iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Uğruna Meclis kitlenen adam

29 Haziran 2011 17:27 tsi
Uğruna Meclis kitlenen adam CHP'nin, uğruna Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kitlemeyi göze aldığı Mehmet Haberal kimdir? Ergenekon iddianamesinde, Haberal ile CHP arasındaki derin bağların izini sürdük.. iyibilgi özel

Zonguldak'tan CHP milletvekili seçilen ancak Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mehmet Haberal, CHP'ye ve Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür mektubu göndermiş. Anlaşılan CHP Başkanı Kılıçdaroğlu, Haberal'a vefa borcunu ödemiş.

Burada durup sormak gerekiyor. Uğruna ana muhalefet partisinin yemin etmediği, neredeyse meclisi çalışmaz hale getiren kararın nesnesi Mehmet Haberal kimdir? Hakkında bir çok şey yazıldı çizildi. İnternette onlarca hayatı hakkında haber yapıldı. Çok başarılı bir doktor, büyük bir bilim adamı. Ama bu bilim adamı kimliğinin ardında bir de siyasi duruşu var ki...Şöyle söyleyelim, gerisini siz anlayın: Prof. Dr. Haberal, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındığında Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Esenboğa Havalimanı'na bizzat gelerek Haberal'a geçmiş olsun dileklerini iletmiş, onu yolculamıştı.

Bu olay ilk kez bir duayen bir politikacı ile Prof. Dr. Mehmet Haberal arasında ne kadar derin bir ilişki olduğuna kamuoyuna gösterdi. Hatırlayacak olursanız, 2011 genel seçimleri öncesinde CHP'nin aday listeleri üzerinde Demirel'in etkisi oluyor minvalinde haberler çıkmıştı. Başbakan Demirel bu iddiaları yalanlamış, ancak Vatan gazetesine, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu zor durumda bırakacak şöyle bir açıklamada bulunmuştu: "Allah şahidimdir kimse için bir talepte bulunmadım. Tek istisna Mehmet Haberal'dır. O mesele de tamamıyla insanidir."

Demirel ile Haberal'ın arasındaki dostuluğun siyasete dayalı değil, 'insani' olduğunu kabul edelim.

Peki seçimler arifesinde gündeme oturan Haberal ile CHP arasındaki ilişkinin tarihi nedir? Hatırlarsanız, 2009 yerel seçimlerinde Mehmet Haberal'ın televizyonu Kanal B'de yayınlanan (21 Mart 2009 tarihli) "Yerel Seçim Özel" programının canlı yayın arasında o zamanlar CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Kanal B Genel Müdürü Nahit Duru arasında şok bir diyalog geçmişti. Aşşağıda kaydı geçen konuşma, hem Mehmet Haberal'ı hem de Kılıçdaroğlu'nu zor durumda bırakmış, Genel Müdür Nahit Duru'nun istifası ile olay geçiştirilmişti. Oysa Haberal'ın Kılıçdaroğlu'na olan saygı ve alakası üzerinde durulmayı hakediyor.

Bunun için elimizde savcılığın kaleme aldığı 3. Ergenekon İddianamesi derin ilişkileri anlamak açısında yeterli malzeme sağlıyor. Başlayalım:


İddianamenin 168. sayfasından:

Kanal B Tv'de 29 Mart 2009 yerel seçimlerle alakalı olarak; İstanbul Belediye Başkan Adayı Kemal Kıçıdaroğlu'nun konuk olduğu programda reklam arasında kameranın açık kalması neticesinde, kanalın genel yayın yönetmeni Nihat Duru'nun özetle; "Haberal (kanalın sahibi) bana şu talimatı verdi. Ne yaparsan yap bunların oyunu (AKP) aaltacak...Ankara, İzmir, Adana'nın oyunu artıracak ne puştluk biliyorsan hepsini yap..." "Dedim ki hocam biz bu adamlarımızı çıkaracağız...Ama esas Saadeti çıkarmak gerek. Niye dedi. Dedim bunlardan CHP'ye bir oy gidecekse Saadet'e üç oy gitme ihtimali var..." şeklinde görüşme ile ilgili olarak Mehmet Haberal; Bu konunun kesninlikle kendisiyle ilgisi olmayan maalesef genel müdürün yapmış olduğu konuşma olduğunu söylemiş.

