair karar verilmiş. Bu tür durumlarda beraat dahi verilebilir” diye konuştu.

15 yaşında zorla kaçırıldım

PKK'lıların Ağrı Dağı Sinek Yaylası'nda çadır basarak 15 yaşında iken zorla kaçırdığı genç kız, geçen yıl gelerdek teslim olmuştu. Önceki günkü duruşmada son kez ifade veren S., “Ailemle birlikte yaylada iken çadırı basan eli silahlı bir grup önce ekmek istedi. Daha sonra silahı babamın kafasına doğrultarak, ‘öldürürüz' tehdidiyle beni zorla kaçırdılar. Ağrı Dağı üzerinden İran'ın Dambat Kampı'na götürüldüm. Burada iki yıl kaldıktan sonra Kuzey Irak'a götürüldüm. Örgüt içinde kaldığım süre içinde hiçbir silahlı eyleme katılmadım. Bir iki kez kaçmaya teşebbüs ettim. ‘ihanet etmek' suçundan bir ay hücre cezası aldım. Çocuk yaşta kaçırıldım. Yıllar sonra aileme kavuştuğum için çok mutluyum” dedi. Mahkeme heyeti, sanığın örgüte hür iradesiyle katılmadığını, bu nedenle hakkında ceza verilmesine yer olmadığına oy birliği ile karar vererek genç kızı tahliye etti.

star



Bu haber 692 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,019 µs