En Sıcak Konular

Özgürlük Filosu 2 Gazze yolunda

27 Haziran 2011 11:51 tsi
Gazze'ye doğru yola çıkacak ''Özgürlük Filosu 2''ye katılacağı açıklanan Kanada gemisi, Yunanistan'da gazetecilere tanıtıldı.

Yunanistan'a ait bir adada yola çıkmayı bekleyen Kanada gemisine götürülen ve Avustralya, Danimarka, Kanada, Belçika, İsrail, Rusya ve Türkiye'den filonun yolculuğunu izlemek için gelen gazetecilere, aktivistlerin yolculuk boyunca kalacakları yerler ve katılımcıların yolculuk boyunca günlük yaşamlarını nasıl sürdürecekleri anlatıldı. Geminin belirli noktalarına yolculuk öncesinde, farklı dillerde ''Gazze'ye Özgürlük'' mesajları yazılacağı öğrenildi.

İspanya'dan özgürlük filosuna katılacak ''Rumbo a Gaza'' ekibinin yaklaşık 50 aktivist ile yola çıktığı ve yolcular arasında aktör Willy Toledo, milletvekili Willy Meyer ve yazar Santiago Alba gibi isimlerin de olduğu bildirildi.

-''GAZZE HALKININ İHTİYAÇLARINI ÖZGÜRCE KARŞILAMASINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ''-

''Gazze İçin Kanada Gemisi'' Organizasyon Komitesi üyesi David Heap, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Öncelikli amacımız İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun yasa dışı olduğunu dünyaya göstermek. Biz Gazze'nin de dünyanın diğer ülkeleri gibi özgürce dünya ile bağlantı kurmasını ve Gazze halkının ihtiyaçlarını özgürce karşılamasını sağlamak istiyoruz'' dedi.

Heap, ''Mavi Marmara'da yaşananlar Kanada'da ve Batı ülkelerinde nasıl karşılandı?'' sorusuna şu yanıtı verdi:

''Olayın yaşandığı ilk anlarda İsrail, Kanada'da ve dünyanın farklı yerlerinde medyayı kullanarak yanlış bilgilerle olayı kamuoyuna vermeye çalıştı. Bir süre sonra Mavi Marmara'da bulunan ve olayları yaşayan Kevin Neish gibi insanların Kanada halkına gerçekleri anlatmasıyla Kanadalılar ve tüm dünya gerçekleri öğrendi. Kevin Neish, gibi insanların gerçekleri anlatmasının ardından Kanada ve dünyanın farklı ülkelerinden insanlar Gazze'ye yardım konusunda daha duyarlı hale geldiler'' diye konuştu.

Gazze'ye gitmeyi hedefleyen Kanada gemisinde Avustralya, Danimarka, Almanya, Kanada, İsrail, Belçika, Rusya ve Türkiye'den yaklaşık 50 aktivist ve gazetecinin bulunacağına işaret eden Heap, ''Gemide yer alan aktivistlerin amacı, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı yasa dışı ambargoyu kırmak. Aktivistler, üzerinde 'Ben sessiz kalmayacağım' ve 'Özgür Gazze' yazan tişörtler giyecekler'' dedi.

-AA MUHABİRİNİN İZLENİMLERİ-

Gazze'ye doğru yola çıkacak ''Özgürlük Filosu 2-İnsan Kal'' ile yola çıkmaya hazırlanan Kanada gemisi ile yolculuk yapmak üzere Avustralya, Danimarka, Almanya, Kanada, Belçika, Rusya ve Türkiye'den Yunanistan'a gelen aktivistler genelde akademisyen, doktor, öğretmen, hemşire, ekonomist ve öğrencilerden oluşuyor.

Aktivistler arasında 77 yaşında olanların yanı sıra 23-24 yaşında olanlar da var. Kanadalı Kevin Neish'in de aralarında bulunduğu 3 kişi daha önce Mavi Marmara'da bulunmuş. Neish, yaşadıklarını ve orada gördüklerini sık sık aktivistlerle paylaşıyor ve ''O gece yaşadıklarımı asla unutmam ve tüm insanlarla paylaşmaya devam edeceğim'' diyor.

Yolculuk öncesinde sık sık bir araya gelen aktivistler, Gazze'ye yolculuğun başarıya ulaşması dileğinde bulunuyor. Gemide yolculuk edecek İsrailli gazeteci, aktivislerden yoğun ilgi gördü. Bu geminin yolcuları arasında bulunan tek Türk aktivist, eğitiminin büyük bir bölümünü ABD ve Kanada'da tamamlamış, ekonomist Demir İnal.

Bu arada, Gazze'ye Kanada gemisi ile yolculuk edecek aktivistlere ve gazetecilere Organizasyon Komitesi tarafından gemiye olası müdahale halinde yapılması gerekenler hakkına bilgi verildi ve ''Gemiye bir askeri müdahale olursa kesinlikle karşılık vermeyin. Bizim Gazze'ye yolculuğumuz barışçıl bir yolculuk, amacımız Gazze'ye İsrail tarafından uygulanan ilegal ambargoyu delmek'' uyarısında bulunuldu.

Atina'da düzenlenecek basın toplantısıyla, ''Özgürlük Filosu 2-İnsan Kal'' filosuna katılacak gemiler, ülkeler ve filonun ne zaman yola çıkacağına ilişkin kamuoyuna bilgi verilmesi bekleniyor.



Bu haber 788 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,114 µs