En Sıcak Konular

Uzmanlardan yaz uyarısı

28 Haziran 2011 11:56 tsi
Uzmanlar, yaz aylarıyla birlikte artan hava sıcaklığı ve aşırı nemin kalp rahatsızlığı riskini artıracağı uyarısında bulundu.

Bol bol su içilmesi tavsiyesinde bulunan uzmanlar, alkol ve yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini belirtti.Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, aşırı sıcakların ve değişiklik gösteren iklimlerin kalp hastalıklarına etkisini ve koruma yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda özellikle küresel iklim değişiklikleri ile birlikte yaz aylarının deniz, kum ve tatil gibi güzelliklerle anılmadığını söyleyen Ulusoy, "Bu dönemler vücut sağlığının hassasiyetle korunması gereken bir dönem olarak tanınmalıdır. Bazı durumlarda can kaybına dahi neden olan sıcak havalarda çok dikkatli olunması gerekmektedir." diye konuştu.

Brezilya'nın Sao Paulo kentinde yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Ulusoy, "Bu araştırmaya göre erkek hastaların havanın ısınmasından daha fazla etkilendiği görülmüştür. Sıcaklık artışları erkeklerde 60-64 yaş arası hastaları, kadınlarda ise 70 yaş ve üzerindekileri etkilemektedir. Bu araştırmadan da görüleceği gibi 'yaş' küresel iklim değişikliklerinden en çok etkilenen parametredir." dedi.

Yaşam koşullarının kalp sağlığında belirleyici bir etken olduğunu vurgulayan Ulusoy, bu konuyla ilgili Avustralya'da yayımlanan bir makaleyi örnek verdi. Makalede, 'Yaşam koşulları' ve 'Sosyo ekonomik düzeyin' de küresel iklim değişikliklerinden en çok etkilenen grubu oluşturduğunu belirten Ulusoy, "Gelir düzeyi düşük kişilerde iklim değişikliğiyle birlikte kalp ve damar hastalıklarına daha fazla rastlandığı görülmüştür. Risk faktörlerinin daha yüksek oranda bulunması, kötü ortam ve yaşam koşullarına bağlı sıcağa daha çok maruz kalma bu hastalıkların artışına neden olmaktadır." şeklinde konuştu.

'SICAK HAVADA SIVI VE TUZ KAYBI OLUR'

Sıcak havalarda terlemeyle birlikte sıvı ve tuz kaybının yaşandığını kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:" Sıvı ve tuz kaybı sonucunda ise kanın akışkanlığında azalma meydana gelir. Ayrıca böbreklerin suyu tutmak için devreye girmesi sonucu damarları büzüştürücü etki meydana gelir ve suyu tutarak kan basıncını daha da arttırması kalbin üzerine fazladan bir yük bindirir. Böbrek fonksiyonunu da bozmaktadır. Ayrıca kalp yetmezliği hastalarında görülen sıcağa adaptasyon zorluğu ve bunun sonucunda hayati organlara kan akımında azalma hayatı tehdit edici durumları (Kalp krizi, ritim bozukluğu vb) ortaya çıkarmaktadır."

Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, yaz mevsimlerinde kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

"Yağlı, bol kalorili yiyeceklerden kaçınılmalı, taze sebze ve meyve tüketilmeye çalışılmalıdır. Hazır ve raf ömrü uzatılmış gıdalara dikkat edilmelidir.

Alkol, özellikle sıcak havalarda tüketilmemelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, açık havada alkol tüketilmemelidir.

Sıcak havalarda günde 3,5- 4 lt su tüketilmelidir. Bu miktarda sadece tüketilmesi gerekli olan su olup, soda, kola, çay, kahve vb sıvıları içermemektedir.

Sıcak havalarda açık renkli, hafif, pamuklu, rahat ve bol, terleme ile vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı giysiler kullanılmalıdır.

Özellikle, yaz aylarında, güneşin en tepede olduğu saatlerde açıkta dolaşılmamalıdır.

Sodalı, kolalı içecekler ile maden suyunun aşırı tüketimine dikkat edilmeli ve bu içeceklerin kan basıncını arttırabileceği akılda tutulmalıdır.

Denize, sabah ve akşam saatlerinde, mümkünse güneşin en eğik olduğu saatlerde girilmesi, kumda güneş banyosunun özellikle kalp hastaları için uygun olmadığı, kalp hastalarının açıkta yüzmemesinin daha uygun olduğu akılda tutulmalıdır."

cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs