En Sıcak Konular

İki yazı arasındaki fark...

27 Haziran 2011 16:05 tsi
İki yazı arasındaki fark... Yaklaşık üç yıl önce Meclis iradesini savunan Ak Parti'ye karşı "yargı da halk iradesini temsil ediyor" diye karşı çıkan Balbay, bugün aynı duruma kendisi düştü

12 Haziran milletvekili genel seçimlerinde CHP'nin saflarından TBMM'ye giren Ergenekon sanığı Mustafa Balbay, kendisi hakkında mahkemenin tahliye kararını vermemesi üzerine "Milli İrade"ye vurgu yapan bir mektup yazarak basındaki arkadaşlarına gönderdi. Balbay, bu mektubunda kısaca yargının meclis iradesine müdahale ettiğini savunuyor ve bundan şikayetçi oluduğunu belirtiyor. Ancak aynı kişi bundan üç yıl önce Ak Parti'ye kapatma davası açıldığı zaman, hükümetin "Milli İrade" sözcüğünün arkasına sığınmamasını istemiş, yargının da yetkisini "Milli İrade" adına kullandığını hatırlatarak, yargının haklılığını savunmuştu.

İŞTE ÜÇ YIL ÖNCEKİ BALBAY

Balbay'ın üç yıl önce 16 Mart 2008'de Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde kaleme aldığı yazı son gelişmeler üzerine yeniden gündeme geldi. Balbay, o yazısında bugün kendisinin bulunduğu durumda olan Ak Parti'ye sesleniyor ve yargının haklılığını savunmaya çalışıyordu.

İşte o yazıdan ilgili bölüm:

"AKP'ye yönelik kapatma davasının ardından ilk günkü iktidar kaynaklı tepkiler gösteriyor ki, önümüzdeki dönem en çok şu sözcük kullanılacak: Milli irade! Başbakan Erdoğan, açılan davanın milli iradeye yönelik bir adım olduğunu söyledi. Madem ki bundan böyle gündem siyasetle hukuk arasında gidip gelecek; yolun başında yürürlükteki anayasanın temel kurallarını anımsatalım. 6. madde şöyle diyor: 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organlar eliyle kullanır.' 7. madde: 'Yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi'nindir.' 9. madde: 'Yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.' Vurgulamak istediğimiz şu: Meclis kadar, yargı da yetkisini Türk milleti adına kullanıyor! Bu anlamda yargı da milli iradenin bir parçasıdır. Hiçbir kesim tek başına milli iradeyi ben temsil ediyorum, diyemez!"

BALBAY'IN BİR BAŞKA YAZISI

Bu da Balbay'ın bir sonraki gün aynı gazetedeki köşesinde kaleme aldığı yazısından bir bölüm:

"Hakim ve savcılar 'Türk milleti' adına karar veriyor... İktidara göre, yargı kendilerine hiç dokunmayacak, kime dava açılması gerektiğine de kendileri karar verecek! AKP'nin kapatılması davasında yapılan tartışmanın özü budur. Kimse, AKP'nin ne yaptığına, ülkeyi nereye götürdüğüne bakmıyor. Varsa yoksa, böyle bir dava açılır mı? Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın yetkisi yok da diyemiyorlar. Yasalar açık... Tek bildikleri şu: Yüzde 47 oy alan parti hakkında dava açılmaz! Hayır... Eğer ortada bir suç iddiası varsa, yargı gereğini yapar."

BU DA BUGÜNKÜ BALBAY

Mustafa Balbay milletvekili seçildikten sonra mahkemeden beklediği tahliye kararı çıkmayınca 2008 yılında yazdığının tam tersi bir mektup kaleme aldı.

İşte o mektuptan ilgili bölümler:  "Mahkemenin kararını bütün duygularımı bir kenara koyarak dinledim, okudum. Bu karar, Millet iradesini hiçe sayıyor. TBMM'nin yasama gücünü ve işlevini hiçe sayıyor. Siyasi partilerin “demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğu" ilkesini hiçe sayıyor. Başta masumiyet karinesi ve tutuksuz yargılama esastır ilkesi olmak üzere bütün temel hukuk kurallarını hiçe sayıyor. Türkiye'de ilk kez hakkında hiçbir mahkumiyet kararı olmayan bir milletvekili, kanıtlanmamış iddialar nedeniyle hapiste tutulmaktadır. Bu, olağanüstü bir durumdur. Bu, yargının demokrasiye, demokrasinin en önemli kurumu olan meclise müdahalesidir. Her şeye rağmen, demir parmaklıkların arkasında adaleti bekliyorum."

Dünya Bülteni



Bu haber 1,092 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,465 µs