En Sıcak Konular

Bahreyn'de diyalog görüşmeleri başladı

2 Temmuz 2011 17:24 tsi
Körfez ülkelerinden Bahreyn'de hükümet yanlısı gruplar ile muhalefet arasında bir ay sürecek görüşmelerin başladığı bildirildi. Görüşmelerle taraflar arasındaki uyumsuzlukların giderilmesi hedefleniyor.

Resmi Bahreyn Haber Ajansı'na göre diyalog forumuna 300 kişi davet edildi. Forum, Temmuz sonuna kadar her hafta üç defa toplanacak. Katılımcılar arasında forum başkanı ve parlamento sözcüsü Halife Bin Ahmed El Dahrani ile siyasi partiler ve kar amacı gütmeyen organizasyonları temsilcileri bulunuyor. Ülkenin en büyük Şii muhalefet partisi El Vifak'ın da diyaloğa katılacağı ifade edildi. Bugünkü açılış konuşmasında El Dahrani, "Diyaloğun başarılı olması için bir şansımız var." dedi.

Kaynaklara göre toplantılar dört ana konu üzerine yoğunlaşacak: siyaset, ekonomi, sosyal ve kanuni konular. Katılımcıların tavsiyeleri krala iletilecek ve kral da gerekli adımların atılması için yetkili birimlere talimat verecek.

Bahreyn kralı Hamad Bin İsa El Halife geçen Mayıs'ta milli diyalog çağrısında bulunmuştu. Yılın ilk aylarında düzenlenen gösterilerde daha çok sivil hak ve demokrasi isteyen Şii protestocular başı çekmişti.

Gösterilerde Bahreyn İnsan Hakları Derneği'ne göre en az 21 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası af örgütü Amnesty International, Şubat'tan bu yana 500'ün üzerinde şahıs gözaltına alındığını, 2 bine yakın kişinin de işinden atıldığını ya da açığa alındığını açıkladı.

Tansiyonun düşmesi için geçen hafta hükümet, gösteriler sonrasında tutuklanan 30 tıp personeli ve futbol oyuncusunu serbest bıraktı. Kral El Halife ayrıca gösterilerin sona erdirilmesi için yapılan operasyonlarda iddia edilen insan hakları ihlallerini araştırmak için bağımsız bir komisyon kurulduğunu açıkladı.

(CİHAN)

Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,312 µs