En Sıcak Konular

Muhalefet Salih'in konuşmasını bekliyor

27 Haziran 2011 15:23 tsi
Yemen'de halk, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in Suudi Arabistan'dan yapacağı iddia edilen ulusa sesleniş konuşmasına kilitlendi.

Devlet Başkanının basın sekreteri Ahmed Es Sufi'nin ''Salih'in 48 saat içinde ulusa sesleneceği'' yolunda dün yaptığı açıklama, muhalif kanatta ''hükümetin devrine yönelik geri adım'' beklentisi oluştururken, ilk aşamada meclisin feshedilmesi ve bir geçici konseyin kurularak seçim sürecinin başlatılması görüşü ağırlık kazanıyor.

Sanaa'da Haziran ayı başında Başkanlık Sarayına yapılan bombalı saldırı sonucu yaralanması üzerine Suudi Arabistan'a tedaviye giden Salih, arkasında büyük bir siyasi ve ekonomik belirsizlik bırakmış, hükümetin devri süreci bir türlü başlatılamamıştı.

''YEMEN'DE BİRÇOK POTANSİYEL LİDER VAR''

Bu arada, Yemen Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Yemen'de siyasi krizin aşılmasına yönelik çabalarla ilgili olarak Ulusal Demokrasi Enstitüsü (NDI) Ortadoğu sorumlusu Les Campbell'in görüşlerine yer verildi.

Campbell, Yemen'deki otorite boşluğunun Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in geri adım atması durumunda birçok potansiyel siyasi liderle doldurulabileceği görüşünü dile getirdi.

Salih'in yetki devri konusunda yersiz bir direniş gösterdiğini savunan Campbell, NDI'nın ABD'nin Sanaa Büyükelçiliği ile fikir alışverişi yaptığını, ABD Büyükelçisi Gerald Michael Feierstein'in Devlet Başkanlığına vekalet eden Abdu Rabbu Mansur Hadi ile yakın temasta olmasının yanı sıra ''gençlik hareketleri''nin de isteklerini dinlediklerini söyledi.

Campbell, Yemen'in diğer Arap ülkelerine göre daha şanslı bir konumda olduğuna inandığını ve bu sebeple geçiş sürecinin ''Arap Baharı'' yaşayan diğer ülkelere göre daha hızlı olabileceğini belirterek, ''Yemen 1993'ten beri süren bir demokrasi geleneğine sahip. Salih her ne kadar askeri bir kişiliğe sahip olsa da, mecliste iktidar partisinin yanı sıra muhalif partiler de temsil ediliyor. Bu da Yemen için çok sesli ve demokratik bir tartışma ortamı sağlıyor. Bence Yemen Salih'in şans vermesi durumunda bu siyasi krizi çok çabuk atlatacaktır'' dedi.

Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,991 µs