En Sıcak Konular

Bulgaristan füze kalkanına talip

27 Haziran 2011 16:04 tsi
Bulgaristan Füze Kalkanı Projesi'ne bağlı bazı unsurlarının Bulgaristan'da konuşlandırılmasına izin verileceğini açıkladı.

Bulgaristan Savunma BakanıYardımcısı Avgustina Tzvetkova Füze Kalkanı Projesi'ne bağlı bazı unsurlarının Bulgaristan'da konuşlandırılabileceğini açıkladı.

Bulgaristan'ın güneyindeki Smolyan kentine yakın Pamporovo turistik merkezinde Savunma Bakanlığı'nın çalışmalarını konu alan bir seminerde konuşan Tzvetkova, Türkiye'nin Füze Kalkanı konusunda fikrini halen açıklamamış olduğunu belirterek, "Eğer Türkiye 'hayır' derse biz radar sistemin bazı unsurlarının Bulgaristan'da konuşlandırılmasına hazırız" dedi.

Polonya ve Romanya'nın bu sistemçerçevesinde belirli teknolojik unsurların kendi topraklarında konuşlandırılmasınıkabul ettiklerini, şu sıralarda Türkiye ile görüşmelerin yapıldığını ifade eden Tvetkova şöyle konuştu:

"Şu sıralarda Türkiye'nin bu konuda ne düşündüğünü bilmiyoruz. Görüşmeleringidişatı konusunda da bilgimiz yok, ancak komşumuz 'hayır' derse, alternatif biziz ve görevimizi yerine getirmeye hazırız. Radar sisteminin unsurları ülkemizde olsa da olmasa da biz bu projeye destek vererek mutlaka kapsamının içinde olacağız."

Tzvetkova, Füze kalkanı konusunda Bulgaristan ile bugüne dek somutgörüşmelerin yapılmadığını da söyledi.

SEEBRIG'İN KARARGAHI

Avgustina Tzvetkova, NATO komutanlığındaki yeni görev dağılımı gereğince Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın İzmir'de konuşlandırılmasından sonra Bulgaristan'ın da Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı (SEEBRIG) karargahının daimi ev sahipliğine aday olduğunu bildirdi.

Üye ülkeler arasında dönüşümlü olarak yer değiştiren merkez karargahın son olarak Türkiye'den Yunanistan'a taşındığını belirten Tzvetkova, "Tugayın kuruluş sözleşmesinin yeniden ele alınacağı toplantıda Merkez Karargahın yıllar önce kurulduğu yer olan Filibe kentinde kalıcı olarak görevini sürdürmesi için adaylığımıza destek bekliyoruz" dedi.

Tzvetkova, "Merkez Karargahın yer değiştirmesi her ülkenin bütçesine 2-3 milyon avroluk bir yük getiriyor. Bulgaristan iyi poligonlara sahip. Eğer Merkez Karargahı kalıcı olarak Bulgaristan'da tutarsak, ortak tatbikatlar daha rahat ve düzenli olarak yapılabilir. Ayrıca uluslararası görevlere de hazır oluruz" diye konuştu.

Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk'tan karargahın Bulgaristan'da kalması içindestek alındığını belirten Bakan Yardımcısı Tzvetkova, "Önümüzdeki zamanda Türkiye ile görüşmeler yapacağız" dedi.

MİG-29 SORUNU

Seminere katılan Savunma Bakanı Anü Angelov da Rusya'nın Ahtubinsk kentinde Mig-29 tipi bir savaş uçağının düştüğünü hatırlatarak, kaza nedeni belirleninceye kadar Bulgaristan'ın sahip olduğu Mig-29 uçaklarının havalanmasının yasaklandığını açıkladı.

Angelov, hava sahasının korunmasından sorumlu nöbetçi uçakların dışındaki diğer tüm Mig'lerin hangarlarda bekletileceğini ifade ederek, kazanın teknik nedenleri konusunda askeri ataşeler düzeyinde Rus yetkilileri ile sürekligörüşmeler yapıldığını söyledi.

Bakan Angelov, "Rusya kazanın somut nedeninin bir an önce belirleyip, detayları Mig-29 kullanan tüm devletlere bildirmelidir" dedi.

Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,082 µs