En Sıcak Konular

Kurmayları Kılıçdaroğlu’nu yanılttı

1 Temmuz 2011 08:46 tsi
Kurmayları Kılıçdaroğlu’nu yanılttı

Hukukçuların CHP liderini üç kez yanılttığı ortaya çıktı.

“Yemin etmemekMeclis çalışmalarına engel değil. Teklifi Ekşi versin. CMK 100 değişikliği kurtarır” tezlerinin hepsi çöktü. CHP şimdi çözümü iktidardan bekliyor...

Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye edilmemesini gerekçe göstererek milletvekili yemini etmeyen CHP, hukuki anlamda tıkanma noktasına geldi. Hukukçu kökenli milletvekilleri ve parti yöneticilerinin, Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’nü farklı yorumlamaları nedeniyle Kılıçdaroğlu, yol haritasını netleştiremiyor.

HATA İLK GÜN YAPILDI

CHP’de tıkanma, Haberal ve Balbay’ın tahliye taleplerinin reddedilmesinin hemen ardından toplanan Merkez Yönetim Kurulu sonrası, ‘yemin etmeme ve bu yolla Meclis’i kilitleme’ kararının kamuoyuna yansıtılması ile başladı. Eylem Meclis’in ilk günü ‘çarpıcı ancak sembolik’ protesto niteliği taşıyacaktı. Bazı kurmayları Kılıçdaroğlu’na “Yemin etmeme, başkanlık divanı ve Meclis komisyonlarının oluşumunu engellemiyor.Meclis çalışmaları bu şekilde kilitlenmez” uyarısında bulundu. Ancak Kılıçdaroğlu, bu seçeneği savunan yöneticilerin görüşünden yana tercih yaptı. Kılıçdaroğlu, kararını ‘resmi’ olarak kamuoyuna açıklamadan önce son dakikaya kadar Başbakan Erdoğan’dan gelecek mesajı bekledi.

CHP ile AK Parti arasındaki temaslar, grup başkanvekilleri düzeyinde gerçekleşti. Ancak CHP’nin beklediği mesaj gelmedi. Kılıçdaroğlu, bazı genel başkan yardımcılarının “tutuklu vekiller tahliye oluncaya kadar yemin etmeyelim” görüşüne rağmen yemin etmeme kararını kamuoyuna resmen duyururken, “tutuklu milletvekillerine yemin yolu açılıncaya kadar” şeklinde yumuşattı.

EKŞİ ‘TEKLİF VERSİN’ GAFI

Hukukçu milletvekilleri arasındaki görüş ayrılığı, CHP’nin CMK ile ilgili yasa teklifi verilmesi kararına da yansıdı. Tutukluluk süresinin 2 yılla sınırlandırılmasına ilişkin CMK’nın 100 ve 102.maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifi ile ilgili farklı görüşler telaffuz edilince Kılıçdaroğlu, konuyu ‘askıya’ aldı ancak çalışmalara devam edilmesini de istedi. Hukuki inceleme tamamlanmadan yapılan açıklamalar, CMK ile ilgili yasa teklifi verilmesi konusunda da kendini gösterdi. Teklifin yemin töreninin ertesi günü CHP’nin tek yemin eden milletvekili Oktay Ekşi tarafından verileceği açıklandı.

Ancak Ekşi, geçici Meclis başkanı sıfatı taşıdığı için Meclis İçzütüğü’ne göre yasa teklifi veremiyor. Bu hata sonradan fark edildi. Ancak bu kez de CHP, komisyon sıkıntısı ile karşılaşıyor. CHP, aksini savunsa da, yemin etmediği için komisyonlara üye veremiyor ancak komisyonlar oluşabiliyor.

MADDE YANLIŞ YORUMLANDI

Anayasa’nın ‘milletvekillerinin yemin etmesini’ düzenleyen 81.madde ile ilgili yorumyanlışı da dikkat çekiyor. AİHM yargıcı, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, “Hiçbir yerde ‘yemin etmeyen milletvekilleri parlamento faaliyetine katılamaz’ diye hükümyok” şeklinde açıklama yaparak, Anayasa’nın 81. maddesini devre dışı bıraktı.Anayasa’nın 81.maddesinde “TBMM üyeleri, göreve başlarken aşağıdaki şekilde and içerler” diye açık hüküm bulunuyor.

CHPGenel Başkan Yardımcısı Süheyl Batumda, aynı yönde görüşe sahip.Ancak Türmen ve Batum’a rağmen bazı kurmaylarının, Kılıçdaroğlu’nu bu yorumun yanlış olduğu, yemin etmeden yasama faaliyetlerine katılamayacağı şeklinde uyardığı öğrenildi. Buna rağmen Kılıçdaroğlu, dün de Atina yolunda 81. maddeyi devre dışı bırakan görüşü savundu.

MHP: Krizin tarafı değiliz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yemin boykotu sebebiyle Köşk’ten gelen daveti ‘krizin tarafı olmadıkları’ gerekçesiyle kabul etmediklerini söyledi. Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül’ün Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin ardından siyasi partilere davette bulunması nedeniyle inandırıcılığını kaybettiğini ve birleştirici özelliğinin iflas ettiğini öne sürdü. Bahçeli, “Partimiz hiçbir zaman TBMM’nin saygınlığına gölge düşürecek ve millet egemenliğini tartıştıracak bir zihniyetin içinde olmamıştır. MHP, Gül’ün kamuoyunu oyalamak için pozisyon aldığına inandığından ve krizin tarafı olmadığından görüşme talebini geri çevirmiştir’’ dedi.

DAVET rahatlattı

Partili hukukçuların ‘seri yanlış yorumlamaları’ nedeniyle sıkıntılı süreç yaşayan Kılıçdaroğlu, Balbay’ın tahliye talebinin ikinci kez reddedilmesinden sonra yol haritasını belirlemek üzere önceki akşamMYK’yı yeniden topladı. Aynı tartışmaların tekrar yaşandığıMYK’da, strateji ‘yemin etmeme kararına devamve Ak Parti’nin adımatmasını beklemek’ olarak belirlendi. Bu noktada Köşk’ten gelen davet, CHP’ye nefes aldırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sert açıklamalarına rağmen CHP kanadı, “uzlaşma ve çözüm yeri Meclis” mesajı veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, iki parti arasında çözüme yönelik temaslara öncülük etmesini bekliyor.

Köşk’ten destek istedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemin törenini boykot eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ‘TBMM’de yaşanan krizi değerlendirdik. Sayın Cumhurbaşkanı, krizin çözümü konusunda CHP’nin görüşlerini sordu. Kendi görüşlerimizi aktardık. Cumhurbaşkanı uzun tutukluluk süresinin oluşturduğu rahatsızlığı dile getirirken sorunun çözümü için katkı vereceğini ve düşüncelerimi değerlendireceklerini ifade ettiler” dedi.

BAŞBAKAN’I YADIRGADIM

Bu arada Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere Atina’ya giderken Erdoğan’ın ‘yargıya talimat mı vereyim’ eleştirisine cevap verdi. CHP lideri, “Böyle bir talebimiz olmadı. Başbakan’ın sözlerini yadırgadım. Sadece Anayasa’nın 90. maddesi, AİHM ve BM var dedik” ifadelerini kullandı.

bugün



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,728 µs