iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Arap Baharı: Irak

28 Haziran 2011 12:04 tsi
Arap Baharı: Irak Allah Allah?..iyibilgi Ankara

Arap Baharı’nın etkisini en az gösterdiği ülkelerden biri Irak desek, acaba doğru bir teşhiste bulunur muyuz? Hergün yaşanan protesto gösterileri, yakıp yıkılan meydanlar veya kayıp, ölü haberleri açısından bakarsanız, Arap Baharı’nın sadece bahar etkisinin Irak’ta bulunduğu düşünülebilir.

Kaldı ki, Arap Baharı’nın estiği bir çok coğrafyada yaşanan olayların sayısal istatistiği ile Irak’ta yaşananların sayısal istatiği kıyaslansa, ‘Irak güllük gülistanlık’ bile denebilir.

Oysa… Herkesin dikkatle izlemesine rağmen pek az gözün “sezdiği” dünkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısının sonuç metninden haber ekranlarına, gazetelere, “Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu'daki gerginliklerin ele alındığı toplantıda bölge halkının reform istekleri doğrultusunda sorunların barışçıl bir yoldan çözülmesi gerektiği vurgulandı” türünden satırlar aktarıldı ama… “ … Suriye'deki çatışmaların Irak'a muhtemel yansımaları üzerinde durularak, Ortadoğu'da yaşanan ateşin bu ülkeye sıçramamasının önemi vurgulandı” satırları da vardı!

İyi ama bu önem ne? Irak’a sıçrarsa ne olur? Buradan anlamamız gereken ne? 

Irak, Suriye’ye tıpkı Türkiye gibi sıfır sınır barındırdığından ve Batı dünyasının buradan Suriye’ye geçişlerin üzerinde hemen her zaman hassasiyet gösterdiği düşünüldüğündün bir veri bu.

Ancak Irak, Suriye meselesi yüzünden yine uzun zamandır İran’ın da faaliyet gösterdiği bir alan ve bunun iki sebebi var. Birincisi, Şam yönetiminin-bu yol üzerinden-desteklenmesi.

İkincisi ise daha makro düzeyde Tahran politikalarını yansıtıyor ve Ortadoğu’nun tümünde İran taraftarı ve karşıtı ülkeler denkleminde Irak’ın doğru yerde bulunmasını sağlamak. Bağdat üzerinde etkin olmak.

Bu işin bir tarafı. Diğer nokta Kürtler dosyası. MGK bildirisinin gazetelerde yayınlandığı bugünden bir başta “mini” haber: “Irak’ta muhalif yürüyüş: ‘Suriye’ye müdahale edin’… Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de 200 kadar Suriyeli sürgün, Esad yönetimine karşı uluslararası müdahale istedi. Çoğu Suriyeli Kürtler’den oluşan kalabalık, Libya’dakine benzer bir NATO müdahalesi istedi.”

Aslında bu da Kürtler dosyasının birkaç sayfası. Başka sayfaları da var ve bu sayfaların üzerinde de terör örgütü PKK yazıyor! Onlar da önemli.

Ve nihayet, Kuzey Irak yönetimine yönelik son yıllarda iyice ayyuka çıkan, yolsuzluk ve kayırma bazlı bölge halkının hoşnutsuzluğu meselesi! Bu da ilginç. Arap Baharı’nın Irak’ı bölgesel vurması söz konusu olur mu, o da ayrı merak konusu.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,665 µs