En Sıcak Konular

Borsa, 'yemin krizi'ne bakmadı; yüzde 1,4 yükseldi

28 Haziran 2011 19:43 tsi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 24. Dönemi'nin açılışı CHP ve BDP'li vekillerin yemin protestosuna sahne oldu.

Mecliste sadece AK Parti ve MHP'li vekiller yemin ederken, oluşturulan siyasi kriz havasına piyasalar aldırmadı. Borsa, günü yüzde 1,4 primle 62 bin 819 puandan kapattı. Dolar ve euro da hafif artışlarla günü sırasıyla 1,64 ve 2,35 liradan tamamladı. Piyasa uzmanları piyasaların Meclis açılışında yaşananlara böyle tepki göstermesini, bundan sonraki süreçte yaşanacakların; koltuk aritmetiğini ve iktidarı değiştirecek olumsuz bir durum ortaya çıkarmayacağı beklentisine bağlıyor.

Gerek ana muhalefet, gerekse bağımsız milletvekillerinin çabaları sonucu ortaya çıkacak sonucun belli olduğunu vurgulayan piyasa uzmanı Hikmet Baydar, "Meclis başkanlığı bir karar alacak. Eğer bu bölgelerde ara seçim olursa; iktidar partisinin meclisteki sandalye sayısını düşürecek bir durum yok. Sadece muhalefetin yapısında değişim olabilir." ifadesini kullandı. Muhalefet adli süreci bahane ederek meclise girmemesinin kendi tasarrufu olduğunu kaydeden Baydar, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ama bu durum ne yabancı ne de yerli yatırımcıyı ilgilendiriyor. Şu an oluşturulmaya çalışılan siyasi gerginlik ortamının ekonomiye olumsuz bir etkisi olmayacağı düşünülüyor. Dövizdeki hareketlilik ise euro-dolar kurundaki oynaklıktan kaynaklanıyor. Ayrıca bir de bu ay sonunda vadeli işlemler piyasasındaki kontratlar kapanacak. Burada kur ne kadar yüksek kapanırsa yatırımcı o kadar kazanacak. Bunun da bir miktar etkisi var."

Borsanın mayıs ayı ve haziran başında genel itibarıyla düşüş gösterdiğine dikkat çeken Halil Reçber, "O dönem bütün kötü haberlerin satıldığını gördük." dedi. Endeksin 60 binin altını gördüğünde, başta BDP'nin Meclis'e girmemesi pek çok karamsar raporun ve haberin ortaya çıktığını aktaran Reçber, 'yemin krizi'nin piyasalara etkisiyle ilgili şunları söyledi:

"Politik arenayı değiştirecek, iktidarı değiştirecek olaylar olmadığı müddetçe piyasalar etkilenmez. Piyasalar eskisi gibi politik olaylardan etkilemiyor, çünkü oturmuş bir ekonomik yapı var. Anamuhalefet ve BDP'lilerin yemin etmemesi adeta dikkate almadı bile. Hatta borsa, çok önemli bir direnç vardı onu geçti. Kapanışta yüzde 1,40 arttı. Geçmişte böyle bir tablo olsaydı borsa çökebilirdi."

(CİHAN)

Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs