En Sıcak Konular

Aaa, gazetecilik böyle yapılıyordu değil mi?

0 0 0000 00:00 tsi
Aaa, gazetecilik böyle yapılıyordu değil mi? Avustralyalı medya kralı Rupert Murdoch’a ait New York Post Gazetesi, basın tarihine geçecek bir ilke imza atarak, kurum içindeki bir skandalı herkesten önce dünyaya duyurdu.

Tabloid gazetenin dedikodu ekinde yer alan yazıda, bazı editörlerin karıştığı seks ve rüşvet skandalına geniş yer ayrıldı. Fakat olayı bir "basın devrimi" gibi görmeyen yorumcular, gazetenin, zaten yakında ortaya çıkacak skandalı önceden "itiraf ederek" saygınlığını korumaya çalıştığını bildiriyor.

ABD’de New York şehrinin en çok satan gazetelerinden olan ve siyasi olaylarla çok ilgilenmeyen "hafif" bir içerik sunan New York Post Gazetesi’nin dedikodu ilavesi "Page Six" (Altıncı Sayfa), geçen cuma günü ilginç bir habere geniş yer ayırdı. Dört sayfalık haber, ek derginin eski editörlerinden Ian Spiegelman’ın yakında kuruma yönelik bir karalama kampanyası başlatacağını ilan ediyordu.

Editör Col Allan tarafından kaleme alınan yazıda, Spiegelman’ın henüz açıklamadığı iddialar "baştan sona yalan" diye nitelendi. Dedikodu sütununun yazarı Richard Johnson’ın 1000 dolarlık rüşvet aldığı ve bir striptiz kulübünün devamlı müşterisi olduğu gibi çarpıcı iddialar tek tek yanıtlandı.

KOVULAN MUHABİRLER

Gazeteyi karıştıran gelişmeler, ilave dergi için serbest çalışan muhabir Jared Paul Stern’in, 2006 yılının nisan ayında kurumla ilişkisinin kesilmesiyle başladı. Yaptığı haberler için, haber konusu şahıslardan para talep ederek çıkar sağladığı iddia edilen Stern, mahkemenin davayı reddetmesine karşın işe geri alınmadı.

Karşı dava açan Stern, kendisi gibi gazeteden uzaklaştırılan eski editör Ian Spiegelman’ın da tanıklığını talep etti. Spiegelman’ın mahkemede dergi yönetimine yönelteceği sansasyonel iddiaları haber alan Page Six yönetimi, ABD Başkanı George W. Bush’un "önleyici savaş" doktrinini hatırlatan bir uygulamayla skandal patlak vermeden cevaplarını sıraladı.

Rakip Daily News tarafından da yayınlanan iddiaların kimisi ayrıntılı cevaplarla çürütülmeye çalışılırken, kimisi yorumsuz yayınlandı. Örneğin dergi yönetimi, rüşvet iddiası hakkında "kısmen doğru" itirafını yaptı. Buna göre zamanın editörü Richard Johnson 1997 yılında 3000 değil, 1000 dolar rüşvet almış ve kınama cezasına çarptırılmıştı.

İŞTE İDDİALAR

Gazetenin sahibi Rupert Murdoch, yazı işlerine "Çin’de iş yapıyorum. Çin hükümetini eleştirmeyin" diye baskı yaptı. Bu iddia, Murdoch’un saygın gazete Wall Street Journal’ı almasını zora sokabilir.

Murdoch, dostlarından Bill ve Hillary Clinton’ın yanı sıra, Nicole Kidman gibi isimler aleyhine haber yapılmasına da izin vermedi.Genel Yayın Yönetmeni Col Allan’a, gazeteye girecek haberler karşılığında bir striptiz kulübünden "kucak dansçısı ikramı" yapıldı.

Derginin editörü Richard Johnson, bir lokanta sahibinden 3000 dolar rüşvet aldı. İlk üç iddiayı yorumsuz yayınlayan dergi, son iddia için "kısmen doğru" açıklamasını yaptı.

Şimdi Wall Street Journal’ı nasıl satın alacak

Yazının en ilginç yanı, New York Post ile birlikte bir medya imparatorluğuna hükmeden Avustralyalı Rupert Murdoch’un, gazete yazı işlerine "Çin’i eleştirmeyin" diye baskı yaptığı iddiasının da yayınlanması oldu. İddiaya göre Murdoch, "Çin’deki yayıncılık imtiyazlarının zarar görmemesi için bu ülke yetkilileri hakkında olumsuz haber yapılmamasını" istedi. Murdoch’un sahip olduğu internet devi MySpace de, geçtiğimiz günlerde Çin’e açılmıştı.

Murdoch’un sahibi olduğu New Corp medya grubu, New York Post’tan çok daha saygın bir yeri olan ekonomi ağırlıklı gazete The Wall Street Journal (WSJ)için 5 milyar dolarlık teklif vermişti. Murdoch, satın alması durumunda bu gazetenin editöryel bağımsızlığına müdahale etmeyeceğini savunuyordu. Ancak şimdi bu iddialarla birlikte WSJ işi de komplike bir hal aldı.
hürriyet



Bu haber 191 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs