En Sıcak Konular

Baydemir: Şeyh Sait'in mezarını bulacağız

29 Haziran 2011 17:42 tsi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 1925'de isyan başlattığı gerekçesiyle 46 arkadaşıyla idam edilen Şeyh Sait'i anma etkinliği düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, arkadaşlarıyla birlikte idam edilen Şeyh Said’i anmak için ilk kez etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin gösterilmesi ve itibarlarının iade edilmesini istediklerini söyledi. Baydemir, "Mutlaka Şeyh Sait ile arkadaşlarının mezarını bulacağız ve mezar taşları olacak" dedi.

Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda 1925 yılında idam edilen Şeyh Sait ve 46 arkadaşı, Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda anıldı. Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, BDP destekli bağımsız milletvekillerinden Leyla Zana, Altan Tan, Hasip Kaplan, DTK sözcüsü Cemal Coşkun, Diyarbakır Ticaret Odası Başkanvekili Remzi Can, bazı sivil toplum örgütleri ve dernek temsilcileri katıldı.

"ÇAĞRIMIZ ŞEYH SAİD'İN MEZARINI ORTAYA ÇIKARMAKTIR"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Mazlum millet olarak Ortadoğu'da kayıplarımıza, mezarlarımıza sahip çıkmazsak korkarım ki geleceğimize de sahip çıkamayız. Umut ediyorum bu toplantı tüm Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi ve büyük barışın zemini olsun. Birinci olarak kadim Mezopotamya toprakları Şeyh Sait'in Diyarbakır halkı olarak ölümüze ve değerlerimize saygınız olmazsa canlılarımıza saygınız olamaz. Bunun için biz istiyoruz ki Şeyh Sait ve arkadaşlarının tanınmamış itibarları Kürt milletinin gönlündedir. Haklarını vermelisiniz. İkincisi halkların, şahsiyetlerin mezarı neredeyse vatanı da oradadır. 80 yıl önce Şeyh Sait, Bediüzzaman Sait Nursi, Seyit Rıza mezarsız bırakıldı. İstediler ki toprak sahibi, fikir sahibi olmasınlar. Çağrımız Şeyh Said'in mezarını ortaya çıkarmaktır. İsteği, tavsiyesi, vasiyeti vardı. Kendisi için ve arkadaşları için bir mezar taşı istedi, bir kabir istedi, Allah'ın izniyle biz bu vasiyetini onun ve arkadaşları için yerine getirecek ve mezarını bulacağız" dedi.

"BİRLİĞİMİZ GÜÇLENİYOR"

Şeyh Said'in Kürtler'in birlik olması noktasında vasiyetinin olduğunu ifade eden Baydemir, "Şeyh Sait Kürtler'in birlik olmasını çok istiyordu. Bugün şükürler olsun ki Şeyh Sait'in, Seyit Rıza'nın torunları bunun farkındalar. Biliyoruz ki birlik kurtuluşun, çözümün, özgürlüğün ve onurlu bir barışın zeminidir. Bugün bu birlik büyümüştür. Bu birlik giderek büyüyecek, güçlenecek ve tüm Ortadoğu'da mazlum halkların kardeşliğine vesile olacaktır. Şeyh Sait, Seyit Rıza, Vedat Aydın, Necmettin Büyükkaya, Orhan Doğan'ın ruhları şad olsun" diye konuştu.

"KEMALİZME İLK BAŞKALDIRAN ŞEYH SAİT'TİR"

Cumhuriyet tarihinde büyük Kürt şahsiyetlerinin olduğunu anlatan Diyarbakır bağımsız milletvekili Altan Tan ise, "Ahmed-i Xani, Şeyh Sait ve Said-i Nursi gibi bu önemli isimleri Kürtlükten soyutlamaya çalıştılar. Sait Kurdiyi, Kürtlerden sıyırmak ve yaşananları unutmak için çok saba sarfettiler. Bu ünlü Kürt şahsiyetlerinin sadece dini kimlikleri yok, ayrıca bunların milli kimlikleri de var. Bu ünlü kahramanları, şehitleri etnik kimlikleri ile tanımamak büyük yanlış olur. Şeyh Sait ve arkadaşları Kemalizm'e ilk başkaldıran insanlardır. İslami kimlikleri ile ilk başkaldıran ve canlarını veren insanlardır. Bugün kim oldukları ve ne oldukları belli olmayan bazı cemaatler bize dini öğretmeye çalışıyor. Bizim onlardan öğrenecek bir şeyimiz yok" dedi.

Konuşmaların ardından Şeyh Sait ve arkadaşları için BDP'li milletvekilleri Fatiha okudu.



Kaynak: Habertürk

Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,870 µs