En Sıcak Konular

Oğul Salih'ten geri adım sinyali

29 Haziran 2011 11:25 tsi
Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Salih, babasının tedavi için Suudi Arabistan'a gitmesinden sonra ilk kez yönetimin devrine yönelik ''geri adım'' sinyali verdi.

Cumhuriyet Muhafızlarının başında bulunan Ahmed Salih, devlet televizyonuna verdiği demeçte, Devlet Başkanlığına vekalet eden Abdu Rabbu Mansur Hadi'ye desteğini yinelerken, ülkenin içinde bulunduğu kargaşadan çıkarılması için çaba sarf edeceğini açıkladı.

Suudi Arabistan ve ABD'nin yoğun baskısı altındaki Ahmed Salih, Cumhuriyet Muhafızlarının sokaklardan çekilmesi ve hükümetin devri sürecinin başlatılmasına yönelik girişimlerde bulunmaktan kaçınmakla suçlanıyor.

Yetkililer, Ahmed Salih'in TV'de yayımlanan açıklamasını Riyad ve Washington'un baskısı olarak yorumlarken, siyaset yorumcusu Abdullah Kubal, ''Cumhurbaşkanının oğlu büyük bir adım atmıştır, fakat yine de kağıt üzerinde kalmamalı'' dedi.

Ahmed Salih'in açıklamasının bir sonuca varıp varmayacağı merak konusu olurken, muhaliflerin son bir haftadaki bütün gösterilerinde Salih'in geride kalan aile üyelerinin ve rejimin diğer üst düzey yöneticilerinin de ülkeyi terk etmesi talebi dile getirildi.

AB ülkeleri, ABD ve Suudi Arabistan'ın ana endişe kaynağı ise El Kaide'nin siyasi boşluktan yararlanması olarak görülüyor. Özellikle güney bölgelerinde yaşanan kanlı eylemler ve ele geçirilen kentlerin örgütün moralini yükselttiği yorumu yapılıyor. Salih döneminde terörle mücadelede işbirliği kapsamında Washington yardımda bulunmuştu.

Riyad ve Washington her geçen gün iç savaşa sürüklenen Yemen sokaklarının silahlı kabile üyelerinden arındırılması ve muhalefetin isteklerine barışçıl çözümler getirilmesine yönelik yoğun bir diplomasi uygularken, Ahmed'in babasının yokluğunda muhalif kabilelere ait köyleri hava saldırılarıyla bombalanmasına son vermesi isteniyor.

Emrinde bulunan Cumhuriyet Muhafızlarınca göstericilere yapılan kanlı baskınların baş aktörü olarak görülen Ahmed, 33 yıllık Salih rejiminin Ocak ayında başlayan halk ayaklanmasından 5 ay sonra hala yerinde durabilmesinde önemli bir unsur olarak nitelendiriliyor. İnsan hakları eylemcilerine göre başkent Sana'da bugüne kadar 167 gösterici öldürüldü.

aa



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,940 µs