En Sıcak Konular

Erdoğan'ın ziyareti, düğümü çözer mi?

28 Haziran 2011 12:03 tsi
Erdoğan'ın ziyareti, düğümü çözer mi? Barış Harekâtı'nın yıldönümü olan 20 Temmuz'da KKTC'ye gelmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kapalı bölge Maraş'ı da ziyaret edeceği iddia edildi. İddiaya göre Erdoğan, Maraşlı Rumlara BM kontrolünde bölgeye dönmeleri çağrısı yapacak.

Rum basını bu ziyareti, Cenevre Zirvesi sonrasında kapalı Maraş bölgesi ile ilgili Erdoğan'ın bir oyunu olarak niteledi.

Fileleftheros gazetesi; "Maraş'la Oyun... Türkler Birtakım Faaliyetler Haber Veriyorlar ve Bunları Erdoğan'ın Gelişine Havale Ediyorlar" başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Rum siyasi liderliğinin 7 Temmuz görüşmesi ışığında Kıbrıs sorununda yaşanmakta olan gelişmeleri gözden geçirmeye hazırlandığı bir zamanda ziyaretin hayra yorulmayacağını belirtti. Gazete, Ankara'nın; Cenevre zirvesinin iki hafta sonrasında, kapalı bölge Maraş'la "bir izlenim yaratma oyunu oynamaya kalkıştığını" yazdı.

Rum tarafının, Türklerin faaliyetlerini aynı zamanda BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın açıklamalarını kayda geçirmekte olduğunu ifade eden gazete, bu açıklamalara bakıldığında Downer'ın; "Ankara'nın Kıbrıs sorunundaki politikasıyla ilgili durumu minimum şekilde dahi idare edemiyor." şeklinde yorumladı.

Kıbrıs Türk basınının dün, kapalı bölge Maraş'ta gerçekleştirilen temizlik çalışmalarıyla ilgili yayınlar yaptığını yazan gazete, "temizlik çalışmalarının Başbakan Erdoğan'ın gelişiyle alakalı olduğunu savunan Kıbrıs Türk basınının; Maraş'la ilgili olarak gerçekleştirilecek olan bir sürpriz - toplantıdan bahsettiğini" ekledi.

MARAŞ'A DÖNÜN ÇAĞRISI YAPABİLİR

"Lefkoşa'daki diplomatik kaynakların", Türkiye'nin Maraş konusunda; 2003 yılında barikatlar açıldığı zamankine benzer bir imaj yaratma hareketinde bulunuyor olduğu ihtimalinden söz ettiklerini ifade eden gazete, var olan olasılıklardan birinin Erdoğan'ın Maraşlı Rumlara "muhtemelen BM kontrolü altında olacak şekilde, şehirlerine geri dönmeleri çağrısında bulunması olduğunu" iddia etti.

Haberlere göre, Türk tarafının son zamanlarda Maraş'ın açılmasıyla ilgili işaretler verdiğini ifade eden bundan dolayı, Erdoğan'ın KKTC'de bulunacağı esnada; kapalı bölge Maraş'ın açılmasıyla ilgili olacak olan açıklamalarda bulunması ihtimalini göz önünde bulunduruyor.

Olasılıklardan birinin, Başbakan Erdoğan'ın Maraşlı Rumlara "muhtemelen BM kontrolü altında olacak şekilde şehirlerine geri dönmeleri çağrısında bulunması" olduğunu yineleyen gazete, bu tarz bir hareketin muhtemelen Türk tarafı için; 2003 yılında barikatlar açıldığı zamankiyle benzer bir öneme sahip olacağını ve uluslararası alanda izlenim kazanacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Bu faaliyetin neden Cenevre görüşmesinden iki hafta sonra gerçekleşeceğine dair bir soru ortaya çıktığı yorumunda bulunan gazete, Türk tarafının; "Cenevre görüşmesi ışığında devamı olmayacak olan bir bolluk ortamı meydana getirmeye çalıştığına dair kaygılar bulunduğunu" kaydetti.

Bunun, Ankara'nın geçmişte defalarca tekrarladığı bir uygulamadan ibaret olduğunu öne süren gazete, bir diğer deyişle, bir takım faaliyetlerle ilgili niyetler bulunduğunun ortaya çıkmasına izin verildiğini veya bunların önceden haber verildiğini; ancak bunların hiçbir zaman gerçekleşmediğini savundu.

Haber Politis'de; "Maraş'la İlgili Yeni Senaryolar... Yangın mı Erdoğan mı?", Haravgi'de "Erdoğan İçin Temizliyorlar", Alithia'da "Maraş İçin Erdoğan'dan Hareket mi?", Simerini'de ise "Erdoğan Maraş'a" başlıklarıyla yer aldı.

Cihan



Bu haber 810 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs