En Sıcak Konular

Mısır'da yargı hala muhaliflere karşı

1 Temmuz 2011 09:06 tsi
Mısır'da askeri yönetime son verilmesi ve insanlık suçu işleyenlerin derhal yargılanması için Tahrir yeniden ısınmaya başlarken, İskendiriye mahkemesi geçtiğimiz yıl işkenceyle öldürülen Halid Said davasını yine erteledi.

Mısır mahkemesi, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından yargılama sisteminin yavaş ilerletilmesi konusunda tüm eleştirilere rağmen 'polis şiddeti'nin görüldüğü davayı yine erteledi.

Devrimin sembolü haline gelen Halid Said'i öldüren 2 polisin yargılandığı davanın sonucunu öğrenmek için mahkeme önüne gelen muhaliflere karşı ülkenin Akdeniz kıyısındaki İskenderiye şehrinde davanın görüldüğü mahkeme önüne güvenlik birimi yığınağı yapıldı.

Davanın 24 Eylül'e ertelendiğini belirten bir mahkeme yetkilisi, Uzmanlardan oluşan bir grubun Halid Said'in otopsisini inceleyeceğini kaydetti.
UYUŞUTURUCUDAN ÖLDÜĞÜNÜ İDDİA ETMİŞLERDİ, AMA..

Geçen sene Mısır başsavcılığı tarafından talep edilen 2 otopside Said'in polis merkezindeyken bir paket uyuşturucu yutması sonrası nefes alamama nedeniyle öldüğü iddia edilmişti.

Yetkililerin polis işkencesinin üstünü kapatmaya çalıştığını belirten insan hakları örgütleri, Said hakkında hazırlanan önceki raporları reddetmişti. Said'in öldürüldükten sonra ele geçirilen fotoğraflarında ise vücudunda morluklar ve kırıklar olduğu görülüyor.
'AİLESİ HALEN ADALET BEKLİYOR'

Mısır'da yaşanan hukuk sorunlarının derhal çözülmesi gerektiğini ifade eden Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Malcom Smart, "Halid Said'in ölümünden bir yıl sonra ailesi hala adalet bekliyor" dedi.

Said davasının Mısır yetkililerinin adaleti yerine getirme konusunda yeterli olmadığı kanısının güçlendirdiğini kaydeden Smart, sadece Said değil isyan esnasında öldürülen ve yaralananlar hakkında da hukukun işlemesi gerektiğini bildirdi.
SORUŞTURMAYI ASKERİ YÖNETİME KAYDIRAN SAVCI İŞİNDEN OLMUŞTU

Polis memuru Mahmud Salih Amin ve Avad İsmail Süleyman, kanunsuz tutuklama ve gücün kötüye kullanılmasından yargılanıyor. Said hakkındaki duruşmayı başlatan sorgu hakimi Sebabi Ahmed Sebay, yargılamayı ülkeyi yöneten askeri yönetime doğru kaydırmasından dolayı Mayıs ayında işine son verilmişti.

2 polis 6 Haziran 2010'da Halid Said'i gözaltında öldürmüştü.

Etha



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs