En Sıcak Konular

S. Arabistan’ın yabancı kaynakları arttı

1 Temmuz 2011 19:50 tsi
Suudi Arabistan'ın merkez bankası Suudi Arabistan Para Ajansı'nın kontrolündeki toplam yabancı kaynakların (foreign assets) mayıs sonu itibariyle 495 milyar dolara ulaştığı bildirildi.

Kaynakların miktarı nisan sonunda 482 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Ajans tarafından yayınlanan aylık bültendeki verilere göre krallığın yabancı kaynakları Mayıs içerisinde 13,3 milyar dolar artarak tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı. Yılın ilk beş ayında ise yabancı kaynaklarda 37,3 milyar dolarlık artış kaydedildi. Petrol fiyatlarının yükselmesiyle birkaç yıldır devamlı büyüyen krallık yabancı kaynakları 2010'da da 36 milyar dolar arttı.

Uzmanlar, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini artırması ve varil fiyatlarının yüksek seyretmesi neticesinde krallığın harcadığından daha fazla kazandığını ve böylece bütçe açığının bütçe fazlalığına dönüşebileceğini kaydetti. Petrolün fiyatı Mayıs'ta 109 doları bularak Suudi Arabistan'ın bütçe tahmininin neredeyse 50 dolar üzerinde seyretti. Krallık ayrıca Libya'da petrol üretiminin kesintiye uğraması neticesinde 2010'daki günlük ortalama 8,3 milyon varillik üretimini 9 milyon varile çıkardı.

İstatistiklere göre küresel ekonomik krizin etkileriyle açık veren krallık bütçesi geçen yıl 29 milyar dolar fazla verdi. Yönetim, 2011 için 154,6 milyar dolarlık bütçe ve 10,7 milyar dolarlık bütçe açığı ilan etti. Fakat uzmanlar, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi halinde bütçe açığının fazlalığa dönüşmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ülkenin en büyük bankası Milli Ticari Bankası tahminlerine göre 2011'de 20,5 milyar dolarlık bütçe fazlalığı kaydedilecek.

cihan



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs