En Sıcak Konular

ABD’li 6 vekil önemli 'Gazze filo' uyarısı

28 Haziran 2011 10:08 tsi
ABD’li 6 vekil önemli 'Gazze filo' uyarısı Gazze’deki İsrail ambargosunu kırmak için yarın yola çıkacak olan ‘‘Umudun Cesareti’’ (The Audacity of Hope) isimli Amerika’dan yardım gemisindeki ABD vatandaşlarının can güvenliğinin sağlanması için Kongre’den 6

Yardım gemisi ile Gazze’ye gitmek için yola çıkan 36 Amerikalı’nın Dışişleri Bakanlığı’ndan can güvenlikleri konusunda yardım taleplerine olumsuz cevap alan gönüllüler için 6 vekilin devreye girmesi sembolik olarak büyük anlam içeriyor.

İsrail konusunda ‘süt dökmüş kedi’ olan Kongre üyeleri içinden 6 vekilin cesur çıkışı hem bir ilk hem de yardım gönüllülerin Washington DC tarafından ilk defa dikkate alınması bakımından önemli bulunuyor.

Mektup’ta vekiller, geçen yıl Mavi Marmara olayında yaşanılan trajediye dikkat çekerek, bu sene aynı üzücü durumun tekrar etmemesi için Hillary Clinton’dan çaba gösterilmesi talep ediyor.

Gazze’ye giden Umudun Cesareti adlı gemide Amerikan vatandaşları olduğu hatırlatılan mektup da şu ifadeler yer alıyor; ‘‘Bir sene önce, İsrail ‘Gazze Filosuna’ uluslar arası sularda düzenlediği askeri operasyon sonucunda 9 sivil yaşamını yitirmiş, bunlardan birisi de Amerikan vatandaşıydı. Operasyonda 10 İsrail komandosu ile 20’den fazla da gemide bulunan yolcular yaralanmıştı. Aynı olayla yüz yüze kalmamak için biran önce taraflara şiddetten uzak durmaları ve maksimum düzeyde itidalde olmaları konusunda gerekli tedbirler alınmalı.’’

Mektupta, İsrail’in güvenlik sorununu anladıklarını belirten 6 vekil, ancak ambargonun insan haklarını ihlal edecek düzeyde olmasını da eleştirdi. Yine aynı vekiller, Umudun Cesareti isimli gemide taşınan kargolarda uluslar arası uzmanların denetiminde yalnızca insani yardım malzemesi taşındığının tespit edildiğine vurguda bulunarak, bu eylemin (yardım götürmenin) uluslar arası hukuka uygun olduğuna yer verildi.

AMERİKALILARA BİR ŞEY OLURSA SORUMLUSU CLINTON

Atina’dan, 6 vekilin kaleme aldığı mektubun kendileri açısında büyük önem arz ettiğine işaret eden gönüllülerden Robert Naiman, ilk defa Amerikan Kongresi’nden vekillerin böylesine cesur bir harekette bulunduğunun altını çizdi. ‘‘Bu mektubun tarihi bir önemi var’’ diyen Yahudi kökenli Amerikalı Naiman, İsrail tarafından Gazze’ye giden Amerikalılara bir şey olması durumunda bunun başlıca sorumlusunun Hillary Clinton olacağının altını çizdi.

MEKTUP GÖNDEREN CESUR VEKİLLER

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a mektup gönderen Demokrat Partili milletvekilleri şunlar; Dennis Kucinich (OH-D), William Lacy Clay (MO-D), Sam Farr (CA-D), Elenor Holmes Norton (DC-D) ile Barbara Lee (CA-D).



Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,652 µs