Ondan sonra olanları gene iddianameden görelim.

İddianamenin 198. sayfasından:

Tapc: 5603. 19.03.2009 tarihinde Mehmet Haberal ile Osman N.D. görüşmesinde özetle; Mehmet Haberal'ın "Efendim Nahit" dediği, Osman N.D.'nin "Hocam KEMAL beyi veriyorum" dediği. Mehmet Haberal'ın "Ha ver bakalım" dediği. Osman N.D.'nin "Peki hocam saygılar" dediği, Mehmet Haberal'ın "Hadi başarılar" dediği. NOT : OSMAN N. D. TELEFONU KEMAL' E VERİR Kemal'in "Alo" dediği, Mehmet Haberal'ın "Kemal bey" dediği, Kemal'in "Merhaba hocam " dediği, Mehmet Haberal'ın "Nasılsınız " dediği, Kemal'in "Valla ses dışında fena değil iyiyim sizler nasılsınız" dediği. Mehmel Haberal'ın "Sağol sağol teşekkür ediyorum gerçekten sizi tebrik ediyorum" dediği. Kemal'in "Sağolun hocam çok çok teşekkür ederim " dediği, Mehmel Haberal'ın "Çok çok ciddi bir performans gösteriyorsun tabi siz orda çalışıyorsunuz inanın bizde burda çalışıyorsunuz" dediği, Kemal'in "Sağolun hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "Yani" dediği. Kemal'in " Ona kesinlikle inanıyorum" dediği, Mehmet Haberal'ın "Hakkaten yani ülkemiz gerçekten bugün dünden çok daha fazla bize ihtiyaç duyuyor" dediği, Kemal'in "Doğru hocam özelliklede size" dediği, Mehmet Haberal'ın "Ya yoo hepimize hepimize ben ne diyorum bu ülkenin ee vatandaşı olarak birinci görevimiz ülkemize sahip çıkmaktır" dediği. Kemal'in "Evet evet hocam evet" dediği, Mehmet Haberal'ın "Dün bu Çanakkale Çanakkale zaferimizle İlgili konuştuğumuz zaman dedimki bir günde 10 000 şehit verdik" dediği, Kemal'in "Evet" dediği. Mehmet Haberal'ın "Onların onlara vefa göstermek onaların kemiklerini sızlatmamız gerekiyor deriz" dediği, Kemal'in "Doğru vallahi" dediği, Mehmet Haberal'ın "Ya onun için ben gerçekten sizi kutluyorum" dediği, Kemal'in "Sağolun hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "Ve yani başarıcaz inşallah" dediği, Kemal'in "İnşallah inşallah" dediği. Mehmet Haberal'ın "inşallah hayırlısı ile" dediği. Kemal'in "Hayırlısı" dediği. Mehmet Haberal'ın "Yani gerçekten kutluyorum başarılar diliyorum ya" dediği. Kemal'in "Sağolun hocam bir emriniz olursa beklerim hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "'Estağfırullah ricam olur başarılar diliyorum" dediği, Kemal'in " Sağolun çok teşekkür ediyorum " dediği.

Sonra gelelim meşhur programın hemen sonrasına.

Tapc: 5604, 19.03.2009 tarihinde Mehmet Haberal ile Osman N.D. görüşmesinde Özetle; ... NOT: NAHİT TELEFONU KEMAL K.'YA VERİYOR Kemal K.'nın "Merhaba hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "Ha Kemal bey tebrik ederim programınız" dediği, Kemal K.'nın "Sağolun" dediği, Mehmet Haberal'ın "Başladığından beri izledim" dediği, Kemal K.'nın "Sağolun sağolun hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "Zaten bi çok soruyu da ben gönderdim burdan " dediği, Kemal K.'nın "E öylemi ha evet çok çok evet" dediği, Mehmet Haberal'ın "Tabi tabi tabi tabi ben hani biraz......(anlaşılmadı)" dediği, Kemal K.'nın "Tabi tabi" dediği, Mehmet Haberal'ın "Ya tebrik ediyorum gerçekten" dediği, Kemal K.'nın "Sağolun sağolun" dediği, Mehmet Haberal'ın "Çok güzel oldu çok güzel oldu hakkaten insanlar yani şöyle söylüyim biz o öz geçmiş vermeyi.....(anlaşılmadı)   haline getirdik ki insanlar yani tanısın daha iyi" dediği, Kemal K.'nın "Tanısınlar diye evet" dediği. Mehmet Haberal'ın "Tabii tabii o hakkaten önemliydi ve tebrik ediyorum inşaallah hayırlısıyla ya bu iş olacak ve hakkaten görevimizi yapmış olacaz" dediği, Kemal K.'nın "İnşaallah hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "Başarılar diliyorum" dediği, Kemal K.'nın " Sağolun çok teşekkürler" dediği.


İddianamedeki kayıtlara bakıldığında Haberal'ın, Kılıçdaroğlu'nu başarılarından dolayı pek takdir ettiği açıkça görünüyor, öyle ki Kılıçdaroğlu'nun çıktığı programa bir çok soruyu bizzat kendinin gönderdiğini itiraf ediyor. Ancak Haberal'ın CHP ilgisi sadece Kılıçdaroğlu ile ilgili değil. Bir sonraki konuşma kaydında, o zamanlar CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal'ın yıpratılmasına nasıl karşı olduğunu yakından görebiliyoruz.


2008 tarihinde Mehmet Haberal İle Hüsamettin Özkan arasında geçen konuşma, CHP ile Haberal arasındaki ilişki dinamikleri açısından dikkat çekici.

İddianamesi'nin 184. sayfasından:

Mustafa Sarıgül'ün DSP'ye katılış töreninde söyledikleri ile ilgili, Haberal şöyle söylüyor: "Yalnız dikkatimi çeken bişey oldu biraz önce kendisini aradım ulaşamadım şimdi bu Deniz Baykal'la uğraşmasın...ana muhalefet partisi lideri işte mevcut iktdara yardımcı oluyor o ülkeyi değil sadece koltuğunu düşünüyor gibi laflar etti bunlara gerek yok...böyle gereksiz çıkışlar yapıyor...kendisine zarar oluyor bir yerde de ülkeye zarar oluyor"

Fakat Haberal'ın Sarıgül hakkındaki rahatsızlığı burada sonlanmıyor. Bizzat Sarıgül ile arasında geçen telefon görüşmesinde, Sarıgül'e bu şikayetini bizzat iletiyor, Haberal.

İddianamenin 187. sayfasında geçen telefon konuşmasına göre:

30.11.2008 tarihinde, Mehmet Haberal Mustafa S. görüşmesinde Özetle; Mustafa S.'nin   "Hocam MUSTAFA S.  saygı sunuyorum" dediği,  Mehmet  Haberal'ın "Kutlarım, başarılar. " dediği. Mustafa S.'nin   "Hocam çok naziksiniz, çok teşekkür ediyorum, ben emrinizdeyim hocam. " dediği, Mehmet Haberal'ın "Ya o ne kalabalık, muhteşem kalabalık MUSTAFA ya" dediği, Mustafa S.'nin "Hocam nasıldı biliyor musunuz yani. yer gök yıkıldı bugün muhteşem bir olaydı yani." dediği, Mehmet Haberal'ın "Anladım ama tebrik ediyorum" dediği. Mustafa S.'nin "Ve hocam, ve hocam, bana yerel seçim gecesine kadar izin verin, yerel seçim gecesinden sonra burayı ikiyuz atmış ikibin seçmenim var, yüzde yetmiş oyla kazanacam ondan sonra hocam. Hüsamettin Özkan Bakanımı ağbimi de alıp sizin yanınıza gelip, ondan sonra diyecem ki hocam bakanım kurban olayım.   ben Türkiye nin belki Başbakanı olacam, ama benim Başbakanım sizler olacaksınız, yol haritamı size aktaracam izin verirseniz, başka hişey olacak " dediği, Mehmet Haberal'ın "Ha Mustafa şimdi şöyle bak çok tebrik ediyorum yalnız ben sana daha önce ulaşmaya çalıştım, şimdi herşey mükemmel, yalnız senden ricam şu ben Hüsamettin beyle de konuştum. Şu ana muhalafet partisiyle uğraşma " dediği, Mustafa S.'nin "Hocam ben o talimatınızı aldım ve benim konuşma portreyimi tamamen değiştirdim ve bir kelime ettim yani hafif geçtim ve bundan sonra da. abiden" dediği, Mehmet Haberal'ın "Hiç" dediği, Mustafa S.'nin "Abi dediki bana hocamla konuş dedi ve bundan sonra da mesajınızı aldım hocam hiç merak etmeyin" dediği. Mehmet Haberal'ın "Sağol, çünkü bak Mustafa sen lazımsın kardeşim" dediği, Mustafa S.'nin "Evet hocam " dediği. Mehmet Haberal'ın "Bak sen lazımsın, " dediği. Mustafa S.'nin "Sagol hocam. " dediği, Mehmet Haberral'ın "Anlatabiliyor muyum? Ya ülke önemli, ülkeye sen lazımsın tamam mı?" dediği, Mustafa S.'nin   "Tamam hocam" dediği, Mehmet Haberal'ın "Onun için yani zarar" dediği. Mustafa S.'nin "Tamam hocam" dediği. Mehmet Haberal'ın "Gereksiz sıkıntıya girmeyelim" dediği. Mustafa S.'nin "Tamam hocam ben mesajımı aldım hocam yerel seçim gecesine kadar ağzımı hu konuda kapıyorum hocam. " dediği, Mehmet Haberal'ın "Aynen çünkü biran önce bugün ülkenin düştüğü bu sıkıntıdan bu ülkeyi kurtarmak hepimizin görevidir" dediği, Mustafa S.'nin "Doğru, doğru, doğru, doğru" dediği...Mustafa S'nin "Hocam çok teşekkür ediyorum, ben bu hafta arkadaşımızı bir  ziyaret edecem onla da konuşacam talimatınızı söyleyecem, sayın hocam çok teşekkür ediyorum" dediği, M. Haberal'ın "Sağol, ben bir talimat verdim ona bilgin olsun" dediği...

İddianame'de geçen bu konuşmalardaki üslup son derece "saygılı". 'Talimatlar' alınıyor, methiyeler düzülüyor "hatta ben Türkiye nin belki Başbakanı olacam, ama benim Başbakanım sizler olacaksınız" şeklinde mesajlar veriliyor. Bu sadece bu konuşmada değil, iddianamede geçen bir çok konuşmada, bir çok politikacının Mehmet Haberal ile görüşmesi yukarıdakine benzer bir temaya sahip.

He bir de unutmadan...

İddianame'nin 176 . sayfasında, kanıtlar sayılırken...

-275 ile numaralandırılmış 1 Adet üzerinde Mehmet Haberal adına yazılı açık zarf içinde Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası başlıklı 23 Kasım 2000 tarihli Haluk Sanver imzalı bilgisayada yazılmış mektubun içeriğinde; Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar 424 Mehmet Haberal 010 DOĞUŞ Muh:..L.."sı üyesi" hitaben yazılmış Mehmet Haberal'ın Locaya üyeliği ve aidatlar ile ilgili bilgisayar çıktısı yazı olduğu



Bu haber 3,381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,025 µs