En Sıcak Konular

Meşin yuvarlağın tapınağı yeniden oyunda!

0 0 0000 00:00 tsi
Meşin yuvarlağın tapınağı yeniden oyunda! Yeni Wembley eskisini unutturacak mı? İlk adı İmparatorluk Stadyumu olan Wembley, 1924 yılında düzenlenen Britanya İmparatorluk Fuarı için inşa edilmişti. İşte eski ve yeni Wembley'in öyküsü.

Stadyum kapılarını 1923 yılındaki Federasyon Kupası Finali için açtı.
O zaman seyirci kapasitesi 126 bin olan stada bu maçı izlemek için tahminen 200 bin kişi girmiş ve seyirciler saha çizgisine kadar yayılmıştı.

Eski Wembley stadı 1923 yılından 2000'e kadar bütün Federasyon Kupası finallerine sahne olmasının yanında, Lig Kupası ve Rugby Kupası finallerine, İngiltere'nin milli maçlarına, 1948 Olimpiyatları'na da ev sahipliği yapmıştı.
Stadın ev sahipliği yaptığı belki de en büyük turnuva ise 1966 yılında İngiltere'nin kazandığı Dünya Kupası'ydı.

2000 yılında İngiltere'nin Almanya ile oynadığı ve yenildiği son milli maçtan dört gün sonra, Multiplex adındaki bir Avustralya şirketi ile yeni Wembley stadyumunun inşası için yaklaşık 650 milyon dolarlık bir sözleşme imzalandı.

Yaşanan bir dizi sorun ardından, sonunda yaklaşık bir buçuk milyar dolara mal olan yeni stad, bir yılın üstünde bir gecikmeyle birkaç ay önce tamamlandı ve bu yılki Federasyon Kupası'ne ev sahipliği yapması için yeşil ışık aldı.

Çevresi bir kilometre uzunluğunda olan yeni stadın yönü eski Wembley ile aynı. Fakat eskisine kıyasla 30 metre kuzeye kaydırılmış durumda.

Daha büyük, daha rahat, daha görkemli

Stadın tribünlerin üstünü kapatan çatısı yaklaşık 7000 ton ağırlığında, saha seviyesinden 52 metre yükseklikte ve yaklaşık dört buçuk hektarlık bir alanı kaplıyor. Bu çatının bir buçuk hektarlık bölümü ise açılıp kapanabiliyor. Ayrıca çatının tümü, sahanın daha fazla güneş ışığı alması ve havalanabilmesi için kısmen geriye çekilebiliyor.

Bu çatıyı taşıyan ve yeni Wembley'in sembolü haline gelen çelik kemerin en üst noktası ise 133 metre yüksekliğinde.Yeni Wembley gecikerek tamamlanması ve ilk baştaki fiyatının neredeyse iki buçuk misline mal olması nedeniyle çok sayıda kişi tarafından eleştirilmesine rağmen, yetkililer bütün dünyaya parmak ısırttıran bir yapının ortaya çıktığını söylüyor.

Stadyum 90 bin kişilik bir kapasiteye sahip ve tümü koltuklu. Tribünlerin hepsinin üstü kapalı ve seyircilerin tümü yağmurdan korunuyor. Wembley bu özelliklere sahip olan dünyadaki en büyük stadyum.

Koltuk sıraları arasındaki diz mesafesi, eski Wembley'deki kraliyet locasında olandan bile daha fazla. Koltuklar 50cm. genişliği ve 80 cm. derinliğiyle, 41cm. ve 64cm. olan eskilerine göre daha rahat.

Her koltuk orta yuvarlağı cepheden görecek şekilde yerleştirilmiş ve stadyumun hiçbir yerinde görüntü kesintiye uğramıyor. 79 bin kapasiteli eski Wembley'de ise, 16 bin koltuğun görüntüsü kısıtlıydı. Üstelik yeni stadyumda tribünler sahaya daha yakın.

Yeni Wembley 103 bin metre karelik bir alanı kaplıyor (Eski stadın kapladığı alan 40 bin 500 metre kareydi). İnşaatında 250 bin ton çimento ve çelik kullanılmış. Stadın sembolü haline gelen 133 metre yükseklikteki kemerin inşası için 1750 ton çelik gerekmiş.

315 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük çatı taşıyıcı strüktürü olan kemer, ayrıca stadın kuzey tribününün tümünün, güney tribününün de yazde 60'ının ağırlığını da taşıyor.

Sadece futbol değil

Wembley Cumartesi günkü Kupa Finali ardından, iki, üç ve dördüncü küme play-off maçlarına ve 1 Haziran'da da İngiltere Brezilya milli maçına sahne olacak.

Wembley İngiliz futbolunun evi olmakla da kalmayacak. Rugby Kupa Finali maçları da burada oynanacak. Ayrıca Amerika Futbol Ligi (NFL) tarihinde ilk kez, yeni sezonun açılışını ABD dışında ve Wembley'de yapacak.
Stadyum ayrıca büyük müzik organizasyonlarına da ev sahipliği yapacak. Önümüzdeki aylarda bunların en büyükleri Rolling Stones ve George Michael'in konserleri olacak.
bbc



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,671 µs