iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Logonun ortasındaki çizgiden kesebilirsiniz

27 Haziran 2011 11:12 tsi
Logonun ortasındaki çizgiden kesebilirsiniz Konu petrolle ilgili gibi.. Ama değil. Tahtla ilgili. Ortadoğu’daki dengelerin bir ayağı da işte o kurumla ilgili. İkiye ayrılası var.. Ayrılırsa askerileşebilir... iyibilgi Ankara

Ortadoğu’daki saflar Sünni-Şii cephelerinde sıklaştıkça, özneler de daha belirginleşiyor. Suudi Arabistan ve İran da öyle. Bu ikilinin, tüm bölgeye huzursuzluk ihracı şimdi kendini OPEC’de, yani “Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü”nde göstermeye başladı. Üstelik farklı biçimde!

OPEC’in gücü belli. Petrol. Şimdi böyle bir konudaki ortaklığın çatırdaması mümkün olur mu hiç diye sorabilirsiniz. Biz de yanıt olarak, “değil çatırdamak, savaş bile çıkabilir” yanıtını verebiliriz.

Riyad OPEC’i uzun süredir dünya piyasasına daha çok vermek için ikna etmeye çalışıyor. Tabii bu fiyatın düşmesi demek. Fakat İran, Libya ve Venezuela gibi ülkeler bunu istemiyor.

Yani burada da bir çatışma var Tahran ile Riyad arasında ve bu çatışma şimdi “Arap Baharı”nın zamanlamasına da denk düşüyor. Malum olduğu üzere, İran ile S.Arabistan’ın bahara bakışı siyaseten rakip.

Mesela İran, petrol ve Arap Baharı’nın bir tür harmanlanması sayılabilecek biçimde, Irak’ın politikasını destekliyor. Irak güçlü bir petrol üreticisine döndüğü an siyaseten de avantaj üretmek adına.

S.Arabistan’ın arayışları ise asıl konumu oluşturuyor. Riyad yönetimi, şu sıralar ismi OPEC kadar bilinmese de, Körfez Devletleri İşbirliği Konseyi’ni (GCC) hayata geçirmiş durumda.

Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın bulunduğu bu platform en güçlü petrol üreticilerini barındırıyor ama.. Aynı zamanda, Arap Baharı rüzgarının her an sirayet edebileceği monarşileri de ifade ediyor!

Böylece S.Arabistan bir yandan-tıpkı Bahreyn’de yaptığı gibi-bu ülkelerin kendisi ile aynı olar rejimlerini politik açıdan korumaya alırken, petrol üreticisi rolünü de pekiştiriyor.

Öte taraftan, OPEC’in-parçalanması, yok olması ‘şimdilik’ değilse bile-güçsüzleşmesi ve belki anlamsızlaşmasına yol açıyor. 

Üstelik bu ayrışma dediğimiz gibi politik ittifak oluşturduğundan, askeri bir anlam da ifade ediyor!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,612 µs