En Sıcak Konular

''Türkiye, eski iktidar yapılarına sırt çevirmek zorunda''

28 Haziran 2011 08:54 tsi
''Türkiye, eski iktidar yapılarına sırt çevirmek zorunda''

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, haber portalı Deutsch Türkische Nachrichten'e verdiği mülakatta Türkiye'de yaşanan değişimi 'sessiz bir devrim' olarak nitelendirdi.

Değişim sonucunda farklı bir toplumsal denge meydana geldiğine dikkat çekti. Tecrübeli siyasetçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir anayasa gereğinin altını çizdiğini hatırlatırken, "Türkiye, eğer aynı ölçüde bir Avrupa demokrasisi olmak istiyorsa eski iktidar yapılarına sırt çevirmek zorunda." dedi. AK Genel Sekreteri, Türkiye'nin bir demokrasi ve Avrupa'nın parçası olma yolunda olduğunun da altını çizdi. Sürecin devam edeceği beklentisini vurgulayan Jagland, bunun için Erdoğan'a, eski sürece arkasını dönmesi çağrısında bulundu.

AK Parti'nin Türkiye'yi 'Avrupa istikametinde, Şam istikametinde ve ekonomik kalkınma istikametinde' yeni bir yola oturttuğunu ifade eden Norveçli siyasetçi, şöyle devam etti: "Olup bitenler gerçekten etkileyici. Yeni bir ekonomik elit tabaka şekillendi. Günden güne daha çok insan günümüzde ekonomik ve sosyal yaşama katılım sağlayabiliyor. Türkiye'de sessiz bir devrimin gerçekleştiği söylenebilir. AK Parti'nin bu kadar fazla oyu bünyesinde birleştirebilmesinin sebebi de bence bu olsa gerek. Türkiye geçmişiyle vedalaşıyor. Aynı zamanda ülkenin üstesinden gelmesi gereken, ama artık şimdi yüzleşmek zorunda kaldığı güçlükler elbette ki hâlâ devam ediyor." Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme sürecine herkesi dahil etme isteğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Jagland, "Bu, Türkiye'nin farklı çıkarları olan çok sosyal katmanlı bir toplum olduğu gerçeğinin kabulüdür ve umarım bu yeni anayasada da yansımasını bulur." dedi. Türkiye'nin hâlâ Kürtlerle ilgili güçlükler yaşadığını kaydeden Thorbjörn Jagland, "Ancak bu konuda da AK Parti çok şeyi, geçmişe kıyasla çok daha fazla şeyi başardı. Mesela Kürtlere haklar, anayasal eşitlik bile teklif etti ama bunu daha da ileri taşımak zorunda. Bunu, kazandığı seçim zaferi sonrasında yapmasını ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de basın özgürlüğü tartışmalarına da değinen Jagland, Türkiye'de bazı gazetecilerin tutuklanmasının bütün Avrupa'yı huzursuz ettiğini ifade etti. Tecrübeli siyasi Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, meseleyi incelemek üzere özel bir temsilci gönderilmesine onay vermesini önemsediğini de sözlerine ekledi. Temsilcinin görevinin gazetecilerin tutuklanmalarıyla ilgili olgulara bakmak ve ardından bunu rapor etmek olduğunu belirten AK Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, "İncelemeleri, seçim malzemesi hâline getirmemek için seçim kampanyası süresince yapmak istemedik. Artık seçim bitti, yeni bir hükümet oluşturuluyor ve önlem alma vakti geldi." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,527 µs