En Sıcak Konular

Senagal yanıyor

28 Haziran 2011 09:56 tsi
Senegal'in başkenti Dakar'da birçok kamu binası dün akşam ateşe verildi.

Bölgedeki AFP muhabiri, Patte d'Oie mahallesinde, devlete ait elektrik kurumu Senelec'in binası ile binanın önünde park halinde bulunan 4 aracın ateşe verildiğini, bunun Dakar ve çevresinde uzun elektrik kesintilerine neden olduğunu belirtti.

Parcelles Assainies mahallesinde de kurumun bazı ofislerinin ateşe verildiği, sokakların taş ve molozlarla kaplandığı, valilik binasının yağmalandığı ve buranın da ateşe verildiği bildirildi.

Pikine-Guiedavaye banliyösünde ise vergi dairesinin yağmalandığı ve ateşe verildiği belirtilirken, itfaiyenin yangını kontrol altına almaya çalıştığı açıklandı.

Kentin neredeyse tamamında lastiklerin yakıldığı, güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etmeye çalıştığı belirtildi.

Devlet Başkanı Abdullaye Vade'nin yeniden seçilmesini kolaylaştıracak düzenlemeleri de içeren anayasa değişikliği, mecliste görüşülmeden bir gün önce ülkede gösteriler patlak vermişti.

Protestoların başladığı 22 Haziran'dan sonra Devlet Başkanı Abdullaye Vade'nin sözcüsü Serigne Mbacke Ndiaye, milletvekillerinin, 2012 yılında yapılacak devlet başkanı seçiminin ilk turda kazanılması için kayıtlı seçmenlerin yüzde 50'sinin yerine yüzde 25'inin oyunun yeterli olmasını öngören maddeyi tekliften çıkardıklarını belirtmişti.

Anayasa değişikliği teklifi, bir devlet başkanı yardımcısı ihdas edilmesini de öngörüyor. Muhalifler, her iki maddenin de iktidardaki Vade ailesinin çıkarı için yapılmak istendiğini belirtiyor. Devlet başkanı yardımcısı pozisyonu kabul edilirse 85 yaşındaki Vade'nin en büyük oğlunu yerine atayabileceği, böylelikle aileden birinin halefi olması için bir mekanizma oluşturacağı ileri sürülüyor.

Potesto gösterilerinde 13'ü polis 102 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

AA

Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs