En Sıcak Konular

Çin-Alman ekonomik ilişkileri güçleniyor

29 Haziran 2011 10:23 tsi
Çin Başbakanı Wen Jiabao, beş günlük Avrupa ziyareti kapsamında Almanya’yı ziyaret etti.

Çin Başbakanı Wen Jiabao Macaristan ile İngiltere'den sonra Avrupa’daki resmi ziyaret turunun son ayağı olan Berlin’de Başbakan Angela Merkel ile bir araya geldi. Son olarak iki yıl önce Almanya’yı ziyaret eden Wen Jiabao Merkel’le ilk kez düzenlenen Çin-Alman Danışma Kurulu toplantısına birlikte başkanlık yaparken, ekonomik ilişkiler ziyaretin ana konusunu oluşturdu.


Merkel, Almanya ve Çin arasında şu anda 130 milyar Euro olan ticaret hacminin 2015’e kadar 200 milyar Euro'ya çıkmasını hedeflediklerini açıkladı. Elektrikle çalışan otomobillerinin geliştirilmesi konusunda Almanya ve Çin’in ortak yatırım planladıklarını duyuran Merkel, geleceğin teknolojisi olarak tanımladığı salımsız elektro motorların seri üretimi konusunda birlikte bir merkez oluşturacaklarını da açıkladı. Merkel, dünyanın ihracat rekortmeni iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sağlam bir temelde devam etmesini arzuladığını ve Çinli şirketleri Almanya’da yatırım yapmaya da davet ettiğini söyledi.

Almanya'daki yabancı yatırımcılar arasında Çinlilerin dördüncü sıraya yükseldiğini hatırlatan Wen Jiabao ise Çin'in Almanya'ya yaptığı doğrudan yatırımların tutarının 600 milyon Euro olduğunu, ülkesinin Almanya’yı en büyük ticari ortak olarak gördüğünü sözlerine ekledi. Almanya'nın yüksek teknoloji şirketlerinin Çin'e daha fazla yatırım yapmasını arzuladıklarını açıklayan Çin Başbakanı, Berlin’in ülkesini ‘tam piyasa ekonomisi uygulayan ülke’ statüsü ile değerlendirmesininin ilişkileri daha da güçlendireceğini bildirdi. Merkel ise böyle bir statünün tanınmasının Çin’de yatırım yapmak isteyen Alman ve diğer AB firmalarına yönelik sınırlamaların ve ekonomide rekabeti engelleyici devlet müdahalesinin sürdüğü müddetçe mümkün olmayacağını bildirdi.

Bu arada görüşmeler kapsamında Alman tarafının Çinli yetkilileri insan hakları konusunda uyardığı da duyuruldu. Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle, insan hakları konusunu Çin ve Almanya arasındaki ilişkinin önemli ve ayrılmaz bir parçası olarak tanımladı. Westerwelle’nin Çin'in 'tehlike değil, muazzam bir fırsat' olarak görülmesi şeklindeki sözü ise Almanya’nın bundan önce insan hakları konusunda gösterdiği sert tepkilerin yumuşadığı şeklinde yorumlandı.

Çin yönetimi, Başbakanı Wen Jiabao’nun ziyareti öncesinde muhalif sanatçı Ai Weiwei ve insan hakları savunucusu Hu Jia’yı, bulundukları tutukluluk durumlarını kaldırarak serbest bırakmıştı. Bu arada Berlin’deki görüşmeler kapsamında, Çin’in Almanya’nın da ortak olduğu havacılık devi Airbus’dan, 62 adet uzun menzilli A380 model uçak satın alacağı da açıklandı. Konuyla ilgili anlaşmanın imzalandığı ve satışın değerinin 10 milyar Euro’yu bulduğu da bildirildi.

VOA



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,945 µs