En Sıcak Konular

Türkiye Kaddafi'yi defterden sildi

3 Temmuz 2011 09:22 tsi
Türkiye Kaddafi'yi defterden sildi Başbakan Erdoğan'ın açıkça 'çekil' çağrısı yaptığı Libya lideri Kaddafi ile yollar ayrıldı.

Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Levent Şahinkaya merkeze çekilirken yerine atama yapılmadı. İç savaşın yaşandığı Libya’da, Türkiye’nin tümuyarılarına rağmenkandökmeye devamedenMuammer Kaddafi ile ilişkiler bitirildi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 3 Mayıs’taki “Libya tarihinde yeni bir dönem başlamıştır. Artık söz tükenmiştir. Yapılması gereken Kaddafi’nin derhal iktidarı bırakmasıdır” sözlerinden iki ay sonra Ankara’dan tarihi bir adım geldi. Ankara, Libya lideri ile son resmi ilişkisini de keserek Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Levent Şahinkaya’yı merkeze çağırdı.

BÜYÜKELÇİLİK KAPATILDI

Libya’daki çatışmalar nedeniyle aylar öncesinde kapatılan Trablus Büyükelçiliği’ne yeni atama yapılmadı. Büyükelçilik kapanmasına rağmen, Şahinkaya fiilen Trablus’ta bulunamasa da resmen Trablus Büyükelçisi görevini yürütüyordu. Şahinkaya’nın merkeze atanmasına ilişkin karar dün ResmiGazete’de yayımlandı. Ancak Ankara’nın Levent Şahinkaya’nın yerine atama yapmaması dikkat çekti. Büyükelçiliğin kapalı olması ve fiilen Trablus’ta Türk diplomatlar için çalışma imkanı bulunmamasına rağmen büyükelçi atamasının yapılabileceği belirtildi. Dışişleri kaynaklarınca Kaddafi’nin, atama sonrası yeni büyükelçinin güven mektubunu sunabileceği bir devlet başkanı olarak görülmediği ifade edildi. Şahinkaya’nın yerine atama yapılmaması “Kaddafi yönetiminden tamamen umut kesildiği ve bir temas imkanı aranmadığı” şeklinde yorumlandı.

Muhaliflerin başkentine ziyaret

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bugün muhaliflerin başkenti olarak kabul edilen Bingazi’ye günübirlik bir ziyaret yapacağı bildirildi. Dün Mısır’a giden Davutoğlu, burada mevkidaşı Muhammed El Urabi ve diğer Mısırlı yetkililerle görüştü. Davutoğlu’nun 7 Temmuz’dan sonra da sırasıyla Suriye ve İran’a gidebileceği kaydedildi.

ASKERİ HEDEFLER İMHA EDİLDİ

NATO, büyük bölümü Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin kontrolü altında olan Libya’nın batısında, hava saldırılarını artırmaya başladıklarını açıkladı. NATO’dan yapılan açıklamada, ittifakın, bu hafta Libya’nın batısında düzenlediği hava saldırılarında 50’den fazla askeri hedefin imha edildiği belirtildi.

HEDEF KADDAFİ BİRLİKLERİ

Açıklamada, hava saldırılarının amacının, “başlıca iletişim hatları” boyunca ve ülkenin batısındaki kentlerde toplanan Kaddafi’ye bağlı birliklerin vurulması olduğu bildirildi. Muammer Kaddafi, dün Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkındaki tutuklama emrini kınayarak, ülkesinde kalma sözü vermiş ve NATO’dan hava saldırılarını durdurmasını istemişti. Kaddafi, aksi takdirde ittifakın “felaketle” yüzleşeceği tehdidinde bulunmuştu.

bugün



Bu haber 855 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,481 µs