En Sıcak Konular

Erdoğan 3 ABD'li senatör ile görüştü

1 Temmuz 2011 22:15 tsi
Erdoğan 3 ABD'li senatör ile görüştü
Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen kabul sonrası senatörler flaş açıklamalarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD'li senatörler John McCain, Joe Lieberman ve Lindsey Graham, Türkiye'nin bölgesel gelişmelerdeki rolünün önemine dikkat çekerek, Türkiye'nin İsrail-Filistin sorununun çözümünde de rol oynayabileceğini kaydetti.   

Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki görüşmenin ardından basına açıklama yapan John McCain, Türkiye'nin Suriye yaklaşımını nasıl değerlendirdikleri sorusu üzerine, "Başbakan Erdoğan'ın, Beşşar Esad ve hükümetine reformlar konusunda ciddi uyarılarda bulunduğunu" belirtti. McCain, ''Esad'ın çok sayıda Suriyeli öldürdüğünü ve kendisinin kişisel olarak gitmesi gerektiğini düşündüğünü" söyledi.

McCain, "Başbakan'ı takdir ediyoruz ancak bir konuda fikir ayrılığımız var, biz kişisel olarak Esad'ın artık gitmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın söylediklerinden ve tavrından memnuniyet duyduğunu dile getiren McCain, son derece yararlı bir görüşme yaptıklarını, "İsrail-Filistin arasındaki barış görüşmeleri, Libya, Suriye ve Türk Amerikan ilişkilerini" konuştuklarını belirtti. McCain görüşmeyi "mükemmel bir toplantı" olarak niteledi, Başbakan Erdoğan'ın ve Türkiye'nin, Afganistan ve Irak'ta oynadığı rolden dolayı özellikle minnettar olduklarını söyledi.

ABD'li Senatör McCain, "Başbakan'ın bölgedeki liderliğini çok takdir ediyoruz. Türkiye, Arap Baharı'nda da model olarak öne çıktı ve Türkiye bölgede bir model olarak görülüyor" dedi.

Türkiye'nin, ekonomik kalkınmışlığı ve demokrasisi anlamında bölgede özenilen bir ülke olduğunu belirten McCain, bunu kendilerinin de takdir ettiklerini söyledi.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN, BU BÖLGENİN EN ETKİLEYİCİ SÖZCÜSÜ..."

Lieberman da Başbakan Erdoğan'la çok iyi bir toplantı yaptıklarını belirterek, kendisini seçimlerdeki başarısından dolayı tebrik ettiklerini kaydetti. Lieberman, "sadece seçimlerdeki zaferi nedeniyle değil, seçime katılım ve seçimin sorunsuzluğu nedeniyle de tebrik ettiklerini" belirterek, "Türkiye büyük bir demokrasi olmayı sürdürüyor" dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinin gelecekte de iyi bir şekilde süreceğini belirten Lieberman, Türkiye'nin çok istikrarlı bir ülke olduğunu ve bu bölgedeki her önemli sorunda "çok kritik bir rol oynadığını" kaydetti. Görüşmenin çok kapsamlı ve dostane olduğunu vurgulayan Lieberman, "Müttefikimiz Türkiye'den çok olumlu izlenimler aldık" diye konuştu.

Lindsey Graham da "Şimdiye kadar bir ülke lideriyle yaptığım en iyi görüşmeydi" diye tanımladığı toplantı sonrası, "Umarım Türkiye, İsrail-Filistin sorununun çözümünde rol oynayabilir" dedi.

Irak'ın istikrara kavuşmasında da Türkiye'nin rol oynayacağını düşündüklerini belirten Graham, "Başbakan Erdoğan, bu bölgenin en etkileyici sözcüsü" diye konuştu.

Özellikle Ortadoğu konusunda uzman olan senatörlerin, temaslarının ardından yarın Türkiye'den ayrılması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan ile senatörlerin yaklaşık 1,5 saat süren görüşmesinde, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de bulundu.

aa



Bu haber 1,524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs